Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Ranveig Frøiland (A): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Nærings- og handelsministeren seier at Regjeringa vil endra arbeidsmiljøloven.

Når vil kommunalministeren leggja denne saka fram for Stortinget?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Nærings- og handelsministeren har ikke sagt at Regjeringen vil endre arbeidsmiljøloven. Det er en selvfølge at loven skal praktiseres i tråd med de synspunkter som flertallet i Stortinget har gitt uttrykk for ved behandlingen av arbeidsmiljøloven.

Kommunal- og arbeidsdepartementet vil om kort tid legge fram en veiledning til arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidig tilsetting. Veiledningen vil kunne brukes både av arbeidsgivere og arbeidstakere som en rettesnor for når det er adgang til å inngå avtale om midlertidig ansettelse.

Ranveig Frøiland (A): Eg takkar for svaret frå kommunal- og arbeidsministeren. Vi har hatt mange rundar i Stortinget om dette med mellomsbels tilsetjing, og vi veit kva for ein kamp det har vore å få på plass den loven som er - med hjelp av Senterpartiet. Eg er veldig glad for at kommunal- og arbeidsministeren stadfester at det ikkje skal skje endringar i lovverket frå Regjeringa si side. At ein skal sjå på retningsliner og slike ting, få ei rettleiing om korleis ein kan bruka slik tilsetjing, er ok. Men det viktigaste er å få slått fast at praksisen skal vera i tråd med det som loven seier i dag, og det blir altså ikkje endring av loven.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg vil bare minne om at i det politiske grunnlaget for sentrumsregjeringen slås det fast:

Fast arbeid skal være hovedregelen og engasjement og korttidskontrakter må begrenses. En sentrumsregjering vil utarbeide en veiledning til Arbeidsmiljøloven § 58A slik at loven praktiseres i tråd med Stortingets intensjoner.

Det var altså det som lå i mitt opprinnelige svar. Det er det som vil bli fulgt. Og så må jeg få lov til å minne om at det faktisk var et annet forslag til arbeidsmiljøloven § 58A som kom fra daværende regjering, og at det kanskje ikke minst var Senterpartiets bidrag som gjorde at vi fikk den formuleringen som er der nå.

Ranveig Frøiland (A): Takk for svaret.

Det å ha ein arbeidsmiljølov som er heilt klar når det gjeld dette med mellombels tilsetjing, er viktig, og det har vore så mykje turbulens rundt den saka at eg er glad for kommunalministeren si forsikring. Men eg føler meg ikkje heilt roleg i forhold til spørjetimespørsmål tidlegare i dag som gjekk på ein del av dette. Og vi kjem jo tilbake til saka, for eg forstår jo at Høgre har varsla eit forslag til endring av loven, men eg er glad for at kommunalministeren står fast på at den loven som gjeld i dag, ikkje skal endrast.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: For ordens skyld: Jeg holder meg til det politiske grunnlaget for sentrumsregjeringen.