Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997

Dato: 30.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

Hva vil Regjeringen gjøre for å hindre nedleggelse av Kværner Kimek a.s i Kirkenes?

Statsråd Grete Knudsen: Styret i Kværner Kimek a.s fattet den 24. april i år vedtak om å gi administrasjonen i selskapet mandat til å gå inn i drøftinger med de ansatte om avvikling av nåværende virksomhet og drift. Det fremgikk også at administrasjonen sammen med de ansattes organisasjoner skal vurdere nedleggingsforslaget frem til endelig beslutning fattes på styremøtet 28. mai i år.

Utbyggingen av Kværner Kimek er den største enkeltsatsing knyttet til omstillingen i Sør-Varanger. Til sammen 189,25 mill. kr av omstillingsbevilgningen til Sør-Varanger blir stilt til rådighet for å bidra tilå realisere dette prosjektet. Støtten ble fordelt med 153,75 mill. kr til Kværner Kimek i investeringstilskudd, 25 mill. kr til Sør-Varanger kommune for bygging av kai som skulle disponeres av Kværner Kimek samt 10,5 mill. kr til kjøp av eiendommer og grunn fra Sydvaranger. I tillegg bevilget Distriktenes Utbyggingsfond et risikolån på 51,25 mill. kr. Risikolånet, som nå utgjør knapt 50 mill. kr, forvaltes av SND med pant i anlegget, driftsmidler og boliger. På grunn av den ekstraordinære støtten ble saken fremlagt for Stortinget, jf. St.prp.nr.1 Tl.04 (1992-1993) Omstilling i Sør-Varanger - utbygging ved Kimek A/S.

Den omfattende støtten innebærer i realiteten at staten finansierte selve utbyggingen, mens Kværner påtok seg det fulle ansvaret for driften og satsingen mot Nordvest-Russland. Departementet hadde stor tiltro til at Kværner med sin betydelige kompetanse ville klare å etablere og drive et effektivt og konkurransedyktig verksted i Kirkenes. Det er derfor med stor skuffelse jeg kan konstatere at dette ikke har skjedd.

Jeg har avtalt et møte med ledelsen i Kværner den 2. mai. Det er Kværner som sitter med nøkkelen til en konstruktiv løsning i saken. Dersom det viser seg at de ikke finner fram til en slik løsning, må man se på om anlegget kan benyttes av eventuelle andre interessenter som ser muligheter i Kirkenes. Det vil imidlertid være meget uheldig om anlegget, bygd med offentlige midler, skal blokkeres for videre virksomhet.

Statens nærings- og distriktsutviklingsfond med sitt betydelige låneengasjement i Kværner Kimek og pant i anlegget vil ha en viktig rolle i den videre oppfølgingen.

Asmund Kristoffersen hadde her overtatt presidentplassen.

Johanne Gaup (Sp): Jeg takker statsråden for svaret og må si at jeg er glad for at man i hvert fall har samme oppfatning av saken, at Regjeringen tar dette alvorlig, og at statsråden skal møte Kimek.

Det som kanskje er det verste i denne saken, er at Kværner Kimek ønsker å båndlegge det store kaiarealet og den svære dokken. Og når man vet at det er tyske og danske interesser som ønsker å komme inn innenfor skipsbygging og skipsreparasjon, blir mitt første spørsmål: Hva vil statsråden gjøre for å sikre norske markedsandeler innenfor skipsbygging og skipsreparasjon? Videre syns jeg også at en eventuell nedleggelse vil være et svært dårlig signal i Barentssamarbeidet, spesielt fordi Norge nå skal overta formannsvervet. Hva er statsrådens formening om det?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg er glad for at vi har den samme oppfatning av en situasjon som er uhyre vanskelig for de folk som nå er midt oppe i den, og som krever at hele det politiske miljøet spiller på lag. Det er helt avgjørende hvis vi skal klare å mobilisere en befolkning til å få igjen optimismen.

Jeg skal ha møte med Kværner på fredag, men allerede i morgen vil jeg ha møte med både de ansattes organisasjoner og andre tilknyttet Kirkenes-miljøet. Skal Kværner beholde anleggene - og det er noe av det vi nå går inn i drøftinger om - betinger det aktivitet. Det ville være en helt forferdelig situasjon om de anlegg staten har bygd opp, skal bli liggende brakk. Det er en umulighet for alle å gjennomføre.

Når det gjelder alt dette på skipsreparasjonssiden i forhold til Nordvest-Russland, jobber vi også med det. Problemet har til nå vært at russerne som ønsker å bygge utenlands, er blitt pålagt en avgift som skal få dem til å bygge mer i Russland. Dette er forhold vi nå er i aktive drøftinger med russiske myndigheter om.

Johanne Gaup (Sp): Det er bare en kort tilleggsmerknad.

Jeg vil igjen takke statsråden for svaret. Jeg føler at den felles oppfordringen til alle de politiske partiene må være at Kværner tar ansvar. Man kan ikke bare hente ut statsmidler i en omstillingsprosess; man må ta ansvar for det man har påbegynt, og fullføre det.