Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede samferdselsminister:

Ferjetrafikken Moss - Horten har vært preget av forsinkelser, tekniske problemer, regelbrudd, uhell, skader og nestenulykker inneværende år. Natt til 4. oktober 1996 traff « Einar Tambarskjelve » kaia i Moss med et hull like over vannlinjen av to meters lengde som resultat. « Holger Stjern » fikk 9. oktober tekniske problemer og manøvreringsproblemer, og måtte ankre opp uten å kunne legge til kaia i Moss.

Hva vil statsråden foreta seg slik at sikkerheten kan bedres?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil aller først si at departementet følger utviklingen i sambandet Horten - Moss nøye. Vegmyndighetene mottar hver uke informasjon fra Bastø Fosen AS om bl.a. annet irregularitet og driftsavbrudd.

Driftsproblemene i sambandet har oppstått ved spesielle vindforhold, med unntak av stans med « Holger Stjern », som var forårsaket av tekniske problemer. I forbindelse med utbedring av skaden på « Einar Tambarskjelve » som oppstod 4. oktober i år, ble manøvreringsevnen til fergen forbedret slik at fergen lettere skal kunne takle vindforholdene i sambandet. Selskapet har i tillegg endret og skjerpet rutinene ved tillegging i Moss.

Skaden på « Einar Tambarskjelve » den 4. oktober oppstod som følge av sammenstøt med kaihjørnet i Moss. Den ytterste delen av kaia som fergen snur mot, var ikke fendret, og dette medførte at skade kunne oppstå. Statens vegvesen Østfold har nå forbedret fendringen, slik at omfanget av eventuelle skader ved tillegging blir redusert.

I spørretimen den 22. mai 1996 svarte den forrige samferdselsministeren på et tilsvarende spørsmål fra spørreren. Jeg gjentar det statsråd Opseth sa om at fergene har vært gjennom en særlig grundig sjekk av Skipskontrollen, der all sertifisering er godkjent. Ved eventuelle uhell er det fastlagte rutiner for bl.a. rederiets og Skipskontrollens rapportering og oppfølging. Til orientering kan jeg også nevne at Sjøfartsinspektøren vurderte de aktuelle uhellene å være av en slik karakter at det ikke var nødvendig å innkalle til sjøforklaring.

Jeg er altså fullstendig klar over at det har vært enkelte driftsproblemer ved fergesambandet Horten - Moss, og det er mitt inntrykk at det underveis har vært stor vilje til å finne løsninger på de problemene som har oppstått. Samtidig vil jeg understreke at det ikke har vært fare for verken passasjerer eller kjøretøy i forbindelse med disse problemene.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke er fornøyd med.

Nå har det nye selskapet hatt konsesjon på denne riksveiforbindelsen over Oslofjorden i tre kvart år, og bare i oktober var det fire nye relativt alvorlige uhell. Man observerer og observerer, men skal vi bare observere helt til det skjer en større ulykke? Det må jo være helt klart at det her er en veldig høy frekvens når det gjelder uhell, og de som trafikkerer sambandet, er bekymret - og med god grunn - skal man tro ekspertisen og de som kjenner til dette fra faghold. Jeg spør derfor statsråden om det.

Statsråden var inne på svaret den tidligere samferdselsminister gav den 22. mai, der han erklærte at dette var « hendelege uhell ». Vil statsråden si det i dag, etter alt som har skjedd i ettertid, at vi fortsatt må betrakte dette som hendelige uhell og bare avfeie saken?

Statsråd Sissel Rønbeck: Departementet er selvfølgelig interessert i at dette sambandet skal fungere tilfredsstillende. Jeg for min del ser ikke noen driftsproblemer eller uhell som ønskelige eller noe man skal slå seg til ro med i det hele tatt. Det er derfor også noe mer enn en såkalt politikerfrase at vi fra departementets side faktisk følger utviklingen i dette sambandet meget nøye.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

I konsesjonsvilkårene som er gitt, er det klare betingelser for regularitet og kapasitet for ferjeforbindelsen. Vi har fått dokumentasjon på dokumentasjon på at man ikke klarer å følge dette opp fra selskapets side. Burde ikke da Regjeringen gå inn og gjøre noe, når selskapet ikke kan innfri de vilkårene som er stilt? Vi vet jo at det finnes alternative ferger som kan leies inn, antakeligvis på relativt kort varsel. Burde ikke Regjeringen da sette kniven på strupen på dette selskapet, slik at de får et valg: Enten innfrir de vilkårene, eller så mister de konsesjonen hvis de ikke følger konsesjonsvilkårene.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg har ikke grunnlag for å si at konsesjonsvilkårene ikke følges. Det forhindrer ikke at det gjøres noe hele tiden for at driften av dette sambandet skal være god.