Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997

Dato: 26.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille justisministeren følgende spørsmål:

På et seminar i Maastricht 23.-24. januar 1997 viste koordinator ved Schengen-sekretariatet W van de Rijt til at en utvikling i EU som erstatter bestemmelser i Schengen-avtalen, kan « gjøre det nødvendig å avslutte arrangementer mellom Island og Norge, og EU eller EUs medlemsland. Det er på sin plass å tilveiebringe, i rammen av dette, muligheten for overgangsordninger. »

Hvilke overgangsordninger ser i så fall justisministeren for seg?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Det foredraget som det vises til i spørsmålet, ble holdt under et seminar om Schengen i regi av det europeiske instituttet for offentlig administrasjon, EIPA, i januar i år. Representanten Riis-Johansen gjengir i sitt spørsmål til meg noen linjer som skal være et sitat fra foredraget. Meningen i disse linjene kan synes noe uklar, men det er nok nokså klart at foredragsholderen, dvs. denne koordinatoren, ganske enkelt har sitert fra den såkalte fortalen i Norges og Islands samarbeidsavtale med Schengen-landene. Jeg viser her til den autoriserte norske oversettelsen av samarbeidsavtalen.

I henhold til den samarbeidsavtalen kan det som kjent bli aktuelt for Norge og Island å inngå ordninger med EU hvis EU vedtar nye regler på et område som er relevant for eller inngår i samarbeidsavtalen. Det er da et felles ønske mellom Schengen-landene og Norge og Island å sikre at det ikke vil oppstå et tomrom i det praktiske samarbeidet i påvente av at det kommer til en mer permanent ordning mellom EU og oss i et aktuelt tilfelle. I samarbeidsavtalen legges det derfor til grunn at Schengen-landene og Norge og Island kan bli enige om overgangstiltak, slik at alle partene i avtalen kan fortsette å samarbeide etter ens retningslinjer innenfor Schengen-området, i en periode som skulle vise seg nødvendig.

Hvilke - eller hva slags - tiltak dette skulle kunne være, kan jeg vanskelig si noe om, i og med at en slik situasjon ennå ikke er aktuell.

Terje Riis-Johansen (Sp): Det er faktisk ganske oppsiktsvekkende at statsråden står her og sier at det ikke er aktuelt å gå inn i problemstillingen før den blir aktuell. Saken er at den er høyst aktuell. Hvorvidt koordinator i Schengen har uttalt seg på vegne av tidligere skrevne ting eller ikke, er i grunnen ikke vesentlig. Det vesentlige er at det faktisk er en debatt i EU, og at vi for få dager siden hadde en situasjon hvor utenriksministrene fra alle EU-landene bortsett fra Danmark og Storbritannia sier at de ønsker at dette skal gjøres i EU. Ergo så har ikke Norge noen mulighet lenger til å overse den faktiske situasjonen som er i ferd med å inntreffe i EU. Og hvis Regjeringen nå i løpet av en måneds tid har tenkt å legge fram en proposisjon for Stortinget om de spørsmålene med det utgangspunktet som statsråden her kommer med, altså at dette er en ikke aktuell problemstilling, så må jeg virkelig spørre statsråden hva som er relevant i forhold til hele Schengen-spørsmålet. Dette er den mest hete og mest aktuelle saken i forholdet mellom Norge, Schengen og EU pr. i dag.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Det som var mitt anliggende her, var å gi svar på den uklarheten som kunne oppstå om denne koordinator sa noe nytt, og det har han da ikke gjort. Han har sitert fra den såkalte fortalen til den samarbeidsavtalen som er offentlig tilgjengelig.

Når det gjelder hva som er aktuelt videre, er det klart at vi nå er i ferd med å utarbeide proposisjonen som representanten Riis-Johansen viste til. Jeg vet ikke hvordan vi nå skal håndtere den type spørsmål som representanten her trakk fram, men jeg vil selvfølgelig ta med meg det som er kommet fram her, og se hvordan vi på en best mulig måte kan håndtere det i proposisjonen.

Terje Riis-Johansen (Sp): Når det gjelder uklarheten, er det greit nok. Det er ikke noe nytt, det som er sagt nå, det er en bekreftelse på det som enkelte av oss har prøvd å si i Stortinget gjentatte ganger siden i fjor sommer, men som har blitt tilbakevist av den norske Regjeringa gang på gang på gang. Sånn sett er jeg positiv til det som statsråden nå sier, at Regjeringa faktisk lurer på hvordan den skal håndtere dette. Det betyr at vi er kommet et lite skritt videre når Regjeringa nå vurderer konsekvensen av det som skjer i EU i forhold til Schengen-integreringa, som vi bare må innse at er på gang. Det er det som kommer til å skje, og det er i nær framtid. Da er det neste spørsmålet hvordan statsråden kan forsvare, hvis hun fortsatt gjør det, det som er sagt ganske nylig, at Regjeringa akter å legge fram en stortingsproposisjon før dette er avklart i EU. Når statsråden sjøl sier at dette er noe som en må vurdere videre, kan jeg ikke fatte annet enn at det er én mulig løsning, det er ett forsvarlig svar på det spørsmålet, og det er at Regjeringa venter og ser hva som blir konklusjonene til EU før det konkluderes gjennom en stortingsproposisjon.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg har merket meg representanten Terje Riis-Johansens synspunkter. Jeg har hittil ikke hatt noen plan om å endre den tidsplanen som det er lagt opp til. Jeg har bare lyst til igjenå gjenta at jeg er veldig innstilt på å gi Stortinget den informasjon som er viktig å ha når man skal behandle viktige saker, som denne avtalen jo er.