Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Jan Simonsen (Frp): Jeg ser at jeg har æren av å stille det første spørsmålet i Stortingets spørretime til den nye justisministeren, og det lyder slik:

I motsetning til beboerne ved mange alders- og sykehjem vil fangene ved det nye Ringerike kretsfengsel få enerom med flislagt bad, kabel-TV og varmekabler i gulvet.

Forsvarer justisministeren en slik forskjellsbehandling, eller vil hun ta et initiativ for å reduserer bekvemmelighetene for fangene i det nye kretsfengselet?

Statsråd Anne Holt: Det representanten Simonsen gjør her, er å sammenligne et nytt fengselsbygg med eldre alders- og sykehjem i et forsøk på å vise at innsatte i fengslene tilbys en urimelig høy standard.

Som andre offentlige nybygg må også nye fengsler fylle de faglige krav som gjelder for byggets formål. Der har vi regler og direktiver. Fengselsvesenets nybygg de senere årene preges - til tross for føringene i representanten Simonsens spørsmål - av funksjonell nøkternhet. I planleggingen og gjennomføringen av nybygg velger man materialer og tekniske løsninger ut fra hva som vil gi best mulig drift. Momenter som det må legges vekt på her, er bl.a. lavest mulig vedlikeholdskostnader, rasjonelle driftsrutiner og hensiktsmessig bemanningsbruk.

Det nye fengselet på Ringerike, som det siktes til i spørsmålet, baseres i det vesentlige på samme standarder som de som gjelder for de nye fengslene i Bergen og Skien.

Jan Simonsen (Frp): Det er tydelig at jeg må fortolke statsrådens svar som et nei. Hun vurderer det som et faglig krav at fangene skal ha kabel-TV og flisbelagte gulv.

Spørsmålet jeg stiller meg da, er: Hvordan skal vi få redusert kriminaliteten i Norge når en kriminell, som en sjelden gang blir tatt - det er jo som man vet, veldig lav oppklaringsprosent i Norge - og for en gangs skyld må sone i fengsel for et kortere tidsrom, på toppen av det hele havner i et slags fengselshotell? Hvilken avskrekkende virkning har det? Hvilke signaler gir det til den kriminelle som forteller ham at dette ikke er veien å slå inn på?

Jeg konstaterer at statsråden allerede i sitt første svar på spørsmål i Stortingets spørretime stiller seg på de kriminelles side og viderefører den dumsnille kriminalpolitikken som har vært ført i Norge i mange år, som bare har ført til en stigning i kriminaliteten, og som er basert på å gjøre de kriminelle ufornuftige bjørnetjenester.

Statsråd Anne Holt: Vi skal i alle fall ikke bekjempe kriminalitet ved å vende tilbake til fengsler i kalde, fuktige fangehull på bunnen av en våt kjeller. Vi skal bekjempe kriminalitet ved en bred innsats over hele samfunnet, der bl.a. prompte og umiddelbar reaksjon overfor lovbrytere skal være et vesentlig moment.

Når det gjelder de konkrete tingene, som påpekes fra representanten Simonsen, om kabel-TV og flislagte gulv, er dette med kabel-TV eller fjernsyn i det hele tatt ikke ansett for å være noen synderlig luksus i denne sammenheng. De øvrige tingene som er påpekt, har rett og slett sammenheng med det funksjonelle, idet flislagte gulv både er relativt vedlikeholdsfrie, som dermed sparer det offentlige for penger, og dessuten meget lett å holde rene, som igjen sparer det offentlige for penger.

Når det gjelder varmekabler, som også har vært nevnt, er det en hensiktsmessig varmekilde, bl.a. fordi de ikke kan rives ned eller ødelegges av de innsatte.

Jan Simonsen (Frp): Jeg konstaterer at justisministeren ikke regner kabel-TV på enkeltrommene som noe spesielt luksuriøst. På det nærliggende sykehjemmet i samme distrikt må de eldre beboerne dele et TV-apparat i dagligstuen. Det dreier seg ikke om å bringe forholdene tilbake til fuktige fangehull i en våt kjeller, men om å tilby fangene rimelig nøktern standard, slik at det ikke blir nærmest formålstjenlig for kriminelle å havne i fengsel.

Statsråd Anne Holt: En sammenlikning her med sykehjem og aldersinstitusjoner er etter min mening søkt. Nye bygninger av denne type vil da også være vesentlig forskjellig fra de gamle bygningene av denne type.

Representanten Simonsen etterlyser en rimelig nøktern standard i våre fengsler, og jeg kan forsikre representanten Simonsen om at i norske fengsler finnes det pr. i dag en rimelig nøktern og formålstjenlig standard når det gjelder vedlikehold.