Stortinget - Møte onsdag den 23. april 1997

Dato: 23.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Sigurd Manneråk (Sp): Jeg skal stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Av reportasjer i Fædrelandsvennen og Farsunds Avis lørdag 12. april 1997 går det fram at ansatte i Posten er truet med oppsigelse fra postledelsen etter at de i intervju og leserbrev i pressen har kommet med kritiske kommentarer vedrørende posttjenester.

Er en slik praksis fra postledelsen i samsvar med gjeldende retningslinjer for personalpolitikk og ytringsfrihet i statlige servicevirksomheter?

Statsråd Sissel Rønbeck: Posten er fra 1. desember 1996 organisert som et selvstendig rettssubjekt og må utforme sin egen personalpolitikk, så lenge ikke postselskapsloven eller annen lovgivning regulerer forholdet. Posten opplyser at man følger de samme prinsipper for ytringsfrihet og lojalitetskrav til de ansatte som en vanligvis finner i norsk arbeidsliv for øvrig. Posten opplyser videre at de konkrete sakene som er tatt opp i Fædrelandsvennen og Farsunds Avis, nå synes løst i samarbeid med Norsk Postforbund.

Sigurd Manneråk (Sp): Jeg takker for svaret, selv om det for så vidt ikke var særlig avklarende rent prinsipielt.

Det er for så vidt rett at for den enes vedkommende synes denne saken å være løst. For den andres vedkommende er imidlertid trusselen bare trukket tilbake midlertidig for å sjekke om dette er i samsvar med gjeldende retningslinjer. Statsråden er øverste ansvarlige for Postverket og dermed også øverste ansvarlige for personalpolitikken. Det er derfor viktig å få statsrådens syn på bruk av trusler i sammenhenger som denne. Jeg vil derfor spørre statsråden: Mener hun at det er riktig at ansatte - i dette tilfellet Odd Werner Sørensen - trues med oppsigelse når man kommer med kritiske leserbrev angående posttjenesten?

Statsråd Sissel Rønbeck: La meg igjen få lov å minne om at vi faktisk har omorganisert Postverket ganske nylig, og at det betyr at Posten nå har et selvstendig ansvar på en annen måte og i større grad enn før for den type saker som her blir tatt opp.

Det ville være helt galt av Samferdselsdepartementet å gå inn i enkelte personalsaker innenfor Posten Norge BA slik jeg forstår at det nå antydes at vi burde ha gjort. Vi må styre på et mer overordnet plan, og på det overordnede planet har vi, slik jeg sa, som et selvfølgelig utgangspunkt at Posten følger de samme prinsippene for ytringsfrihet og lojalitetskrav som en finner i arbeidslivet i Norge for øvrig. Og en har bl.a. Arbeidsrettens avgjørelser i ulike saker å forholde seg til i den forbindelse.

Sigurd Manneråk (Sp): Jeg konstaterer at statsråden mener vi kun skal styre når det gjelder overordnede prinsipper. Men er ikke et prinsipp som angår de ansattes ytringsfrihet, et overordnet prinsipp? Og betyr det i så fall at når en virksomhet organiseres slik som postvesenet, er ytringsfriheten for de ansatte dårligere enn i statlig eller annen virksomhet som ikke er organisert slik?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg har altså ikke grunnlag for å si at vilkårene for ytringsfrihet er dårligere for ansatte i Posten enn i andre bedrifter i Norge. På det overordnede planet er det selvfølgelig slik at man følger de samme prinsipper både for ytringsfrihet og lojalitetskrav som tilfellet er i norsk arbeidsliv for øvrig.

La meg ellers legge til - og det kan kanskje være en interessant tilleggsopplysning - at den regjeringen jeg er medlem av, utgår fra et parti som har et meget godt faglig-politisk samarbeid med viktige organisasjoner i Posten.