Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Inger Lise Husøy: « I media er det den siste tiden kommet fram påstander om en omfattende prostitusjon flere steder i Finnmark.

Hvilke tiltak vil justisministeren iverksette for å løse disse problemene? »

Statsråd Gerd-Liv Valla: Som justisminister har jeg det overordnede ansvar for kriminalpolitikken i Norge. Det innebærer bl.a. at jeg har ansvaret for straffelovgivningen og atpoliti- og lensmannsetaten har tilstrekkelige midler til å følge opp de oppgaver de er pålagt.

Prostitusjon er som kjent ikke straffbart i Norge. Derimot er det straffbart å fremme eller utnytte andres prostitusjon. Det rammes også av straffeloven hvis man stiller husrom til disposisjon for prostitusjon. Foregår det organisert prostitusjon, vil en slik virksomhet rammes av straffeloven.

Dette er forhold som det kan være vanskelig å bevise, og som det kan kreve tid og ressurser for å løse. Politiet er klar over situasjonen og har oppmerksomheten rettet mot problemet. Det er imidlertid en vanlig etterforskningssak som tilligger politiet og påtalemyndigheten å løse. Jeg forventer at i den grad det er straffbare forhold knyttet til prostitusjon, blir dette fulgt opp fra politiets side.

Jeg har imidlertid lyst til å påpeke at prostitusjon først og fremst er et sosialt og omfattende problem. Det er et sosialt problem at kvinner prostituerer seg, og det skaper problemer for lokalmiljøer hvor prostituerte etablererseg. Men som jeg har pekt på, er det begrenset i hvilken grad straffelovgivning og politi kan bidra til å løse akkurat det problemet.