Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

Personer med behov for økonomisk bistand er ved sosialkontoret blitt anbefalt å søke separasjon på et rent økonomisk grunnlag og mot personenes eget ønske.

Hvordan vurderer sosialministeren en slik praksis?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Hvis det er slik at enkelte sosialkontorer gir stønadsmottakere råd om å ta ut separasjon for på den måten å få en høyere stønad til livsopphold, tar jeg selvsagt avstand fra det.

Sosialtjenesteloven skal utgjøre et sikkerhetsnett for alle som ikke kan sørge for sitt livsopphold på annen måte. Hvis søkeren er gift, vil han eller hun i kraft av den gjensidige underholdsplikten ha rett tilå bli forsørget av ektefellen. Denne muligheten må utnyttes før en kan få økonomisk stønad. Samboere har ikke tilsvarende forpliktelser overfor hverandre. Det kan derfor bare tas hensyn til faktisk forsørgelse. Sosialtjenesteloven sikrer at alle får dekket sine nødvendige utgifter til livsopphold. Det offentliges andel av dette kan imidlertid variere.

Jeg vil understreke at sosialtjenesteloven ikke diskriminerer ektefeller. Når det i praksis kan bli forskjeller i utbetalingene, skyldes dette reglene i ekteskapsloven. Sosialtjenesten har ansvar for å forklare hvordan stønad etter loven skal utmåles, og skal naturligvis ikke gi folk råd om å ta ut separasjon.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er svært glad for at hun klart tar avstand fra dette.

Det er ingen tvil om at denne praksisen fremkommer. Jeg har brei dokumentasjon for at den faktisk fremkommer ved flere sosialkontor. Jeg vil sitere fra et brev fra familievernkontoret i Nordland til fylkesmannen:

Vi har den senere tid ved flere anledninger møtt klienter som har oppsøkt sosialkontor med ønske om sosial stønad, og der er blitt bedt om å søke separasjon - mot eget ønske. Dette har vært klienter som over tid har levd med store psykiske påkjenninger, og som på det tidspunkt ikke har sett annen løsning enn å få avstand fra sin hjemmesituasjon i en periode. Dette som et ledd i å forsøke å bevare ekteskapet. De har ikke hatt økonomi til to husholdninger. Sosialkontorene har avslått søknad om økonomisk hjelp, og bedt dem om å benytte eksisterende trygdeordninger for separerte.

Men enda verre er det som står lenger ut i brevet:

Vi er også kjent med at sosialkontor anbefaler separasjon ut fra et rent økonomisk grunnlag.

Jeg vil spørre statsråden om hun nå vil se på den måten lovverket tolkes på i slike saker, og sørge for at sosialkontorene får vilkår til å møte sine klienter på en verdig måte.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Ut fra en eventuell dokumentasjon på at sosialkontor faktisk gir denne type råd til folk som søker sosialstønad, ville jeg synes det var naturlig at man gjennom fylkesmannen utøver det tilsynet som skal utøves, med at sosialtjenesteloven blir håndtert i tråd med det som er lovens intensjon. Og lovens intensjon er altså ikke at de som søker sosialkontoret, skal få den typen rådgivning.