Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 1997

Dato: 21.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille følgjande spørsmål til justisminister Gerd-Liv Valla:

En afghansk flyktningfamile er kasta ut fra Norge fordi familien ifølge Justisdepartementet er pakistanske statsborgere. Familien slapp ikke inn i Pakistan, og er nå på vei tilbake til Norge.

Kan justisministeren redegjøre for hvilke departementale vurderinger som ligger til grunn for en slik utkastelse av en av de hazara-familiene som har bodd sju år i Norge?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Det vises til svar på spørsmål nr. 4, fra representanten Solheim. Beslutningen om å utvise familien på grunn av grovt brudd på utlendingsloven er fattet etter en helhetsvurdering, der alle sakens opplysninger er vurdert. De samme opplysningene er også vurdert av Oslo namsrett i grundige rettsforhandlinger som gikk over to dager. Som kjent kom namsretten til samme resultat som norske utlendingsmyndigheter.

For ordens skyld kan det opplyses at familiefaren i den nevnte saken har bodd i Norge i sju år. Ektefellen og barna kom hit for noe over fire år siden. Utlendingsdirektoratet sendte forhåndsvarsel om mulig utvisning allerede i oktober 1995.

Spørsmålet om hvorvidt utvisningen vil være et uforholdsmessig tiltak - som det het - bl.a. i forhold til tilknytning til riket, herunder botiden, er også vurdert. I den forbindelse har man bl.a. lagt vekt på at ektefellen og barna bare hadde hatt gyldig tillatelse i ett og et halvt år da de ble forhåndsvarslet om utvisning. Etter departementets vurdering kan det ikke være tvil om at familien har sterkere tilknytning til hjemlandet Pakistan enn til Norge, en vurdering namsretten også har gitt full støtte til.

Erling Folkvord (RV): Justisministeren sa tidlegare i dag at rettsstatsprinsippa følgjer desse sakene. Lat meg ta fire eksempel på statens behandling av hazara-folk i Noreg.

Lagmannsretten har i orskurd frå 11. juli i fjor fastsett at det var gjort ulovleg ransaking og beslag.

Vi har eksempel på at norske myndigheiter har brukt pakistanske fødselsattestar der ein flyktnings innkomstdato til Noreg var oppgitt som vedkomandes fødselsdato i Pakistan.

For det tredje blir narkotika-attacheen brukt i staden for vanlege diplomatiske kanalar for å få fram opplysningar frå pakistansk side.

Og for det fjerde er det høgst sannsynleg at det er gitt falsk forklaring av statens partsrepresentant i namsretten - det står på side 15 i dommen.

Kven er ansvarleg overfor Stortinget og overfor det norske folk når det blir nytta lovbrot og regelstridige handlingar for å fordrive Gholam-familien og resten av hazara-folket ut av Noreg? Kven er ansvarleg overfor dei?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Saken har, som jeg har sagt, vært i Utlendingsdirektoratet, den har vært i Justisdepartementet, den har vært i namsretten, og den står nå for Borgarting lagmannsrett. Jeg kan ikke kommentere noe utover det. Jeg vil bare si at vi uansett selvfølgelig vil respektere en avgjørelse i lagmannsretten.

Når det gjelder narkotika-attacheen som det vises til, har Justisdepartementet fulgt den vanlige praksisen i lignende saker i forhold til Pakistan. Og vi har nå, som jeg sa i tilknytning til spørsmål 4, en dialog med pakistanske myndigheter, hvor vi ser på den praksisen. Det er rimelig viktig for meg å få fram - jeg har faktisk opplevd mange som ikke har vært klar over det - at dette også har vært behandlet i namsretten, og det synes jeg er viktig. Jeg håper at media kan bidra til å få fram også det bildet.

Erling Folkvord (RV): Eg håper verkeleg at statsråden får oppfylt ønsket sitt om at media skal referere namsrettens orskurd og det falske vitneprovet til statens partsrepresentant.

Men lat meg ta eit eksempel: Den norske advokaten Arvid Sjødin fekk den 18. november 1996 ein pakistansk fødselsattest som var så detaljert at den fortalde kva for ei jordmor som tok imot han da han vart fødd i Pakistan. Det er eit offisielt dokument som er skaffa gjennom pakistanske advokatar - same metoden som norske styresmakter brukar for å skaffe fødselsattestar frå Pakistan.

Eg vil få stille eit spørsmål: Kan justisministeren garantere at muter ikkje nokon gong har vore brukte frå norsk side for å skaffe fram tilsynelatande ekte pakistanske dokument til bruk mot hazara-folk som oppheld seg i Noreg?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Saken er nå for domstolene. Som justisminister har jeg respekt for domstolenes integritet, uavhengighet og evne til å vurdere det materiale som legges fram.