Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 1997

Dato: 21.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Tor Nymo (Sp): « Forsvaret har eget avtaleverk for å ivareta familieforhold gjennom å kompensere for belastninger som oppstår som følge av beordringssystemet. Det har i den senere tid fremkommet at Forsvaret ikke likestiller varig samboerskap mellom to av samme kjønn med varig samboerskap mellom to av ulikt kjønn. Varige samboere av samme kjønn anses for å være enslige.

Hva har forsvarsministeren tenkt å gjøre for at denne urimelige forskjellsbehandlingen av en gruppe samboere i Forsvaret skal opphøre? »

Statsråd Jørgen Kosmo: Representanten Nymo har rett i at varige samboere av samme kjønn har vært forskjellsbehandlet i Forsvaret. Det avtaleverk som er fremforhandlet i Forsvaret, har dessverre ikke tatt høyde for samboere av samme kjønn. Bestemmelsene i Statens personalhåndbok sier bl.a. at homofile samboere som har registrert sitt fellesskap, skal få de samme rettigheter som ektefeller har etter avtaleverket. Dette innebærer at man må fortolke hovedtariffavtalen og sentrale og lokale særavtaler slik at alle rettigheter som er gitt ektefeller, også skal tilstås registrerte homofile samboere. Slik sett ser jeg ikke noe problem for Forsvaret.

Når det gjelder homofile samboere som ikke har registrert sitt fellesskap, kan jeg ikke se noen grunntil at Forsvaret skal skille mellom homofile og heterofile samboere i sine avtaler. Det er min klare oppfatning at homofile samboere ikke skal behandles annerledes enn andre samboere. Annet vil være diskriminerende. Dette er også Barne- og familiedepartementets syn. Forsvarets avtaleverk synes på dette punkt etter min oppfatning ikke å være tidsriktig og heller ikke i samsvar med gjeldende prinsipper for likestilling. Vi har allerede påpekt dette overfor Forsvarets overkommando og bedt om at avtaleverket blir reforhandlet på dette punktet slik at Forsvaret i sine avtaler likestiller samboere av samme kjønn med samboere av ulikt kjønn.