Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997

Dato: 30.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Finnmark Jordsalgsstyre har ønsket å utsette småviltjakta i fylket til 15. september, men Direktoratet for naturforvaltning har gått imot dette og fastsatt felles jaktstart for hele landet til 10. september.

Hva er den faglige begrunnelsen for å ikke imøtekomme ønsket fra Finnmark om utsettelse av småviltjakta til 15. september?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Innledningsvis vil jeg bemerke at det ved fastsettelse av jakttider er et mål å operere med mest mulig ensartede tider for den enkelte art over hele landet. I tillegg til rent praktiske hensyn kan ulike jakttider også føre til en forskyvning av jaktpresset.

Av småviltjakt er det jakta på rype som er omdiskutert i Finnmark, og jeg vil derfor besvare spørsmålet i forhold til den.

Ved høring på jakttider for perioden 1997-2002 ble det ikke hørt på endringer av jakttiden for rype. Den ble fastsatt til den samme som i perioden 1989-1992 og i perioden 1992-1997. Hovedbegrunnelsen her er at det ikke er framkommet opplysninger om biologisk negative effekter av å begynne rypejakta den 10. september. Data vedrørende dødelighet i rypebestander tyder på at det er gunstig at jaktuttaket skjer så tidlig som mulig i sesongen.

I de siste år har lirypejakta stadig vært debattert, og i Finnmark har debatten i særlig grad rettet seg mot tidspunktet for jaktstarten. Bakgrunnen her er at det enkelte år har vært lav produksjon av liryper, og at det fra flere hold hevdes at rypekyllingene er svært små ved jaktstart den 10. september. Ulike undersøkelser de siste 20 år, der en bl.a. har foretatt veiing av felte ryper under jakt, viser at det vekstmessig er svært lite som skiller voksne ryper fra kyllinger ved jaktstart den 10. september. Det er heller ingen statistisk forskjell mellom Finnmark og andre deler av landet for så vidt gjelder vekter.

Et tilleggsmoment vil være at en forskyvning av jakttidsstart på eksempelvis fem dager vil kunne redusere muligheten for allmennhetens jaktadgang i fylket.

På denne bakgrunn ser jeg ingen grunn til at en skal utsette jakttidsstart for småviltjakta i Finnmark.

Johanne Gaup (Sp): Jeg må si at jeg tror det må være anerkjent faglig at den enkelte arts utvikling er forskjellig rundt om i landet ut fra klima osv. Det er mulig at man har veid disse rypene, men man har antakelig ikke vært rundt på søppelplassene og sett hva som ligger i søppelsekkene ved begynnelsen av rypejakta.

I Finnmark har vi det prinsippet at vi ønsker ikke å skyte rypekyllinger. Jeg hører at det er hensynet til felles jaktstart som har vært avgjørende, og jeg må spørre: Har det hatt noen betydning at jegere fra Sør-Norge syns det er for seint på høsten å reise til Finnmark på rypejakt den 15. september? Er det derfor man har fastsatt felles jaktstart? Jeg må si at statsrådens svar ikke gir noen faglig begrunnelse som er bedre enn den de lokale er kommet fram til.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er selvfølgelig greit at representanten Gaup mener at den lokale innsikten i disse sakene er bedre enn innsikten til de fagmiljøer som forvaltningen har til disposisjon, bl.a. Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim og Norsk institutt for naturforskning, som jo har som sin spesielle oppgave å følge opp dette. Men, som jeg sier, ulike undersøkelser gjennom de siste 20 år, der det bl.a. er foretatt veiing av felte ryper under jakt, viser at det vektmessig er svært lite som skiller voksne ryper fra kyllinger ved jaktstart den 10. september, og det er heller ingen statistisk forskjell mellom Finnmark og andre deler av landet for så vidt gjelder vekter. De har jo vært ute og veid, og de kan jo lese av vekta, disse forskerne fra NINA som bl.a. er ute og gjør denne jobben, så det er ikke noen grunn til å tvile på at det resultatet de kommer fram til, er riktig. At det er noen som mener at det ikke er riktig, får nå så være, men jeg forholder meg til det disse faginstansene nå har fastlagt. Og det er det som jeg sier, som er begrunnelsen for ikkeå utsette jaktstarten med fem dager.

Johanne Gaup (Sp): Jeg får jo takke for det som er lagt til grunn som den faglige begrunnelse fra statens side, men jeg vil nå fortsatt påstå at vi i Finnmark også vet litt om forvaltning av våre ressurser, herunder rypebestanden.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, jeg er ikke i tvil om at Finnmark har god innsikt i forvaltning. Hadde de brukt denne innsikten like forstandig på alle områder som de eventuelt har gjort når det gjelder rype, kunne kanskje mange av de problemene som vi ser for andre arter i Finnmark for tiden, vært unngått.

Men jeg tar til etterretning at representanten Gaup og jeg ikke blir helt enige i denne saken, så da blir det som jeg har sagt, at jakten starter den 10. september.