Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 1996

Dato: 07.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Tore A Liltved (H): Jeg stiller følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

I mai 1995 lovet kommunalministeren å etablere en kontakt med sørlandsfylkene om hvordan en kan utnytte mulighetene i EUs regionalfond, eksempelvis pilotprosjektet.

Hva har kommunalministeren gjort så langt, og hvilke muligheter ser han for et EU-støttet samarbeid mellom Nord-Jylland og Sørlandet om transportkorridoren Nordic Link?

Statsråd Gunnar Berge: På Kommunal- og arbeidsdepartementets budsjett for 1996 har Regjeringen forutsatt at ca 10 mill. kr nyttes til delfinansiering av norske regioners deltakelse i artikkel 10 - såkalte pilotprosjekter under EUs regionalfond. Betingelsene for deltakelse er de samme som for EUs grenseregionale program, Interreg, som Norge allerede deltar i, hvor vi må betale vår deltakelse helt og holdent med nasjonale midler. Det skyldes selvfølgelig at vi ikke er medlem av EU.

Det er allerede satt i gang et arbeid for å utvikle et pilotprosjekt som involverer landene rundt Nordsjøen. I løpet av året vil EU-kommisjonen ta stilling til denne søknaden, og en skisse er allerede presentert for kommisjonen. På norsk side vil prosjektet omfatte fylkene fra Østfold til Møre og Romsdal. Dette er de samme fylkene som er medlemmer av Nordsjøkommisjonen. Det betyr at både Nord-Jylland og sørlandsfylkene vil være sentrale regioner i dette prosjektet. I samarbeid med medlemslandene rundt Nordsjøen vil vi fra Kommunal- og arbeidsdepartementets side aktivt støtte dette arbeidet framover. Pilotprosjektet vil omfatte flere tiltak, bl.a. satsing på næringsutvikling og kommunikasjonssystemer. For å bidra til at næringslivet skal kunne være konkurransedyktig på det europeiske markedet, ser jeg utbygging av et effektivt kommunikasjonssystem som en viktig forutsetning. For regionene rundt Nordsjøen kan det være flere transportveier som det kan være av stor betydning å styrke gjennom dette prosjektet, herunder det såkalte Nordic Link.

Tore A Liltved (H): Jeg er glad for at det nå vises til at det er muligheter til å få et samarbeid mellom de landene som er i Nordsjøregionen, og Europa ellers.

Det er veldig viktig å få til denne Nordic Link, fordi den vil knytte sørlandsfylkene og hele Sørvest-Norge til en transportkorridor som kan gjøre at vårt næringsliv hurtig kan komme til de områdene hvor varene i stor grad blir omsatt. Jeg vil tro at det i forbindelse med Scan Link og Nordic Link er to transportveier som vil avlaste hverandre, og det vil gi disse delene av landet likeverdige forhold.

Jeg vil da spørre: Vil kommunalminister Berge, når dette arbeidet pågår, samarbeide med samferdselsminister og næringsminister for å få fortgang i etablering av Nordic Link og få penger til denne?

Statsråd Gunnar Berge: Ja, dette er spørsmål som det på ulike tidspunkter vil være naturlig å drøfte i Regjeringen, og da vil det selvfølgelig falle helt naturlig å ha kontakt spesielt med de to nevnte departementer, som hver for seg vil kunne bli involvert på ulike vis.

Jeg kan nevne at det som en oppfølging av et møte som Kommunal- og arbeidsdepartementet hadde på administrativt plan med representanter fra de berørte fylker i månedsskifte november-desember i fjor, er planlagt et oppfølgingsmøte den 29. februar, hvor en skal diskutere videre oppfølging og deltakelse i utarbeidelsen av en konkret søknad, sammen med medlemslandene rundt Nordsjøen.

Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.