Stortinget - Møte onsdag den 17. april 1996

Dato: 17.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Jan Simonsen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

En meningsmåling gjengitt i Verdens Gang tyder på at et solid flertall blant norske bilister ønsker en øvre fartsgrense som er bedre tilpasset dagens veistandard.

Vil samferdselsministeren ta noe initiativ for å øke fartsgrensene på norske motorveier?

Statsråd Kjell Opseth: Eg kan opplyse at Vegdirektoratet har sendt til høyring eit førebels framlegg om endringar i fartsgrenser utanfor tettbygde strøk. Framlegget omfattar m.a. å auke fartsgrensa til 100 km/t på nokre motorvegstrekningar med fire felt, om lag 40 km av totalt 82 km motorveg, klasse A. Fristen for høyringa er 15. juni i år.

Direktoratet vil etter dette sende sitt forslag om endringar i fartsgrensene til Samferdselsdepartementet. Regjeringa vil ta opp saka med Stortinget i stortingsmeldinga om Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, som blir lagd fram våren 1997.

Jan Simonsen (Frp): Jeg må innrømme at jeg av og til kjører mellom Oslo og Stavanger, og av redsel for bøter og for oppslag i Dagbladet og VG gjør jeg mitt beste for å følge fartsgrensene - selv om jeg ikke alltid klarer det helt. Men jeg føler meg da som en trafikksinke når bilene suser forbi.

Jeg har registrert at Vegdirektoratet har foretatt undersøkelser som viser at 70 % av bilistene bryter dagens fartsgrenser på firefelts motorveg. En fartsgrense som er i tråd med bilistenes oppfatning om hva som er fornuftig, vil etter min vurdering redusere stress, bedre flyt i trafikken og forhindre uansvarlige forbikjøringer. Det kunne vært interessant å høre om ministeren var av den oppfatning at en slik økning av fartsgrensene ville bedre trafikksikkerheten og føre til redusert antall ulykker, men dersom ministeren ønsker å vente med å ta standpunkt i denne saken inntil høringsrunden er ferdig, har jeg selvsagt også forståelse for det, og jeg er for så vidt fornøyd med svaret.

Presidenten: Inge Myrvoll er nå til stede og vi går til spørsmål 8.