Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997

Dato: 26.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

Da Norway Seafoods overtok Frionor var det en forutsetning at Frionors aksjer i Myregruppa skulle selges. Ifølge avisa Vesterålen 20. februar 1997 har ikke Norway Seafoods noen hast med å selge, og det vises til signaler fra Fiskeridepartementet om at departementet likevel kan akseptere at Norway Seafoods beholder aksjene i Myregruppa.

Kan statsråden forsikre at den opprinnelige forutsetning om salg av aksjene for å forhindre ytterligere eierkonsentrasjon vil bli opprettholdt?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Da Norway Seafoods ASA fikk dispensasjon for å overta aksjemajoriteten i Melbu Fiskeindustri A/S , uttalte Fiskeridepartmentet:

Ut fra de hensyn som skal ivaretas etter deltakerloven og trålforskriftene vil departementet være varsom med å gi ervervstillatelser og konsesjoner som kan føre til uheldige eierkonsentrasjoner såvel distriktsmessig som nasjonalt.

Og videre:

Før de nye reglene er fastlagt, vil man føre en meget restriktiv praksis overfor nye søknader som krever dispensasjon fra aktivitetskravet.

Dette står fast.

Da det ble kjent at Norway Seafoods ønsket å fusjonere med Frionor, uttalte jeg at jeg var skeptisk til en ytterligere konsentrasjon av eierskapet til trålere i Vesterålregionen.

I den forbindelse har Fiskeridepartementet i brev til Nærings- og handelsdepartementet uttalt at det - som følge av at Frionor har eierandeler i Myregruppen, som igjen eier andeler i Øksnesfisk A/S - måtte søkes om tillatelse til endring av eiersammensetningen i Øksnesfisk som eier trålerne « Myrefisk II » og « Øksnesfisk I ». Dette er gjort kjent for Norway Seafoods. Også det står fast.

Norway Seafoods har imidlertid på sin side orientert Fiskeridepartementet om at en ikke har til hensikt å bli sittende med aksjeposten i Myregruppen.

Jeg forutsetter således at arbeidet med salg føres videre. Fra departementets side er vi innstilt på å gi selskapet rimelig tid til å finne en forretningsmessig løsning.

Lisbeth Holand (SV): Jeg takker statsråden for svaret.

Prinsipielt oppfatter jeg det som et positivt og klart svar, men praktisk og reelt oppfatter jeg det som nokså uklart. Faktum er jo at Norway Seafoods i dag sitter med 40 % av aksjene i Myregruppen.

Så sier statsråden at en er « innstilt på å gi selskapet rimelig tid til å finne en forretningsmessig løsning ». Ja, det er vel ikke Norway Seafoods som er mest ivrig, antakelig, for å få solgt. Da vil spørsmålet være: Hva mener en med « rimelig tid » ? Og hvilke skritt vil statsråden ta for å kunne sikre at det faktisk blir et salg som hindrer den eierkonsentrasjonen som en prinsipielt har sagt at en ikke ønsker?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Først vil jeg slå fast at fusjonen mellom Norway Seafoods og Frionor ikke er fullt ut gjennomført, slik at de altså pr. i dag ikke sitter på disse aksjene, men de vil komme i en slik posisjon i nær framtid.

Representanten Holand sa at Norway Seafoods ikke er blant de mest ivrige etter å få solgt. Jeg konstaterer at ved presentasjonen av planene om fusjon mellom Norway Seafoods og Frionor, ble det gjort rede for at man hadde inngått en intensjon med et selskap med sikte på at dette selskapet skulle overta aksjene i Myregruppen. De forhandlingene førte ikke fram. Jeg har konstatert at det er et aktivt arbeid med sikte på å finne fram til andre kjøpergrupperinger, og jeg er også innforstått med at Statens nærings- og distriktsutviklingsfond kan bidra til å få fram aktuelle kjøpere.

Den situasjonen man da står overfor, for det første at dersom Norway Seafoods skulle søke om å få overta posisjonen i Myregruppen, er det en søknad som ikke kan påregnes å få en positiv behandling. De har imidlertid gjort kjent at de ikke akter å bli sittende med aksjene, at de tar sikte på å få til et salgsløsning, og jeg forventer at man får en avklaring på det i rimelig nær framtid.

Lisbeth Holand (SV): Jeg syns svaret nå var rimelig positivt. Det var det, uten at jeg fikk noe svar på hva slags tidsramme statsråden er villig til å ha i forhold til Norway Seafoods.

Statsråden var også inne på at SND kunne brukes til å bidra til å skaffe fram aktuelle kjøpere. Mitt spørsmål er om det også kan være aktuelt å bruke SNDs egenkapitaldivisjon til midlertidigå gå inn mens en arbeider med å få nye kjøpere.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg for min del vil legge til grunn det Norway Seafoods har uttalt overfor departementet, at man søker å nå fram til et salg av aksjene, som vil innebære at denne problemstillingen blir avklart. Jeg forutsetter at man har et aktivt engasjement for å oppnå et resultat rundt det. Jeg vil ikke nå gå inn i et spørsmål om hva slags konstruksjoner som eventuelt kan være aktuelle. Jeg vil bare for min del legge til grunn det jeg tidligere har uttalt, at en konsentrasjon av eierskapet til trålerne i Vesterålsregionen vil jeg være meget skeptisk til. Det ligger som utgangspunkt for hele den videre behandlingen, men, som sagt, her er vi i den situasjonen at Norway Seafoods selv har orientert departementet om at man ikke har noen intensjon om å bli sittende med aksjene, men at man tar sikte på å nå fram til et salg.