Stortinget - Møte onsdag den 17. april 1996

Dato: 17.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil tillata meg å stilla fylgjande spørsmål til helseministeren:

Fylkessjukehuset i Haugesund og kommunar på Haugalandet som ligg i Rogaland og Hordaland, ynskjer å prøva ut nye, nærare og meir forpliktande samarbeid mellom 1.- og 2.-linetenesta i helsesektoren. Målsetjinga er å betra utnyttinga av dei samla ressursane i helsetenesta.

Vil helseministeren støtta eit prosjekt med slikt føremål?

Statsråd Gudmund Hernes: Sammenhengende behandlingskjeder i helsesektoren er viktig sett fra pasientens side, samtidig som det vil gi en optimal utnytting av ressursene. Disse forholdene ble utførlig omtalt i helsemeldingen, som ble behandlet i Stortinget for snart ett år siden. Forholdet mellom første- og annenlinjetjenesten står i så måte sentralt for å få de beste samarbeidsrelasjoner mellom de ulike nivåene.

Jeg ser det som positivt at man tar lokalt initiativ for å bedre samarbeidet mellom kommunehelsetjenesten og sykehusene. Dette har vi sett flere steder i landet, hvor f.eks. den kommunale legevakt er lagt til lokalsykehuset.

Det prosjektet som en her har spurt departementet om støtte til, har Rogaland fylkeskommune i sin egen prioritering satt på laveste prioritet i den kategorien det søkes om midler fra. Prosjektet, slik det foreligger i søknaden til departementet, er svært lite konkretisert. Det skisseres en del relevante problemstillinger som man ønsker å kartlegge i et forprosjekt.

Ettersom fylket selv har prioritert prosjektet lavt og prosjektet ennå er uferdig, har jeg ikke funnet å kunne stille midler til rådighet, selv om jeg finner problemstillingene interessante.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil takka statsråden for svaret. Fylkeskommunen har jo her - som ofte elles, hadde eg nær sagt - i sin generalplan gode prinsipp for dette med lågaste effektive omsorgsnivå og samarbeid mellom ulike nivå, og for så vidt er også planen sine konklusjonar i tråd med dette. Derfor er det veldig skuffande at dei sjølve har prioritert dette prosjektet på lågaste nivå.

I Arbeidarpartiet vil me jobba vidare for å få dette og liknande prosjekt til, men det reiser i grunnen eit generelt problem: I den typen samarbeid skal det berre ein aktør til for å få eit slikt prosjekt stoppa. Vil statsråden la seg stoppa av at ein av samarbeidsaktørane i eit slikt prosjekt ikkje utan vidare prioriterer det på topp?

Statsråd Gudmund Hernes: Når man får spørsmål om man lar seg stoppe av bestemte aktører, er det selvsagt fristende å si at det overhodet ikke kommer på tale. Men jeg tror at det som har ligget til grunn for at vi har sagt at vi ikke vil gå inn på dette konkrete prosjektet, er at vi har latt oss stoppe av noen fornuftsvurderinger i departementet. Det som er helt klart, er at problemstillinger som reises, er viktige. For eksempel har jeg også andre steder møtt det synspunkt at pasienter som ikke har behov for spesialisert behandling, legges inn på sykehus for sikkerhets skyld, at pasienter kan bli liggende der for lenge, at andre pasienter sendes ut for fort med reinnleggelse som følge. Her er det helt åpenbart viktige problemstillinger, men når vi tildeler utrednings- eller forskningsmidler fra departementet, må vi ha en rimelig sikkerhet for at selve forprosjektet er forberedt på en slik måte at vi får god og vederheftig informasjon. I dette tilfellet vurderte vi det slik - etter vurderingen i fylkestinget, men også på selvstendig grunnlag - at prosjektet måtte bearbeides mer før vi kunne gi støtte til det, og det har også ligget til grunn for avslaget.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar igjen for svaret. Eg ser at me må jobba vidare, og så får me koma tilbake med ny søknad. Det er ganske mange konkrete tiltak på gang, og det som er spesielt, er at dette dekkjer eit område som ligg i to fylke, i tillegg til at det er mange kommunar som ynskjer å samarbeida med sjukehusa i regionen. Frå Rogaland vil me koma tilbake med ein invitasjon til statsråden slik at han både kan høyra kva me har tenkt og kanskje vera med og påverka innhaldet sånn at neste søknad blir mykje betre.