Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 1997

Dato: 05.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

VM på ski er nettopp over, og vi har igjen fått bekreftet hvor rotfestet skiidrett er i vår kultur. Bredde og topp henger nøye sammen. Derfor er det viktig å legge til rette for bred deltakelse og gode rekrutteringsmuligheter. Skikretsene følger nå fylkesgrensene. Dette vanskeliggjør deltakelse for mange utøvere, spesielt for de yngre årsklassene, i blant annet kretsmesterskap og viktige uttakingsrenn i enkelte fylker.

Kan statsråden se på dette og komme med innspill overfor Skiforbundet?

Statsråd Turid Birkeland: Svaret på representanten Kvalbukts spørsmål er nei. I henhold til Norges Idrettsforbunds lov, kapitlene 6 og 7, angår det spørsmål representanten Kvalbukt her reiser, særforbundenes kompetanse. Det er således Norges Skiforbund som, i henhold til NIFs lov, har myndighet til å fastsette særkretsenes grenser, samt eventuelt opprette egne konkurranseområder. Det er følgelig innenfor Norges Skiforbunds organisasjon det aktuelle spørsmålet eventuelt bør drøftes og finne sin løsning.

Det foreligger ingen praksis for at staten går direkte inn i rent idrettslige anliggender av denne karakter. Jeg finner derfor ikke at det bør tas noe initiativ fra statens side overfor Norges Skiforbund i denne saken.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som var lett å forstå. Jeg synes likevel det er litt synd at det ikke skal gå an å gjøre noe fra øverste hold. Jeg har egentlig hatt forhåpninger til statsråden, da jeg oppfatter henne som en person med forståelse av hverdagslivet i Norge.

Det er viktig å legge til rette for sunn livsutfoldelse. Gjennom aktiv idrettsdeltakelse driver vi både forebyggende helsepolitikk og kulturarbeid. Det er feil å styre det mot de få. I utgangspunktet må så mange som mulig få muligheter. Ved det systemet som er i dag, utelukkes noen, og talenter forsvinner før de er oppdaget. Og selv om ikke idrettens avgjørende organer forstår det, hadde jeg håpet at statsråden med dette ansvarsområdet kunne gjøre et eller annet for å fokusere på det.

Statsråd Turid Birkeland: Vi har i dette landet en hel rekke frivillige organisasjoner. Et av hovedprinsippene i statens forhold til de frivillige organisasjonene er at disse skal ha en selvstendig rolle og selv kunne befatte seg med indre anliggender. Den dagen staten går inn og styrer frivillige organisasjoners virke i detalj, er de ikke lenger frivillige organisasjoner. Slik har vi alltid forholdt oss til idretten, og det skal vi fortsatt gjøre.

Så takker jeg for respekten og tilliten til at jeg har sans for hverdagen til folk, noe som er riktig. Men jeg vet også at det finnes en stor idrettsorganisasjon, med en hel rekke aktive medlemmer. Skulle noen av disse være misfornøyd med kretsinndeling eller annet, fungerer idrettsorganisasjonen demokratisk, og det er altså full mulighet til å ta opp dette i denne hverdagen der ute hvor organisasjonene faktisk driver. Så skal denne statsråden og Regjeringen selvfølgelig sørge for kontakt med frivillige organisasjoner, men da på et helt annet plan og på helt andre områder.

Jørgen Holte hadde her tatt over presidentplassen.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret, og jeg takker for at hun fant å ville svare på spørsmålet. Ut fra hennes begrunnelse for at hun ikke ville gjøre noe, kunne hun avvist det, så det tar jeg positivt.

Jeg forstår statsråden slik at hun respekterer idrettsforbundene, herunder Skiforbundet. Nå kan jeg si at selv aktive løpere i Nordland bifalt at jeg tok tak i dette. Jeg har vært i kontakt med flere løpere som selv ikke har kjent det lett å reise. I ett tilfelle kjørte en far to ungdommer 57 mil pluss at de tok ferge én vei for at de kunne få delta i et kretsmesterskap. Da skjønner vi at dette ikke fungerer i praksis.

Jeg er glad for at jeg har fått tatt spørsmålet opp med statsråden, slik at hun kjenner til det, og jeg kommer nå til å gå videre og kontakte idrettens egne organer.