Stortinget - Møte onsdag den 23. april 1997

Dato: 23.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Ole Johs Brunæs (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I forbindelse med Gardermoutbyggingen var området Brudalen-Røgler del av statlig reguleringsplan slik at det ble åpenhet mot ravineområdet i sydvest. Dette området kunne derfor fortsatt benyttes som landbruksområde. Området er senere tatt ut av statlig reguleringsplan.

Vil statsråden sørge for at dette området sikres for videre landbruksvirksomhet?

Statsråd Sissel Rønbeck: Statlig reguleringsplan for området Brudalen-Røgler ble vedtatt 27. juni 1994. Det er ikke riktig at området senere er tatt ut av den statlige reguleringsplanen.

I en overgangsperiode - til det blir vedtatt bebyggelsesplan - er det lagt opp til at området fortsatt skal brukes til landbruksformål. Eieren av en landbrukseiendom hvor deler nå blir ekspropriert, har fått tilbud om å leie tilbake eiendommen, i tillegg til andre jordbruksarealer, inntil bebyggelsesplan blir vedtatt for området.

Når bebyggelsesplan er vedtatt, vil de arealene i området Brudalen-Røgler som fortsatt kan nyttes til landbruk, bli leid ut til slik bruk.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret. Av Samferdselsdepartementets fremstilling - Ekspropriasjonssak for ny hovedflyplass av 9. juni 1993 - fremgår det av kapittel 1:

Luftfartsverket vil føre forhandlinger med hver enkelt innenfor aktuelle økonomiske og rettslige rammer.

Ifølge Ullensaker grunneierlag er slike forhandlinger aldri blitt ført.

I forslaget til statlig reguleringsplan av februar 1993 er dette området tatt med. I saksfremstillingen, som er dette dokumentet, er det ikke inne. Hvor det da er inne, kan jo være interessant å få vite. Nå, fireår senere, sitter gårdbrukerne der uten at man har kommet til en løsning. Hvem har ansvaret for dette? Jeg synes det ville være naturlig at statsråden for det departementet som har ansvaret for utbyggingen, nå griper inn og sørger for at gårdbrukerne får disposisjon over den delen av området som ikke er ekspropriert.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil bare kort si at slik jeg oppfatter saksforholdet her, må det viktigste være at de områdene som kan brukes til jordbruksformål, faktisk blir stilt til disposisjon for det, samtidig som staten sikrer seg at en har de arealene en trenger i forhold til den framtidige utviklingen i området omkring hovedflyplassen. Og så vidt jeg kan se nå, har staten strukket seg langt med sikte på å kunne la disse arealene brukes til jordbruksformål i den grad det praktisk er mulig. Det er det lagt til rette for.

Ole Johs Brunæs (H): Det som viser seg å være det faktiske forhold når man snakker med representanter for grunneierlaget, er at saken ikke er løst. Vedkommende lever i den største usikkerhet om sin fremtid, og jeg vil innstendig be statsråden om å medvirke til en tilfredsstillende løsning på denne saken.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg håper at jeg med mitt svar i spørretimen her i dag har bidratt til å redusere den usikkerheten betraktelig, og det som har kommet fram i svaret, burde vel heller ikke være helt ukjent. Men, som sagt, mitt håp er at det jeg nå har sagt, bidrar til å skape klarhet for dem som måtte føle at de har levd under uklare forhold i forbindelse med disse eiendommene.