Stortinget - Møte onsdag den 4. desember 1996

Dato: 04.12.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til justisministeren:

Til tross for treårig utdanning og forhåndsløfte om 60 vekttall får politihøgskolestudentene i dag bare 40 vekttall for sin utdanning.

Vil justisministeren treffe tiltak for å gi studentene 60 vekttall godkjent på universitets- og høgskolenivå, eventuelt gi kompensasjon for praksisåret gjennom en stipendieordning?

Statsråd Anne Holt: Politiutdanningen er nå en treårig fulltids høgskoleutdanning, og den er godkjent av Det Norske Universitetsråd.

60 vekttall er fortsatt et mål på omfanget av den utdanningen studentene tar, og dette vil de få full uttelling for i de aller fleste sammenhenger. I én sammenheng teller imidlertid utdanningen bare med 40 vekttall. Det er når utdanningen skal kobles sammen med andre fag eller utdanninger til en grad i universitets- og høyskolesystemet, cand.mag. eller høyere embetseksamen. Her skiller ikke politiutdanningen seg fra enkelte andre profesjonsutdanninger. Som eksempel kan nevnes at også sykepleierutdanningen er en treårig utdanning som teller med 40 vekttall i denne sammenheng.

Det er Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet som har ansvaret for godkjenning av vekttall, ikke Justisdepartementet. I KUF arbeides det for tiden med å avklare hvordan ordningen skal være for godkjenning av utdanning ved skoler som ligger utenfor det ordinære offentlige høyskolesystemet. Justisdepartementet følger nøye med i dette arbeidet, da det også har betydning for godkjenning av videreutdanningstilbud ved Politihøgskolen.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt hadde her overtatt presidentplassen.

Jan Simonsen (Frp): Jeg er rimelig fornøyd med svaret. Jeg håper at justisministeren i et tverrfaglig samarbeid med sosialministeren og undervisningsministeren vil se litt nærmere på denne ene sammenhengen hvor disse vekttallene ikke teller fullt. Jeg håper også hun vil se litt nærmere på spørsmålet om en stipendieordning for det året hvor politihøgskolestudentene er ute i praktisk arbeid. Det må ses på som en form for lærlingordning, de gjør en del nyttig politiarbeid.

For øvrig vil min anbefaling være at den nye justisministeren på eget initiativ tar kontakt med politihøyskolestudentenes organisasjon. Det tror jeg de vil sette veldig stor pris på, og jeg tror også at justisministeren vil ha stor nytte av et slikt møte. Det er en del misnøye på Politihøgskolen. Det går på faglige ting, og det går på de tingene som jeg har reist i mitt spørsmål.

Statsråd Anne Holt: Jeg konstaterer til min forbauselse at representanten Simonsen var « rimelig fornøyd » med mitt svar, og at han vel brukte sin tilleggsmerknad mer til å komme med råd til meg enn egentlig til spørsmål.

Jeg tar imot råd fra alle, og et av de rådene som representanten Simonsen kom med som jeg relativt umiddelbart vil ta til følge, er å snakke med studentorganisasjonen på Politihøgskolen. Det står meget høyt på min prioriteringsliste.