Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 1996

Dato: 10.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Astrid Marie Nistad (A): Eg vil stille følgjande spørsmål til kulturministeren:

Då NRK fekk konsesjon av Stortinget for å sette i gang sending i den nye TV-kanalen NRK2, var føresetnaden at den mellom anna skal sende lokal- og distriktsfjernsyn. I Sogn vil ikkje folket få sjå den nye kanalen, då NRK ikkje vil prioritere å sette opp omformar.

Vil statsråden ta dette opp med NRK slik at folk i Sogn kan sjå eigne lokal- og distriktssendingar sende over NRK2, slik Stortingets føresetnad var?

Statsråd Åse Kleveland: Det har aldri vært forutsetningen at NRKs distriktssendinger i fjernsynet skulle sendes i NRK2. Jeg minner her om behandlingen av saken i Stortinget før jul. Jeg har likevel i samsvar med vanlig praksis bedt NRK om å redegjøre for formidlingen av distriktsfjernsynet etter oppstarten av NRK2. NRK opplyser at distriktssendingene i fjernsynet i hele landet fremdeles skal sendes i NRK1 som i dag. Det betyr at alle som har tilgang til NRKs distriktssendinger, som før vil kunne motta disse også etter oppstarten av NRK2. Etableringen av NRK2 vil således ikke få konsekvenser for mulighetene til å se distriktssendingene i fjernsynet.

Hvor de nye omformerne skal plasseres, er ennå ikke endelig bestemt. Hvordan dekningsgraden blir, er det derfor for tidlig å si helt nøyaktig. Hva angår lokalfjernsynssendingene, vet vi ennå ikke i hvilken grad de vil gå inn i et samarbeid med NRK2.

Astrid Marie Nistad (A): Eg takkar statsråden for svaret. Det er mogleg at spørsmålet er litt dårleg definert, men det som er spørsmålet her, er at NRK ikkje har prioritert omformarar i Sogn. I Sogn og Fjordane er det prioritert tre omformarar, og tre av dei vil ligge i Sunnfjord og Nordfjord, slik at når NRK2 kjem på lufta slik planane no er, vil folk i Sogn, som utgjer om lag 58.000 av 107.000 personar, ikkje få inn NRK2. Vi er kjende med at dei lokale NRK-kontora vil kunne produsere program som kan gå på NRK2, og dette er jo noko som lisensbetalarane i Sogn også bør ha høve til å få inn på skjermane sine. Eg er glad for at statsråden sa at når NRK2 vil starte opp sine sendingar, vil ho sette seg inn i korleis dei vert distribuerte til folket. Eg håpar at dette vil få prioritet hos statsråden.