Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Ole Johs Brunæs (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I Aftenposten 18. oktober 1996 fremgår at personsøkere kan tappes for meldinger uten at Telenors kunder er orientert om dette.

Hvilke tiltak vil statsråden sette i verk for å hindre tapping av personsøkermeldinger?

Statsråd Sissel Rønbeck: Telenor åpnet offentlig personsøkertjeneste i 1984. Tjenesten er basert på en internasjonal standard for personsøking som er i bruk i en lang rekke land.

Personsøkertjenesten er basert på radiosignaler. Som for mange andre radiosystemer er det teknisk mulig å tappe personsøkersystemet. Det er imidlertid ulovlig å selge, eie eller bruke slikt utstyr, og det er ulovlig å formidle innholdet i en sending til andre personer.

Telenor har opplyst at tapping av personsøkersystemet hittil ikke har skapt problemer, da teknikken har vært vanskelig å få tak i. Den tekniske utviklingen har nå gjort dette enklere. Med en spesialmottaker, som det som nevnt ikke er lov å eie eller bruke i Norge, kan en motta personsøkersignalene, og ved videre behandling av signalene kan en få fram informasjon i sendingene.

Det er mulig for en abonnent å sikre seg mot tapping gjennom kryptering av sendingene, og dette blir også gjort for særskilte formål. Slik kryptering krever likevel spesiell programvare i begge ender.

Jeg for min del legger vekt på at kundene må være oppmerksom på - eller faktisk vite - at personsøkertjenesten ikke er 100 pst sikker mot tapping. Jeg forutsetter derfor at Telenor heretter opplyser om dette i sitt informasjonsmateriell om denne tjenesten. Jeg ser det ikke som aktuelt å pålegge at utstyret skal ha en innebygd funksjon som krypterer sendingene, da dette vil føre til en uforholdsmessig stor kostnad for kundene.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

I Aftenposten av 18. oktober fremgår det at enhver PC-bruker med letthet kan tappe samtlige høyst personlige tekstmeldinger og telefonnumre som sendes personsøkerabonnenter over hele landet. I Aftenposten av 22. oktober går det frem at Telenor Mobil ikke vil stanse tappingen, og at selskapet finner det teknisk umulig å sikre eksisterende personsøkere mot ulovlig tapping.

Statsråden sier i sitt svar at hun forutsetter at Telenor opplyser i informasjonsmaterialet at personsøkertjenestene ikke er 100 pst sikre. Jeg tillater meg å spørre statsråden om hun vil pålegge selskapene som tilbyr personsøkertjenester, å gi kundene tydelig informasjon om risikoen for tapping.

Statsråd Sissel Rønbeck: Om nødvendig vil jeg vurdere et slikt pålegg. Men jeg forutsetter at informasjon om dette spørsmålet, som jo er så viktig for hver og en av oss, blir gitt, og at Telenor av egeninteresse også gjør det uten pålegg.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden for positiv holdning.

På bakgrunn av de spørsmål som er reist både her og i media, må det også reises spørsmål om beskyttelse av den enkelte brukers integritet. Den teknologiske utvikling går veldig fort, og faren for overvåkning fra både myndigheter, andre interesser og for så vidt kriminelle, er betydelig, med de konsekvenser dette kan innebære. Derfor vil jeg spørre statsråden - på vegne av staten som eier av Telenor Mobil: Har hun noen strategi for å utvikle personsøkersystemer som ikke kan tappes, som vil bli tilbudt i markedet? Og videre: Vil statsråden utarbeide strategier for å skjerme den enkelte bruker mot ulovlig overvåkning og tapping av tele- og datainformasjon, og innen hvilket tidsperspektiv ser hun for seg svaret på dette kan foreligge?

Statsråd Sissel Rønbeck: For de aller fleste av oss, også beslutningstakere, er det vel sånn at vi synes det er vanskelig å være på høyde i forhold til en teknologisk revolusjon som den vi faktisk nå står oppe i, og som det spørsmålet vi nå diskuterer, er utslag av. Jeg er ikke så på høyde at jeg har noen strategi i forhold til det det her ble spurt om. Derimot håper jeg at Telenor er så på høyde, så oppdaterte og så sterke også på dette feltet at de vil være i stand til å gjøre det som gjøres kan for å ivareta personsikkerheten for den enkelte midt oppe i all denne nye teknologien.