Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille følgjande spørsmål til justisminister Gerd-Liv Valla:

Mistanke om straffbart forhold i Norge er brukt som begrunnelse for å nekte opphold her for en kurder fra Tyrkia. Med denne personens politiske opposisjonsfortid i Tyrkia kan retur dit bety en strengere straff enn noen norsk domstol eventuelt vil kunne idømme han, om han kjennes skyldig i det han mistenkes for.

Er det i samsvar med norsk retts- og forvaltningspraksis å begrunne et vedtak med mistanke, når vedtakets innhold er en svært streng straff?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Representanten Folkvord tar opp en konkret sak som ikke er ferdigbehandlet i Justisdepartementet. Hensynet til den personen det gjelder, tilsier at jeg er svært tilbakeholden med å kommentere saken fra Stortingets talerstol.

På generelt grunnlag vil jeg understreke at alle søknader om asyl behandles individuelt og bl.a. på bakgrunn av de opplysninger som er fremkommet i asylsøknaden. Dersom man finner at søkeren har behov for beskyttelse, innvilges asyl eller oppholdstillatelse slik reglene i utlendingsloven tilsier. En søknad om asyl vil således ikke bli avslått med den begrunnelse at det foreligger mistanke om straffbare forhold.

Dersom en asylsøker fyller vilkårene for å kunne anses som flyktning, kan man bare ved tilfeller av svært alvorlig kriminalitet avslå søknaden om asyl, i henhold til utlendingsloven § 15. Asylsøkeren må da med rimelig grunn enten anses som en fare for rikets sikkerhet, eller ha fått endelig dom for en særlig alvorlig forbrytelse og på denne bakgrunn utgjør en fare for samfunnet.

Fyller ikke asylsøkeren vilkårene for asyl, men vurderes for oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, vil opplysninger om kriminell bakgrunn være en del av den helhetsvurdering som skal foretas i medhold av lovens § 8 annet ledd.

Erling Folkvord (RV): Det er ingen grunn til å ta dagens justisminister sine ord i beste meining. Svaret betyr så vidt eg kunne høyre, at det er opning for at denne kurdiske demokratiforkjemparen kan sendast tilbake til dei tyrkiske generalane sine fangehol på grunn av mistanke om straffbart forhold i Noreg. For det har seg slik at denne mannen har gjort den feilen at han ikkje har med seg attest frå dei torturistane som torturerte han i Tyrkia, han har heller ikkje med seg kvittering for innbetalt medlemskontingent til det kurdiske demokratipartiet HADEP. Derfor verkar han ikkje truverdig når han fortel kva han har vore utsett for. Eg har sjølv ved fleire høve besøkt politisk opposisjonelle i Tyrkia - personar som har vore utsette for vilkårlege arrestasjonar på grunn av same slags handlingar som denne personen har deltatt i. Kan justisministeren garantere at mistanke om straffbare forhold i Noreg ikkje blir brukt som grunngjeving for utsending?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Representanten Folkvord har i en del sammenhenger bedt meg fra Stortingets talerstol om å gi garantier som det ville være nokså utillatelig - for å si det litt forsiktig - av meg å gi. Jeg kan ikke gå inn i denne konkrete saken noe mer enn jeg viste til i sted. Hensynet til den personen det gjelder, tilsier at jeg skal være tilbakeholden med å kommentere den fra Stortingets talerstol, og det vil jeg opprettholde.

Erling Folkvord (RV): Eg synest det er utmerkt at justisministeren tek omsyn til denne kurdiske demokratiforkjemparen så lenge han er i Noreg. Det er bra det! Men eg har heller ikkje bedt om at justisministeren skal gå inn i eller kome med opplysningar i enkeltsaker, men eg har spurt om den norske justisministeren er i stand til å seie at ingen skal bli kasta ut avNoreg og i retning tyrkiske fangehol på grunn av mistanke om eit straffbart forhold i Noreg. Det er eit enkelt spørsmål om rettstryggleik, som vi må kunne forvente at ein norsk justisminister er i stand til å svare på. Eg blir opprørt over at ein justisminister ikkje kan klare eit sånt svar, og at det er noko som det er heilt utillateleg å kunne garantere - så kurdiske og andre opposisjonelle ungdomar råtnar i dei tyrkiske generalane sine fangehol. Denne mannen er ennå i tryggleik i Noreg. Kan ikkje justisministeren garantere eit minimum av rettstryggleik?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg viser til det svaret jeg gav som mitt hovedsvar. Vi har regler i forhold til opphold på humanitært grunnlag og i forhold til asylstatus. Da blir det en helt konkret vurdering av den personen det gjelder og omstendighetene rundt, og den er det vi skal gjøre på en skikkelig og ordentlig måte.