Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996

Dato: 20.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Kaci Kullmann Five (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til administrasjonsministeren:

Ville statsråden synes det var rimelig at han ikke fikk renter dersom 1/4 av hans lønn, på tross av gjentatte klager, hadde vært uriktig tilbakeholdt av hans arbeidsgiver i over 10 år?

Statsråd Nils Olav Totland: I mitt svar vil jeg legge til grunn at det neppe er statsrådens lønns- og arbeidsforhold som bekymrer representanten Kullmann Five.

Jeg antar at representanten har en konkret sak i tankene. Det er riktig at en pensjonist som følge av feil beregnet pensjon har fått etterbetalt et stort beløp fra Statens Pensjonskasse. Det er svært kjedelig at slike feil oppstår, men Pensjonskassen har nå etter en grundig kvalitetssikring av sitt arbeid begrenset mulighetene for slike feil i framtiden.

Pensjonskassen har fulgt gjeldende regelverk i denne saken, og pensjonisten er derfor ikke tilstått renter. Lov om Statens Pensjonskasse § 44 er helt klar på dette punkt. Der heter det: « Renter tilstås ikke ». Jeg vil også gjøre oppmerksom på at denne bestemmelsen gjelder begge veier. Staten kan heller ikke kreve renter tilbakebetalt ved for mye utbetalt pensjon.

Saken det dreier seg om, er likevel av en slik karakter at det synes rimelig at pensjonisten får noe kompensasjon for en feil begått over så mange år. På denne bakgrunn bad jeg om, da jeg ble gjort kjent med saken, at departementet og Statens Pensjonskasse la fram et tilbud om å inflasjonsjustere etterbetalingen. I kroner tilsvarer dette noenlunde det samme totalbeløp som det var fremmet krav om. En slik løsning vil dessuten være i tråd med den som ble valgt i den såkalte Bjøraanesset-saken - en sak som fikk ringvirkninger for tjue tusen pensjonister.

Departementet håper på denne måten nettopp å legge grunnlaget for en minnelig og rettferdig løsning i denne konkrete saken, som jeg antar representanten Kullmann Five har som referanse for sitt spørsmål, og som jeg vil si har fått en noe spesiell vinkling.

Kaci Kullmann Five (H): Jeg takker for svaret, men må gjøre det klart for statsråden at selv om formen kanskje kan synes noe spesiell, er den valgt nettopp for å understreke at det her er prinsippet, rettferdighetsprinsippet, i forhold til etterbetaling av renter eller ikke jeg er ute etter å få belyst. Det er riktig at utgangspunktet for spørsmålet har sammenheng med en enkelt sak, men spørsmålet mitt går altså på om prinsippet om rentebetaling skal følges eller ikke.

Jeg er vel kjent med at loven er klar på dette punktet, men det har også ført til at administrasjonskomiteen i sin budsjettinnstilling for inneværende år peker på dette problemet. Der sier en enstemmig komite at de « er kjent med at Administrasjonsdepartementet arbeider med en proposisjon der bl.a. spørsmålet om renter på etterbetaling vil bli spesielt tatt opp ». Jeg spør statsråden: Hvor langt er dette arbeidet nå kommet, og kan han antyde noen konklusjon?

Statsråd Nils Olav Totland: Jeg kan bekrefte at vi arbeider med saken. Jeg kan ikke tidfeste og heller ikke antyde noen konklusjon i dag. Man skal også være oppmerksom på at morarentebegrepet og -beregningen er forskjellig hva gjelder lønn og pensjon. Vi har et litt komplisert forhold - for å si det på den måten - å ta stilling til.

Kaci Kullmann Five (H): Jeg er klar over at det er forskjeller i forholdet mellom lønn og pensjon når det gjelder spørsmålet om morarenter.

Men nå er altså mitt spørsmål om statsråden synes den situasjonen man har i dag, er rimelig når vi kommer opp i så betydelige feil som denne enkeltsaken demonstrerer, og som faktisk blir gjort av Statens Pensjonskasse. Og der sitter pensjonisten igjen uten renter og faktisk - etter det hovedopplegg som var lagt fra Statens Pensjonskasse - uten noen som helst kompensasjon for en verdiforringelse som har pågått gjennom 19 år!

Nå har det altså kommet et utspill i denne enkeltsaken. Det er et skritt i riktig retning, som jeg verken kan eller vil ta stilling til. Men utspillet har jo først kommet etter at pensjonisten har tatt ut stevning og det har blitt betydelig medieoppmerksomhet om saken. Det er det ikke alle pensjonister som har ressurser og muligheter til å gjøre, eller lykkes med å gjøre, så dette er faktisk et meget viktig rettferdighetsspørsmål for pensjonister, som risikerer å bli feilbehandlet. Det er jo i dag slik at det lønner seg for staten å gjøre feil. Det synes jeg er urettferdig.

Statsråd Nils Olav Totland: Jeg er enig med representanten Kullmann Five i at rettferdighetsbegrepet står veldig sterkt, og at det ikke skal være ulikheter. Det er jo nettopp derfor vi også fra departementets side har tatt så klart tak i denne saken. Men så håper jeg det også er forståelse for - når vi nå engang er stevnet, og saken kanskje må gå til en rettsavgjørelse - at jeg som statsråd er litt forhindret fra å være så åpen som jeg gjerne ville, siden saken er stevnet inn for retten. Jeg håper at representanten også har forståelse for det.