Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 1997

Dato: 21.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Anders C Sjaastad (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Førstestatsadvokat Walter Wangberg uttaler til Bergens Tidende 14. mai 1997 at han er bekymret over den høye tilbakefallsprosenten blant dem som utfører samfunnstjeneste, basert på en undersøkelse fra Horten og Holmestrand.

Hvilke tanker gjør statsråd Valla seg rundt de problemstillinger som førstestatsadvokaten reiser?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg går ut fra at undersøkelsen som førstestatsadvokat Walter Wangberg viser til, er den som er foretatt av assisterende sysselmann Rune B. Hansen. Undersøkelsen følger kriminalitetsutviklingen til 71 samfunnstjenestedømte i Nord-Jarlsberg politidistrikt og viser et samlet tilbakefall på 76 %. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser nesten like høy tilbakefallsprosent på landsbasis. En lokal undersøkelse fra Møre og Romsdal gir imidlertid et helt annet bilde, med tilbakefall på 34 %

Jeg deler en generell bekymring over tilbakefallsandelen blant dem som begår kriminelle handlinger. Den er for høy.

Det betyr at det også bekymrer meg at andelen som begår ny kriminalitet blant samfunnstjenestedømte, synes å være så høy. Det finnes ikke noe direkte sammenlignbart materiale for tilbakefallet blant domfelte som får ubetinget fengselsstraff. Statistisk sentralbyrå har imidlertid utarbeidet tall som viser et noe lavere tilbakefall blant denne gruppen. I den forbindelse er det viktig å ha klart for seg, som prosjektleder Rune B Hansen selv påpeker, at samfunnstjeneste som hovedregel skal anvendes overfor nettopp tilbakefallsforbrytere. Det er også viktig å understreke at samfunnstjeneste bare kan idømmes dersom hensynet til den alminnelige lovlydighet gjør det forsvarlig at lovbryteren finnes egnet til det, og selv kan samtykke.

Arbeidet med å redusere tilbakefallet ser jeg på som et meget viktig område i det totale arbeidet med å bekjempe kriminalitet. I lys av det vil jeg også nå vurdere samfunnstjenesten.

Ulike problemstillinger rundt samfunnstjenesten spesielt, som anvendelsesområde, omfang og innhold, vil jeg drøfte i den kommende stortingsmeldingen om kriminalomsorgen. Jeg vil også i den forbindelse vurdere om det bør iverksettes en større og bredere evaluering av samfunnstjenesten.

Anders C Sjaastad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det som er beklagelig, er at jeg er nødt til å stille spørsmål i spørretimen for å kunne få engasjert statsråden i debatt om disse spørsmål. Som hun selv henviste til, er dette et av de helt naturlige, sentrale spørsmål i stortingsmeldingen om kriminalomsorgen. Denne meldingen har vært varslet aktivt i hvert fall i to år. Og senest for kort tid siden fikk Stortinget beskjed om at nok en gang er denne kriminalomsorgsmeldingen utsatt.

Ser ikke statsråden at det er et problem for Stortinget, og for den saks skyld for Regjeringen, at en hel del sentrale kriminalomsorgsspørsmål som vil bli behandlet i denne meldingen, ikke kan behandles eller henvises til, når denne meldingen stadig blir utsatt og følgelig ikke kan behandles i Stortinget?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg har forståelse for at mange venter på kriminalomsorgsmeldingen. Det gjelder både i Stortinget og ute i miljøene. Men jeg håper at representanten Sjaastad har forståelse for - og det vil jeg tro han har - at å legge fram en så stor og prinsipiell sak som det en kriminalomsorgsmelding er, på så kort tid som jeg har vært i min posisjon som statsråd, ser jeg på som meget vanskelig.

Jeg har behov for å komme ut og se hvordan kriminalomsorgen nå i praksis drives, se på ulike soningstyper, jeg har behov for å se på kriminalomsorgen i frihet, jeg har behov for å se på tilsynsordninger. Og jeg vil si at det nesten ville være uforsvarlig av meg å prøve å presse fram en så stor sak i løpet av den korte tiden jeg har vært justisminister, og antakelig uten at Stortinget har kunnet behandle den. Da vil jeg heller bruke tiden i løpet av sommeren til å gå ordentlig og skikkelig inn i dette.

Anders C Sjaastad (H): Jeg har forstått det slik at regjeringen Jagland tiltrådte i fjor høst. Jeg har videre forstått det slik at regjeringen Jagland utgikk fra Det norske Arbeiderparti, basert på det program som Arbeiderpartiet gikk til valg på i 1993.

Jeg må få lov til å spørre statsråden: Er det slik at fordi det skjer utskiftninger i en regjering, så vil Stortinget hver gang måtte bli henvist til at det er en ny statsråd, og følgelig at de varsler som denne regjeringen har gitt, ikke gjelder?

Og jeg vil gjenta: Denne meldingen har vært varslet fra regjeringen Harlem Brundtland og regjeringen Jagland i til sammen ca to år.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Som statsråd er jeg ansvarlig for det jeg legger fram. Uansett hvor mange som har vært inne i en sak før, må jeg kunne stå for, ha kjennskap til og kunne gå for dette opplegget. Kriminalomsorgsmeldingen er en stor sak som jeg ikke bare kan overta fra noen som har vært før meg, men som jeg må gå inn i og føle at er mitt - noe jeg kan står for. Det er mange viktige felt i kriminalomsorgsmeldingen som jeg gjerne vil se mer på, og et av dem er blitt trukket fram av representanten Sjaastad her i dag.

Jeg er også opptatt av de ansatte, hvilke muligheter de har til å følge opp en krevende kriminalomsorg hvis mål må være nettopp å hindre eller redusere tilbakefallet. Vi må få en kriminalomsorg som gjør at man kommer ut mindre kriminell - for å si det litt folkelig - enn da man kom inn. Det er en krevende oppgave, og jeg er opptatt av å snakke med de ansatte og høre hvordan deres forhold er.

Anders C Sjaastad (H): (fra salen): President! En åpenbar misforståelse - og det er faktisk det!

Presidenten: Anders C Sjaastad får ordet til ei openberr mistyding.

Anders C Sjaastad (H): Det er en åpenbar misforståelse hvis justisministeren tror at det er justisministeren som fremlegger en stortingsmelding for Stortinget. Det er det en regjering som gjør. Og dette er meget vesentlig, for i og med at det er en regjering som fremlegger en stortingsmelding, er det i og for seg uinteressant hvem som er justisminister.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg er selvfølgelig ikke uenig i at det er Regjeringen som legger fram en stortingsmelding. Men representanten Sjaastad er sikkert også enig i at den som skal kjøre fram denne saken og ha ansvaret for den i de forskjellige organer og fora, selv må både kjenne til feltet og kunne stå for det. Heller enn å bli kritisert, tror jeg det må bli sett på som ansvarlig sakshåndtering.

Presidenten: Dermed reknar vi den delen for avklart!