Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 1995

Dato: 10.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Tove Kari Viken (Sp): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsminister Jørgen Kosmo:

Jeg er kjent med at Forsvaret har søkt om lov til å foreta langdistanseskyting på Hjerkinn høsten 1995.

Mener statsråden at dette er i tråd med de vedtak som er gjort når det gjelder forvaltning av Dovrefjell?

Statsråd Jørgen Kosmo: Forsvaret har benyttet Hjerkinn skytefelt på Dovre fra 1930-årene, og det er nå utviklet til sentralt skytefelt for Forsvaret i Sør-Norge. Forsvarets bruk av Hjerkinn er omfattende, og det benyttes av avdelinger fra så vel Østlandet som Trøndelag. Det er investert betydelige midler til målarrangementer for artilleri og kavaleri.

Den modernisering som nå pågår innenfor artillerivåpnet, og som har en samlet kostnad på ca 4 milliarder kr, innebærer bl.a. en lengre rekkevidde på de våpentyper det er aktuelt å benytte på Hjerkinn.

Største praktiske skyteavstand med standplass inne i Hjerkinn skytefelt er 14 km. Moderniseringen av vårt beltegående artilleri de siste fem årene gir oss muligheter til skyting på avstander opp til 30 km, og det rakettartilleri som planlegges anskaffet i løpet av to til tre år, har også en rekkevidde på over 30 km. Det foreligger derfor et behov i dag for å etablere standplasser for skyting opp til ca 25 km, og et mer langsiktig behov for å etablere standplasser for skyting opp til 35 km. Det er søkt om å få etablere midlertidige standplasser utenfor skytefeltet for å kunne skyte inn mot eksisterende nedslagsfelt, delvis for å vinne erfaring med skyting fra standplasser utenfor skytefeltet i forhold til verneinteresser, og delvis for å få avviklet et presserende behov for kontroll av ammunisjon. Departementet har hatt søknaden om langdistanseskyting høsten 1995 til vurdering, med et program som innebærer skyting av ca 100 skudd fra standplass utenfor skytefeltet. Vi fant da å kunne akseptere de kontrollmessige behov for denne skytingen, med de implikasjoner dette har for sikkerhet og beredskap.

Forsvaret ønsker å forholde seg til de forvaltningsvedtak og fredningsplaner som er fremmet for Dovrefjell, på en seriøs måte. For å komme i inngrep med Stortingets pålegg i Innst.S.nr.123 (1992-1993) om et utvidet vern av Dovre har departementet bedt de militære myndigheter om å utarbeide en helhetlig plan for langdistanseskyting på Hjerkinn. Det er under utarbeidelse en melding etter plan- og bygningsloven § 33-3 om dette, slik at alle sider av Forsvarets planer blir gjort kjent gjennom en offentlig høring.

De vedtak som er gjort om forvaltningen av Dovrefjell, innebærer ikke noe forbud mot eksisterende forsvarsaktiviteter. Den planlagte langdistanseskytingen innebærer ikke noen økning av den samlede skyteaktivitet på Hjerkinn. Det er likevel klart at også Forsvaret skal respektere de verneplaner som måtte bli vedtatt. For å sikre at det ikke planlegges i strid med verneinteressene, er det etablert kontakt mellom Forsvarets bygningstjeneste og fylkesmannen i Oppland, for å utarbeide en plan som gjør at Forsvarets virksomhet kan innpasses uten konflikter med fremtidig vernede områder.

En plan for avvikling av Forsvarets virksomhet på Dovre kan først vurderes når det foreligger vedtak om opprettelse av et regionskytefelt for Forsvaret på Østlandet.

Tove Kari Viken (Sp): Det er med forundring jeg registrerer at statsråden aksepterer søknaden om utvidelse av skytefeltet på Hjerkinn. Jeg mener det overhodet ikke er i tråd med det som Stortinget tidligere har sagt i den saken.

Verneplanen for Dovrefjell nasjonalpark er nå ute på høring hos de berørte grunneiere og organisasjoner, og i høringsdokumentene vises det til Stortingets behandling av Dok.nr.8:36 (1991-1992), der også jeg står bak forslaget om et utvidet vern av Dovrefjell. Det er med stor undring en ser at det overhodet ikke tas hensyn til det som var intensjonene med forslaget, nemlig å få en samlet forvaltningsplan for Dovrefjell, der også Forsvarets aktiviteter skulle inngå. Endelig avgjørelse om langdistanseskyting skulle forelegges Stortinget når de miljømessige konsekvensene var foretatt (presidenten klubber).

President, kan jeg få stille spørsmålet?

Presidenten: Det er greit!

Tove Kari Viken (Sp): Hvilke signaler tror statsråden dette vil gi til de grunneierne som en nå er avhengig av et samspill med for å få til en god forvaltning av Dovrefjell?

Statsråd Jørgen Kosmo: Nettopp noen av de grunnene som representanten her var inne på, er årsaken til at vi ikke har gitt tillatelse til permanent langdistanseskyting med standplass utenfor skytefeltet, men at det må søkes om dette i hvert enkelt tilfelle. Vi vurderer dette i samarbeid med de lokale interesser og fylkesmannen i Oppland.

Forsvaret tar arbeidet med å ivareta verneinteressene på Dovrefjell meget alvorlig. Vi har derfor utarbeidet en melding etter plan- og bygningsloven § 33-3 om langdistanseskyting på Hjerkinn som vil bli sendt ut på høring til alle de berørte parter før forslagene endelig blir presentert for Stortinget, slik at Stortinget kan ta stilling til de problemstillinger som her er reist.

Jeg må derfor si at antydninger om at Forsvaret ikke tar dette på alvor, og at vi ikke lar berørte organisasjoner og interesser bli hørt, vil jeg ta avstand fra.

Tove Kari Viken (Sp): Stortinget har bedt om en felles forvaltningsplan for Dovrefjell og en samlet plan for skytefeltet på Hjerkinn, og da kan jeg ikke skjønne at en melding skal være nok til å kunne godta at en skal fortsette å gi tillatelse til langdistanseskyting.

I et radioprogram, Tretti grønne, den 17. mars 1994 sier Stig Morten Karlsen fra Forsvaret i forbindelse med langdistanseskytingen som da foregikk, at dette var en engangsforeteelse. Statsråden har i brev til meg den 16. desember 1993 sagt at Regjeringen i brev til forsvarssjefen har gjort det klart hvilket mål Regjeringen har for forvaltning av Dovrefjell-området, at Forsvarets virksomhet på Hjerkinn skytefelt må balanseres opp mot disse hensyn, og at departementet vil følge saken opp overfor de ansvarlige ledd.

Mener statsråden at det er i tråd med Regjeringens forutsetning å starte med langdistanseskyting nå før saken er behandlet i Stortinget?

Statsråd Jørgen Kosmo: Med de prosedyrer som vi har lagt for behandling av spørsmål om langdistanseskyting på Hjerkinn, mener jeg at vi opptrer i tråd med de intensjoner som er lagt i Stortingets vedtak, mens vi venter på den endelige behandling av de fremtidige retningslinjer for bruk av skytefeltet på Hjerkinn.

Men det som er helt åpenbart, er at representanten Viken og jeg har hvert vårt utgangspunkt for dette. Representanten Viken er opptatt av verneinteressene på Dovre. Jeg er opptatt av at den ammunisjon som vi forutsetningsvis skal la våre soldater bruke, skal være under nøye kontroll og skal være gjennomprøvd og øvet, slik at vi kan være sikker på at den virker etter sine hensikter.