Stortinget - Møte onsdag den 24. april 1996

Dato: 24.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Terje Sandkjær (Sp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til finansministeren:

Sirkusbiler er ilagt vektårsavgift på linje med andre tyngre kjøretøyer, selv om deres kjørelengde bare er 5-10 % av det lastebiler ellers kjører. Regelverket gir departementet anledning til å vurdere avgiften i spesielle tilfeller.

Er statsråden enig i at det bør foretas en kraftig reduksjon i vektårsavgiften på sirkusbiler?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: I oktober 1993 ble kilometeravgiften erstattet med en vektårsavgift og en autodieselavgift. Bakgrunnen var utviklingen internasjonalt i retning av mer integrerte transportmarkeder samt administrative problemer knyttet til avgiftssystemet. Dette gjorde det nødvendig å lage et system som ikke forskjellsbehandlet ulike lands transportører, og som var mest mulig likt de avgiftssystemer som benyttes i andre land.

Vektårsavgiften beregnes på grunnlag av kjøretøyets tillatte totalvekt og antall aksler, og tar ikke hensyn til kjøretøyets faktiske kjørelengde, slik kilometeravgiften i sin tid gjorde. I dag er det autodieselavgiften som er nært knyttet til den faktiske bruk av kjøretøyet.

Gjeldende regelverk har ikke fritak for kjøretøy som benyttes lite eller til spesielle formål. Sirkusbiler er således én av flere typer som er vektårsavgiftspliktige, men der kjørelengden er liten i forhold til den alminnelige godstransporten.

Det er riktig at regelverket gir departementet anledning til å vurdere avgiften i spesielle tilfeller, men denne fullmakten kan kun anvendes når det oppstår enkelttilfeller eller situasjoner som ikke var overveid da avgiftsvedtaket ble truffet, og når avgiften i det spesielle enkelttilfellet får en utilsiktet virkning. Denne fullmakten kan ikke benyttes til å frita en gruppe kjøretøyer som benyttes lite eller til spesielle formål. Innføring av et bruksavhengig element i vektårsavgiftssystemet ville dessuten framstå som avgiftsteknisk tilnærmet umulig å kontrollere.

På denne bakgrunn kan jeg ikke være enig i at det bør foretas en kraftig reduksjon i vektårsavgiften på sirkusbiler. Denne type biler må som andre biler omfattes av det generelle avgiftssystemet som er vedtatt av Stortinget.

Terje Sandkjær (Sp): Jeg takker for svaret, som forundrer meg litt.

Mitt utgangspunkt er at sirkus er kultur på høyt nivå. Norske sirkus er i verdensklasse. Disse kulturinstitusjonene og gledessprederne driver uten noen form for statsstøtte, hvilket er meget spesielt i vårt kongerike. Jeg syns da den naturlige konsekvens er at de heller ikke må pålegges avgifter som er ulogiske.

Som statsråden sa, har vektårsavgiften avløst kilometeravgiften, altså en avgift som stod i forhold til kjørelengden. Vektårsavgiften gjelder for tunge kjøretøyer og stiger med kjøretøyets vekt ut fra det synet at jo tyngre kjøretøyer, jo større veislitasje. Men da blir nettopp kjørelengden fortsatt nokså avgjørende for vurderingen av vektårsavgiftsspørsmålet, og så vidt jeg vet, forutsettes det at yrkesbiler normalt kjører kanskje 100.000 km i året. Sirkusbilene er imidlertid spesialinnredet og brukes kun til å flytte eget utstyr fra sted til sted. De står stille mesteparten av tiden og kjører kanskje mellom 5.000 og 10.000 km i året. Jeg vil derfor spørre statsråden om han ikke har noen forståelse for at det da blir ulogisk og urettferdig at sirkusbiler betaler samme årsavgift som vanlige yrkesbiler.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Først bare en faktisk saksopplysning når det gjelder det som i dag er fritatt for avgift. Det er f.eks. anleggsmaskiner, motorredskaper, traktorer, busser og kjøretøyer som er minst 30 år gamle. Slik avgiften er utformet i dag - slik den er vedtatt av Stortinget - tas det ikke hensyn til om kjøretøyet benyttes lite eller til spesielle formål. Det er nok mange, på linje med den gruppen som spørreren her er opptatt av, som vil kunne påberope seg at vektårsavgiften kan føles urimelig fordi de har liten årlig kjørelengde. Det som er et viktig poeng fra min side i den sammenheng, er at dersom en skulle åpne for dispensasjon for enkeltgrupper ut fra et hederlig formål, ville det fort bli slik at det er mange som melder seg på i den runddansen, og til slutt ville en sitte igjen med et avgiftssystem som ville bli umulig å håndtere. Det var noe av begrunnelsen for å gå vekk fra kilometeravgiften og over til autodieselavgift.

For øvrig har også jeg stor sans for den kulturen som sirkus representerer, og jeg prøver å besøke sirkus så ofte jeg kan, av mange grunner.

Odd Eriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Terje Sandkjær (Sp): Jeg takker statsråden også for dette svaret, men jeg følger ikke logikken. Jeg mener det skal være en logisk konsekvens i det vi gjør. Det vi her snakker om, er et problem som lett lar seg avgrense og løse. Antallet sirkusbiler i Norge er antakelig under 100, og det er den enkleste sak av verden å slå fast at dette er spesialbiler som kan skilles ut som egen avgiftsgruppe. Det betyr svært lite for statskassen, men en del for dem det gjelder.

Jeg viser til § 8 i regelverket, hvor det heter:

Departementet kan frita for eller sette ned avgiften når det oppstår enkelttilfeller eller situasjoner som ikke var overveiet da avgiftsvedtaket ble truffet og når avgiften i det spesielle enkelttilfellet får en utilsiktet virkning.

Jeg syns dette punktet er rimelig klart, og vil spørre statsråden om han syns denne paragrafen kan gi et logisk og greit grunnlag for å sette sirkusbiler i en egen klasse når det gjelder denne avgiften. Hva er det som gjør at han er fullstendig avvisende? Jeg vil gjerne at det skal åpnes for en mulighet med basis i § 8, som etter min oppfatning er klar nok.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg har etter hvert fått en viss erfaring for at dersom en åpner for ett unntak, kommer det lett flere, selv om det logisk sett er mulig i utgangspunktet å ramme inn et unntak fra en avgiftsregel. Min vurdering er at dersom en ønsker at den type kjøretøyer skal ha et spesifikt avgiftsfritak, bør det fremmes som forslag i forbindelse med Stortingets årlige behandling av avgiftsproposisjonen på høsten. Det er vanskelig for meg å benytte den dispensasjonsadgangen som ligger her, for den har et litt annet formål enn det å frita bestemte grupper kjøretøyer.