Stortinget - Møte onsdag den 17. april 1996

Dato: 17.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Arne Haukvik (Sp): « Av- og påkjøringsrampene til eit overdimensjonert kryss vil føre til ekstra støy og trafikk tett på Radiumhospitalet.

Vil statsråden gjere noko med dette, mellom anna vurdere om ikkje heile Radiumhospitalet burde bli flytta til eit eigna område på Fornebu? »

Statsråd Gudmund Hernes: Radiumhospitalets beliggenhet ved den sterkt trafikkerte Ringveien er en situasjon som hospitalet i lang tid har levd med. Oppgradering av Ringveien understreker denne veiens betydning som gjennomfartsåre. Planene gjenspeiler at trafikken forventes å øke i framtiden. Dette vil selvsagt føre til økt støybelastning. Statens vegvesen har derfor foretatt omfattende støydempingstiltak for å skjerme Radiumhospitalet.

Radiumhospitalets beliggenhet har sine fordeler med hensyn til tilgjengeligheten for pasienter, besøkende og ansatte ved hospitalet. Jeg ser det også som en klar fordel at Radiumhospitalet vil ligge i kort avstand fra det nye Rikshospitalet som er under bygging på Gaustad. En slik fysisk nærhet vil lette nødvendig samarbeid mellom våre to største statlige sykehus.

Flytting av Radiumhospitalet vurderer jeg som uaktuelt. Det ligger betydelige verdier i hospitalets nåværende bygningsmasse. I tillegg eies tomtegrunn i området som gjør det mulig å møte eventuelle nye arealbehov.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret. Eg skjøner det er eit stort apparat eventuelt å flytte heile hospitalet, og at det ikkje er fort gjort. Men eg vil iallfall be statsråden merke seg følgjande: Sjukehuset blei pålagt å arbeide opp 250 fleire parkeringsplassar innan 1990. Nå mistar dei 40-50 parkeringsplassar, slik at dei pårørande som er på besøk, får håplause parkeringsforhold. Eg kan ikkje skjøne anna enn at statsråden må følgje godt opp, og at støydempingstiltaka verkeleg blir gjennomførte. Men det som er enda verre: I området mellom Ringvegen og Radiumhospitalet skal det byggast ny bensinstasjon, trass i at det alt ligg ein stasjon på andre sida av Ringvegen. Det området burde heller ha vore nytta til eit grønt parkbelte med parkeringsmoglegheiter. Her tillèt eg meg å oppfordre statsråden til verkeleg å sjå på dette. Grip fatt i det og få iallfall tomta til den bensinstasjonen! Eg har ennå ikkje møtt nokon som ikkje har greidd å fylle bensin i Oslo utan å ha ein stasjon på nabotomta.

Presidenten: Så langt presidenten kan forstå, er vi nå godt inne på Oslo bys myndighetsområde. Men Gudmund Hernes skal få lov til å gi sine helsepolitiske synspunkter på spørsmålet allikevel, naturligvis.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg var inne på de samme tanker, hvorvidt vi nå egentlig var i bystyresalen snarere enn i stortingssalen. Det er jo helt klart at vi her er inne på et detaljeringsnivå som jeg må innrømme at jeg ikke behersker når det f.eks. gjelder lokalisering av bensinstasjonene langs Ringveien. Men det som er helt klart, og som jeg kjenner til, er at det er problemer med parkeringsplasser. Det gjelder ikke bare for pårørende til pasienter på Radiumhospitalet. Det gjelder også for en del av pasientene som kommer til dagbehandling eller poliklinisk behandling. Det er klart at det er en ugunstig situasjon som også Radiumhospitalets ledelse har gjort meg oppmerksom på, og som vi skal ta med i våre videre vurderinger.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar igjen for svaret. Vi snakkar om eit statleg sjukehus, og vi snakkar om eit statleg ansvar. Eit pålegg om å arbeide opp parkeringsplassar er ikkje eit ansvarsområde for Oslo; det er statens ansvarsområde. Eg håper at det må gå an å minne staten ved statsråden om at ein må gjere det tilgjengeleg for folk som vil besøke sine pårørande på Radiumhospitalet, og gjere alt ein kan for at støyen blir dempa - og dessutan: Bygg ingen ny bensinstasjon som det ikkje er bruk for!