Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 36

Rita H Roaldsen (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsråden:

Mange kommuner er bekymret for gjennomføringen av 6-åringenes opplæringsstart fra 1997. Dette gjelder spesielt kommuner som har et stort utbyggingsbehov for å få plass til 6-åringene.

Vil statsråden sørge for at kommunene kan lokalisere opplæringen til barnehager i tråd med Stortingets tidligere vedtak?

Statsråd Reidar Sandal: I lov om grunnskulen § 10 nr. 1 heiter det: « Kommunane skal syte for tenlege skolar. » Skuleanlegga er eit kommunalt ansvar, og kommunestyret bestemmer skulekrinsar og plasseringa av skulane, slik dette er fastsett i § 3 nr. 2. Kommunen må sjølv vurdere og avgjere lokalisering og organisering av dei ulike verksemdene i skulen innafor dei føresegner og retningslinjer som gjeld.

I St.meld.nr.29 (1994-1995), Om prinsipper og retningslinjer for 10-årig grunnskole - ny læreplan, har Regjeringa uttalt:

Kommunene har et praktisk ansvar for å tilrettelegge de fysiske rammer for opplæringen etter ny læreplan for grunnskolen. Ved innføring av obligatorisk opplæring for 6-åringene, vil normalordningen være at de får opplæring i grunnskolens lokaler. Når det gjelder alternative lokaliseringsmåter for opplæringen for de yngste skolebarna, spesielt i spredtbygde områder, vises det til Innst.O.nr.36 (1993-1994).

I Innst.O.nr.36 (1993-1994) uttalte eit fleirtal i komiteen:

...at det i grisgrendte strøk kan være lang veg til skolebygningen. Av den grunn mener dette flertallet at kommunene kan samlokalisere opplæringen for seksåringene og småskoletilbudet med barnehagen, der det er mest hensiktsmessig.

Regjeringa vil i mars i år leggje fram ein stortingsproposisjon om investeringskostnadene og fordeling av investeringskompensasjonar til kommunane. Samla driftskostnader og fordelinga av desse vil bli behandla i kommuneøkonomiproposisjonen, som vil bli lagd fram i mai.

Rita H Roaldsen (Sp): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Som statsråden sa i sitt svar, sa Stortinget da vi behandlet opplæringsstart for 6-åringene, at kommunene skulle kunne samlokalisere opplæringen for 6-åringene og småskoletilbudet med barnehagen der det er mest hensiktsmessig. Men problemet er at det ikke skjer. Kommunene er svært usikre på om de har denne muligheten, og informasjonen fra departementet til kommunene går i stor grad ut på at opplæringen skal legges til skolene. Det er faktisk mange kommuner som har et godt utbygd barnehagetilbud, mens de ikke har ledige skolelokaler. Vil statsråden forbedre informasjonen, slik at kommunene i større grad kan velge å lokalisere opplæringen til barnehagene? Når Regjeringen i mars 1996 legger fram en stortingsproposisjon om investeringskostnadene, vil det da gå fram om en også kan få dekket investeringskostnader når en lokaliserer tilbudet til barnehagen?

Statsråd Reidar Sandal: Når det gjeld hovudstrukturen, gjorde eg greie for den i det første svaret mitt, nemleg at grunnskulelova fastset at det er kommunane som skal syte for tenlege skular, og at det er eit kommunalt sjølvstyre når det gjeld spørsmålet om lokalisering og organisering av verksemda i skulen basert på dei føresegner og retningslinjer som gjeld. Det er klart at eg ikkje kan seie eller gjere noko som overprøver det kommunale sjølvstyret som her gjeld.

Når det gjeld innhaldet i investeringsproposisjonen, som er varsla vil bli lagd fram i mars, kan eg naturleg nok ikkje kommentere det no, men det vil ein kunne komme tilbake til når den ligg føre i neste månad.

Rita H Roaldsen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det har jo vært mye skriving i media i det siste om problemer i forhold til opplæringsstart for 6-åringene. Det er faktisk 143 kommuner som står uten et tilbud til 6-åringene, og vi vet at 22 kommuner avventer en finansieringsplan før de setter i gang reformen. Tror ikke statsråden at det ville være en stor mulighet for at flere kommuner var klare til start i 1997 hvis vi kunne gi denne opplæringen i barnehagen?

Statsråd Reidar Sandal: Eg har ikkje noko å føye til det svaret som er gitt tidlegare om funksjonsfordelinga mellom staten og kommunane på dette området. Men eg har, sidan representanten Roaldsen kjem tilbake til dette spørsmålet fleire gonger, lyst til å peike på at spørsmålet om lokalisering til skule eller barnehage var oppe i samband med behandlinga av Innst.S.nr.234 (1992-1993). Eit forslag om « eit obligatorisk pedagogisk opplegg for alle 6-åringar, der den enkelte kommune sjølv avgjer om tilbodet skal lokaliserast til skule eller til barnehage », var oppe til votering, men blei ikkje vedteke, og dei føresegnene som eg har referert til i mitt tidlegare innlegg, må då framleis vere retningsgivande for departementet sitt arbeid.