Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Lisbeth Holand (SV): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Under behandling av St.meld.nr.22 (1995-1996) om sivil tjenesteplikt våren 1996 bad Stortinget om at tjenestetida for sivile tjenestepliktige snarest ble satt ned i tråd med at tjenestetida i militærforsvaret er blitt nedkorta.

Når vil redusert tjenestetid for sivile tjenestepliktige bli iverksatt?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Da den militære førstegangstjeneste ble nedsatt fra 1. januar 1964, ble førstegangstjenesten for sivile tjenestepliktige fra samme tidspunkt nedsatt fra 22 til 16 måneder. Førstegangstjenesten i Forsvaret er senere blitt forkortet, mens lengden av siviltjenesten i perioden har vært uforandret. På denne bakgrunn bebudet Regjeringen gjennom St.meld.nr.22 (1995-1996) om sivil tjenesteplikt en vurdering av tjenestetiden for de sivile tjenestepliktige. Målet er å ha en tjenestetid som representerer en passende avveining mellom hensynet tilå ha en « garanti » for overbevisningen og hensynet til at mertjenesten ikke er så lang at den med rette føles urimelig.

Justiskomiteens flertall sa seg enig i Regjeringens målsetting, og fant det naturlig, på bakgrunn av at førstegangstjenesten i Forsvaret har gått ned i gjennomsnittslengde, at også lengden på siviltjenesten blir redusert. Flertallet uttrykte at det ikke ville ha innvendinger mot en reduksjon av siviltjenesten til 14 måneder.

Utkast til ny forskrift om tjenestetidens lengde har vært på høring. I høringsforslaget er det lagt opp til å redusere tjenestetiden fra 16 til 14 måneder. Forsvarsdepartementet går i sin høringsuttalelse mot en slik reduksjon av tjenestetiden for de sivile tjenestepliktige. Forsvarsdepartementet anfører bl.a. at redusert tjenestetid sammen med endringer i prosedyrene for fritak vil kunne medføre problemer for mannskapstilgangen i Forsvaret, herunder tilgangen på akademisk personell, særlig leger.

Jeg arbeider nå med en endelig avklaring av spørsmålet.

Lisbeth Holand (SV): Jeg beklager at jeg ikke fikk svar på spørsmålet mitt. Det var veldig enkelt: Når vil nedkortinga av tjenestetida bli iverksatt?

Jeg minner om at Regjeringa i stortingsmeldinga la opp til en reduksjon til 14 måneder i alle sine beregninger. Det er altså ett år siden det ble lagt opp til det. Dette fikk tilslutning i Stortinget, idet Stortinget både sa at en ikke hadde innvendinger til en nedsetting til 14 måneder og bad om at det ble iverksatt snarest. Oppfatter justisministeren ett år som en snarlig gjennomføring? Det var det første spørsmålet. Det andre er: Når vil det bli gjennomført?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg vil ikke være kategorisk når det gjelder tolkningen av « snarlig » og den type uttrykk. Jeg kom inn i denne saken for noen ganske få uker siden. Jeg har merket meg stortingsmeldingen, jeg har merket meg debatten og jeg har merket meg de ulike konstellasjonene som var i tilknytning til den og flertallet. Og som sagt: Vi har hatt saken på høring.

Hvis jeg skulle stå her og si når, kunne jeg i neste omgang bli hektet for å ha sagt noe som jeg ikke har dekning for. Derfor kan jeg ikke si det, men jeg vil si at jeg arbeider med saken.