Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 1995

Dato: 10.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Anneliese Dørum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Politimesteren på Romerike har uttalt i media at han har tenkt å opprette en felles polititjeneste for de 200.000 innbyggerne på Romerike, ledet og administrert fra Lillestrøm. Dette vil skje på bekostning av polititjenesten i lensmannsdistriktene. Han har videre uttalt at kommunene ikke er høringsinstans i denne sammenheng.

Er en slik sentralisering hensikten med omorganiseringen, og er dette i samsvar med det Stortinget har bestemt, og Veierød-utvalgets innstilling?

Statsråd Grete Faremo: Romerike politidistrikt arbeider for tiden med alternative forslag til felles vaktordninger mellom lensmannskontorene og politikammeret utenfor ordinær kontortid. I lensmannsdistriktene dekkes denne tjenesten i dag gjennom reservetjeneste, såkalt hjemmevaktordning, og utrykning på overtid.

I B.innst.S.nr.4 (1993-1994) uttalte justiskomiteen:

Komiteen reknar med at det vert etablert vaktsamarbeid som gir døgnkontinuerlig politivaktteneste/reserveteneste over heile landet.

Under drøftingene om ny tjenesteliste mellom tjenestemannsorganisasjonene i politiet og lensmannsetaten og politimesteren er kommunene formelt sett ikke høringsinstans. Politimesteren har imidlertid invitert til og gjennomført et møte med ordførere og rådmenn på Romerike. Under møtet, som ble avholdt den 4. d.m., ble aktuelle løsninger drøftet, herunder muligheten for å dele inn politidistrikt i fire vaktregioner. Det syntes å være bred enighet om at det er behov for en gjennomgang av dagens vaktordning utenfor den alminnelige kontortiden.

De løsningene som politimesteren foreløpig har skissert, medfører en mer aktiv polititjeneste utenfor kontortiden. Departementet forutsetter at løsningene ivaretar kravene departementet stiller til et desentralisert og synlig nærpoliti som skal kunne yte best mulig publikumsservice og beredskap for lokalbefolkningen i hele politidistriktet.

Ordningen med vaktsamarbeid har ikke direkte sammenheng med den pågående omorganiseringsprosessen. Begge deler er imidlertid ledd i arbeidet med best mulig ressursutnyttelse og bedre publikumsservice. Når det gjelder den videre organiseringsprosess, herunder mulige grensereguleringer, vil departementet om kort tid utarbeide retningslinjer, som også avklarer spørsmålet om høring i denne forbindelse.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er positivt at statsråden i sitt svar tok med som en aktuell løsning at politidistriktet kan deles inn i fire vaktregioner. Dette tror jeg er en langt bedre modell enn en felles tjenesteliste for hele politidistriktet.

Det er viktig for befolkningen fortsatt å ha en viss nærhet til dem som skal patruljere. Det vil gi økt service og bedre mulighetene for et tverretatlig lokalt samarbeid.

Er statsråden enig i at den forebyggende effekten av politipatruljene vil øke ved en slik mer desentralisert modell?

Statsråd Grete Faremo: Regjeringen ønsker et mer synlig politi som kan styrke folks trygghet mot overgrep. Derfor har det vært viktig også for Romerike å finne løsninger ikke minst utenfor ordinær arbeidstid som bedre enn i dag gir økt synlighet. Med det forslag til løsning som er kommet fra politimesteren så langt, er det etter departementets syn for det første viktig å understreke at politimesteren har ansvaret for å organisere tilbudet i distriktet. Men vi er for vår del glad for at det nå synes å komme til en løsning som har bred oppslutning i distriktet, ikke minst fra de kommunale myndighetene.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for at statsråden forutsetter at løsningen som velges for Romerike, skal ivareta kravene departementet stiller til et desentralisert og synlig nærpoliti som skal kunne yte best mulig publikumsservice og beredskap for lokalbefolkningen i hele politidistriktet.

Romeriksregionen står foran en stor utvikling og vekst ikke minst på grunn av den nye flyplassen som kommer på Gardermoen. En vesentlig del av utviklingen skjer i lensmannsdistriktene. En ordning med å dele politidistriktet inn i flere vaktregioner vil kunne innebære et tilnærmet nærpoliti, slik Stortinget ønsker og Veierød-utvalget har gått inn for.

Statsråd Grete Faremo: Det høres ut for meg som om representanten Dørum og jeg er opptatt av de samme tingene. Jeg syns derfor det er grunn til, bare en liten time etter at revidert nasjonalbudsjett er lagt fram, å understreke at noen av disse hensynene ligger bak at vi nå faktisk styrker politiets driftsbudsjett med hele 50 mill. kr.

Presidenten: Spørsmål 13, 14 og 15 er handsama tidlegare.