Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

I innstillingen til bustadverksemda påla Stortinget Regjeringen å sørge for forhandlinger med de ansatte om kompensasjon for husleiejusteringer. Disse forhandlingene er ikke kommet i gang, selv etter purring. Til tross for dette hevder de ansatte, ifølge Nordlands Framtid, at Skattedirektoratet har satt i gang en ny skattekarusell med meget store og negative utslag.

Hvordan forklarer statsråden dette, og hva vil han foreta seg for å få Skattedirektoratet til å rette seg etter vedtak i Stortinget?

Statsråd Jørgen Kosmo: Vi har helt siden boligmeldingen ble behandlet i Stortinget i fjor arbeidet med å få den nye boligpolitikken på plass. Det viktigste har kanskje vært å komme fram til et nytt sentralt takseringssystem for å sikre et så objektivt som mulig utgangspunkt for fastsettelse av markedsleien, og at systemet ikke skulle gi fordelsbeskatning for fremtiden. Takseringssystemet skulle også ta hensyn til de lokale markedsforskjeller. Dette er også Stortingets forutsetning. Forsvarets overkommando har i lengre tid vært i en dialog med skattemyndighetene om dette og lagt fram forslag til modeller, men foreløpig uten å få gjennomslag. Jeg vil derfor om nødvendig ta saken opp med finansministeren for å få til en endelig løsning.

Det er helt avgjørende at vi får på plass et nytt takseringssystem før vi kan gå til forhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene om kompensasjonsordninger. Vi må først vite hvordan det nye systemet vil slå ut. Jeg vil aktivt bruke kompensasjonsordningene som et personellpolitisk virkemiddel og prioritere de områder som vi i dag har vanskeligheter med å rekruttere til.

Verken departementet eller Forsvarets overkommando er kjent med at Skattedirektoratet har satt i gang en « ny skattekarusell » som representanten Hernæs antyder i sitt spørsmål. Vi forholder oss til at Finansdepartementet har fastsatt at fordelsbeskatningen av Forsvarets boliger ikke skal skje før 1. januar 1998. Vi regner med at et nytt takseringssystem som ikke skal gi fordelsbeskatning, vil være på plass før denne dato. I motsatt fall vil jeg måtte ta opp med finansministeren at tidsfristen for fordelsbeskatningen eventuelt forlenges.

Jeg kan for øvrig opplyse at de øvrige elementene i den nye boligmeldingen drøftes med arbeidstakerorganisasjonene i disse dager. Her er vi i god rute.

Bjørn Hernæs (H): Jeg takker for svaret.

« Verken departementet eller Forsvarets overkommando er kjent med at Skattedirektoratet har satt i gang en « ny skattekarusell » », sier statsråden. Nå er det altså ikke jeg som har brukt denne formuleringen, men det er meget store oppslag to etterfølgende dager i Nordlands Framtid. Jeg skal gjerne la statsråden få et utklipp av det. Vi bør i hvert fall kunne være enige om at hvis dette, slik som jeg oppfatter svaret, nærmest er å betrakte som ubegrunnede og løse rykter, har vi åpenbart gjensidig et informasjonsansvar overfor de ansatte som bruker disse ordene. Folk som er områdetillitsvalgte på høyt nivå, sier:

Galskapen i dette er at Skattedirektoratet, som satte hele denne boligkarusellen i sving, blander seg inn og ødelegger Forsvarets personalpolitikk.

Jeg må få lov til å spørre igjen: Hva har statsråden tenkt å foreta seg for å få gitt faktainformasjon hvis det er slik at dette bare er tankespinn?

Statsråd Jørgen Kosmo: Stortingets intensjoner med boligbeskatning av Forsvarets boligmasse er det gitt orienteringer om til de ansattes organisasjoner på alle nivåer. Men det er helt åpenbart at når man skal legge et system som i så stor grad har vært basert på subsidiering, om til et system som skal gå på markedstilpasning med kompensasjonsordninger over lønn til personell i de prioriterte områdene, skaper det stor usikkerhet inntil systemet er ferdig. Vi må derfor gjøre hva vi kan for å få systemet med markedsprising av Forsvarets boligmasse på plass på en fornuftig måte før vi kan begynne å forhandle om kompensasjonsordninger. De ansatte rundt omkring er usikre i denne prosessen. Det synes jeg ikke er noe rart, fordi dette betyr svært mye, ikke bare for Forsvarets personalpolitikk, men også for muligheten til å kunne prioritere områder i dette land der vi er nødt til å ha hovedsatsingsområder for Forsvaret.