Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 1996

Dato: 07.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Børre Rønningen (SV): Eg vil stille kommunal- og arbeidsministeren fylgjande spørsmål:

Er det rett - som omtalt i media - at Regjeringa vil auke overføringane til kommunesektoren i samband med omlegginga av inntektssystemet (Rattsø-utvalet si innstilling)?

Statsråd Gunnar Berge: Regjeringen har foreløpig ikke startet behandlingen av Rattsø-utvalgets innstilling. Vi har derfor heller ikke vurdert om rammene til kommunesektoren skal økes i tilknytning til omleggingen av inntektssystemet. På vanlig måte vil de første signalene om kommunesektorens inntektsrammer i 1997 bli gitt i kommuneøkonomiproposisjonen. De endelige rammer fastlegges som kjent som en del av statsbudsjettet for neste år, og det er lagt opp til at en skal følge de vanlige prosedyrer også under behandlingen av budsjettforslaget for 1997.

Børre Rønningen (SV): Eg takkar statsråden for eit formelt og byråkratisk, men lite politisk oppklarande svar. Måndag i førre veke vakna eg til nyheitene om at Arbeidarpartiet ville styrkje kommuneøkonomien slik at ingen kommunar i utgangspunktet skulle tape på Rattsø-utvalet si innstilling. Det var eit positivt signal. Det var sentralstyremedlemen i Arbeidarpartiet Sylvia Brustad som forsikra dette på eit møte med ordførarar m.a. i Nord-Noreg. Jagland har også uttalt til Nationen den 29. januar at meininga med ei reform ikkje skal vere å svekkje tilboda der dei er gode, men å styrkje dei der dei er for dårlege.

Eg må då spørje statsråden: Er Sylvia Brustad sine lovnader og partileiar Jagland sine forsikringar i førre veke om meir pengar til kommunane å stole på, eller er dette soloutspel frå sentrale arbeidarpartirepresentantar for å stoppe uroa i Distrikts-Noreg?

Statsråd Gunnar Berge: Først til karakteristikken av svaret. Jeg synes nok « formelt » er en mer treffende karakteristikk enn « byråkratisk ». Formelt sett er det slik at Regjeringen gir de første signaler først når kommuneproposisjonen legges fram. Etter planen skal den legges fram for Stortinget den 10. mai i år, og jeg håper det er en tidsfrist som kan holdes.

Når det gjelder uttalelser fra Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland, er det klart at den type uttalelser alltid er viktige politiske signaler, også når de kommer fra andre sentrale politikere i partiet, men Regjeringens standpunkt med hensyn til rammer for 1997 vil selvfølgelig først komme i kommuneøkonomiproposisjonen. Det ville være et brudd på vanlige spilleregler hvis jeg her og nå skulle gi meg til å fortelle noe om innholdet i proposisjonen.

Børre Rønningen (SV): Inntektssystemutvalet si innstilling har skapt stor debatt og stor uro i delar av Kommune-Noreg. Det er òg naturleg med den vekt utvalet sine konklusjonar er blitt tillagt for utforming av inntekts- og velferdsnivå for den enkelte kommune og fylkeskommune. Dette skal gjelde for mange år framover.

Det er vel ikkje slik at ein slik viktig debatt berre skal gå føre seg internt i Arbeidarpartiet. Er det ikkje viktig at alle aktørar anten på kommune- eller fylkesnivå får bli med på denne debatten?

I Stortinget i går var det faktisk eit fleirtal som ønskte ein lengre frist når det gjaldt høyringsrunden for Rattsø-utvalets innstilling.

Spørsmålet mitt er då: Vil statsråden med bakgrunn i den debatten som går føre seg ute, og med oppmoding frå Stortinget, sjå på fristen på nytt?

Statsråd Gunnar Berge: Det er en stor misforståelse hvis det er blitt oppfattet slik at det bare er Arbeiderpartiet som har anledning til å delta i debatten om Rattsø-utvalget. Jeg har faktisk gitt uttrykk for offentlig at jeg håper at alle partier setter i gang en prosess omkring Rattsø-utvalgets innstilling, og forutsetter selvfølgelig at det også kommer til å skje.

Når det gjelder fristen, har jeg vurdert det spørsmålet nok en gang, og jeg vil finne det helt uforsvarlig å utsette den formelle fristen. Da er jeg redd for at Stortinget ikke vil få saken så tidlig at den kan underlegges en skikkelig og betryggende behandling her i huset i løpet av vårsesjonen. Men det er også presisert at alle kommuner selvfølgelig har anledning til å uttale seg om denne utredningen, og hver dag kommer det inn på mitt bord uttalelser fra kommuner som allerede nå er rede til å uttale seg. Det er faktisk ganske mange av de små kommunene som allerede har vært ute og ytret seg, og det er for øvrig lagt opp til en omfattende prosess også i samarbeid med Kommunenes Sentralforbund.