Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 1995

Dato: 10.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Dag C Weberg (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til den ærede statsråd:

Lov om motorisert ferdsel i utmark og vassdrag av 10. juni 1977 gir ikke adgang til bruk av f.eks. snøscooter i forbindelse med drift og vedlikehold av utleiehytter, selv om dette skjer som en del av en samlet næringsvirksomhet innen jord- og skogbruksdrift.

Vil statsråden medvirke til å endre dette?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Min medvirkning til slik endring som representanten Weberg ønsker, kan jeg ikke se er nødvendig. Hans spørsmål er nemlig bygd på en feilaktig forutsetning, da det behov for snøscooterkjøring han peker på, allerede er dekket.

Gjeldende regler for motorferdsel, slik de er nedfelt i motorferdselloven fra 1977 og den tilhørende nasjonale forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag, gir hjemmel for å tillate bruk av snøscooter i forbindelse med drift og vedlikehold av utleiehytter.

Reglene i forskriften er oppbygd på følgende måte: Bruk av motorkjøretøyer, herunder snøscooter, er tillatt uten søknad til en del nærmere angitte nytteformål. I tillegg kan den enkelte kommune etter søknad gi tillatelse til snøscooterkjøring til en del særskilt angitte formål i § 5 eller etter en mer generell dispensasjonsbestemmelse i § 6. Et av formålene etter § 5 er « kjøring i utmarksnæring for fastboende ». Herunder faller transport til utleiehytter som drives som en del av et gårdsbruk.

Dette framgår klart og tydelig av Miljøverndepartementets rundskriv til motorferdselloven - Rundskriv T-5/92. Der står det følgende på side 30:

Bestemmelsen vil f.eks. kunne gi hjemmel for bruk av snøscooter i forbindelse med nødvendig tilsyn med og transport av gjester til utleiehytter som drives som en del av næringsgrunnlaget for et gårdsbruk.

Med andre ord er drift av slike utleiehytter å anse som utmarksnæring. Det vil derfor være kurant å få tillatelse til nødvendig snøscooterkjøring i den forbindelse.

Dag C Weberg (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg synes er positivt i den forstand at statsråden nå faktisk slår fast at dette ikke er noe problem.

Når jeg har funnet grunn til å reise spørsmålet i spørretimen, er det fordi fortolkningen av Rundskriv T-5/92 i de forskjellige fylker åpenbart ikke gir en like klar regelbruk, og det er bakgrunnen for at jeg har reist spørsmålet.

Det er helt korrekt som statsråden nå sier med henvisning til side 30 i rundskrivet om motorisert ferdsel i utmark, at man kan bruke scooter i forbindelse med transport til utleiehytter der dette er en del av næringsgrunnlaget for et gårdsbruk. Det var altså på side 30. Hvis man går til side 15, står det:

Drift og vedlikehold av utleiehytter anses ikke som jordbruks- eller skogbruksnæring etter bestemmelsen, selv om utleiedriften er en del av driften av gården.

Her skapes uklarhet, og jeg ber om at statsråden vurderer om det kan ryddes opp i disse uklarheter i rundskrivet.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det som gjelder og går, er det jeg siterte. I den grad det her er noe uklarhet, skal vi sørge for å få fjernet uklarhetene. Det kan jeg herved love.

Dag C Weberg (H): Jeg vil igjen takke hvis statsråden på denne måten vil medvirke til at eventuelle uklarheter i teksten slik den fremgår på sidene 15 og 30, kan avklares.

Det andre jeg vil henlede oppmerksomheten på, er det som står på side 33, som gjelder fortolkningen av bestemmelsen vedrørende vei opparbeidet for kjøring med bil, og som i vinterhalvåret, dersom det ikke brøytes, er å betrakte som utmark, og der bruk av scooter derfor underlegges de samme strenge restriksjoner. Hvis man derimot hadde brøytet veien, ville man hatt adgang til å kjøre der også om vinteren. Dette er en side ved rundskrivet som jeg tror man også bør vurdere om er unødig firkantet.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg tror ikke vi kan gå inn på hele forskriften her.

Når det gjelder det jeg siterte, at bestemmelsen f.eks. vil kunne gi hjemmel for bruk av snøscooter i forbindelse med nødvendig tilsyn, kan det hende at enkelte fylkesmyndigheter har ment at kjøring fram og tilbake til en utleiehytte fire ganger om dagen ikke er nødvendig tilsyn. Så det har litt med det å gjøre også. Det foretas en vurdering av hva som er nødvendig og hva som ikke er nødvendig. Vi har lagt vekt på at unødvendig nyttekjøring skal begrenses mest mulig.

Når det gjelder veier som er brøytet og veier som ikke er brøytet, og veier hvor det ikke er snø i det hele tatt, har det vært mye diskusjon rundt det. Et av problemene er at når det ikke er brøytet, dvs. om sommeren når det ikke er snø, kjører altså biler og traktorer og litt av hvert på disse veiene. Og så kommer det snø om vinteren, og da er det plutselig ikke lov å kjøre der lenger. Det som er problemet, er at da kjører de ikke på veien, men i alle retninger ut i terrenget med disse snøscooterne, hvilket de ikke hadde kunnet gjøre med traktor eller bil, for da hadde de kjørt rett i grøfta og blitt stående der. Så det er der det problemet ligger. Dette bare som en enkel informasjon om de viderverdigheter som kan oppstå i forbindelse med denne type problemer.

Presidenten: Vi går nå til spørsmålene 13 og 14.