Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Kaci Kullmann Five (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren via bistandsministeren:

I 1994 ble det gjennomført en kartlegging av brukt sykehusutstyr som fortsatt er fullt brukbart, og som kan brukes som bistand. Medical Aid Foundation ble deretter stiftet av blant andre Jordmorforbundet for å formidle slikt utstyr til Nordvest-Russland og Litauen. Med midler blant annet fra Barentssekretariatet er mye utstyr formidlet, og det foreligger en rekke interessante prosjekter for fremtiden.

Kan utenriksministeren love støtte til Medical Aid Foundations arbeid fra Øst-Europa-midlene?

Statsråd Kari Nordheim-Larsen: Medical Aid Foundation har i alt fått ca 1,5 mill. kr i støtte til å bringe norsk sykehusutstyr til Nordvest-Russland - kr 400.000 fra Utenriksdepartementet og vel 1 mill. kr fra Barentssekretariatet i Kirkenes. Støtten er et uttrykk for en positiv vurdering av organisasjonens virksomhet både fra UDs og Barentssekretariatets side.

Siden norsk Øst-Europa-bistand er prosjektrettet, ytes det ikke generell støtte til organisasjoner. All støtte til Medical Aid Foundation og andre gis derfor på grunnlag av vurdering av konkrete prosjektsøknader.

Departementet har liggende en søknad fra Medical Aid Foundation om støtte til å skaffe brukt sykehusutstyr i tilknytning til et norsk kommersielt prosjekt på Solovetsøyene i Arkhangelsk. Dette prosjektet er imidlertid stilt i bero av initiativtakerne, og jeg har fått opplyst at det er på grunn av at man venter på at Arkhangelsk fylke skal gjøre de nødvendige vedtak. Vi i UD er positivt innstilt til søknaden, men det må først avklares om det kommersielle hovedprosjektet blir noe av.

Kaci Kullmann Five (H): Jeg takker for svaret og vil vise til at også folk som jobber med dette i det daglige, gir en meget positiv vurdering av hva man her har oppnådd, ikke minst i samarbeidet med Murmansk Regional Trade Union, som er den russiske partneren i dette prosjektet. Informasjonskonsulent Nyland i Barentssekretariatet gav i et avisoppslag en meget sterk honnør til dette arbeidet. Han sa at han var imponert over hvor raskt alt kom på plass, og hvor godt samarbeidet med den russiske siden fungerte.

Jeg er glad for at statsråden gir uttrykk for en positiv holdning til denne type prosjekter, som det ikke er noen tvil om at det er store behov for. Jeg vil øyeblikkelig be dem ta kontakt med Utenriksdepartementet. I Helsedepartementet kommer de ingen vei. Så langt jeg har fått opplyst, har man der hatt flere møter, men man har ikke fått noe svar og ikke noe resultat av dette.

Men så vil jeg til slutt spørre om det er slik å forstå på statsrådens svar at det her ikke er mangel på midler under prosjektstøtten - post 75 - til å kunne innvilge støtte til et slikt prosjekt?

Statsråd Kari Nordheim-Larsen: Det ligger for så vidt i det hovedsvaret jeg gav på vegne av utenriksministeren, at her er det både villighet til å gå positivt gjennom søknaden og også mulighet for økonomiske midler. Det saken nå henger på, er avklaring på russisk side.