Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Rune E Kristiansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

Når vil Regjeringen trekke tilbake konsesjonen som er gitt til Kraft Freia Marabou, slik senterpartiledelsen har varslet gjennom lengre tid?

Statsråd Lars Sponheim: Kraft General Foods Holdings Norway Inc. ble meddelt konsesjon for kjøp av Freia Marabou AS den 22. april 1993. Nærings- og handelsdepartementet har siden den gang jevnlig hatt kontakt med både de ansatte, ledelsen og eierne av selskapet. Så sent som 12. november i år har vi hatt møter med representanter for de ansatte og ledelsen. Denne kontakten har gitt oss et bredt og nødvendig grunnlag for en løpende vurdering av utviklingen i selskapet i forhold til de forutsetninger og vilkår som er gitt i konsesjonen.

Jeg har merket at det er et stort og bredt engasjement for Freia både her i salen og utenfor, og det har ikke manglet på anbefalinger om hva som må gjøres i saken.

Det er ikke grunn til å legge skjul på at behandlingen av saken har tatt lang tid. Dette har imidlertid vært nødvendig for å få et bredest mulig grunnlag for vurderingen av konsesjonsspørsmålene. Saken er nå på det nærmeste ferdig behandlet, og min konklusjon i saken vil deretter bli gjort kjent, trolig i morgen, torsdag.

Rune E Kristiansen (A): Jeg takker statsråden for svaret og registrerer at statsråden og departementet fortsatt foretar et grundig arbeid, slik statsråden uttrykker det. Men spørsmålet mitt var knyttet til et av regjeringspartienes tidligere standpunkter. De har ment at det har vært grunnlag for å trekke konsesjonen som er gitt til Freia, på et langt tidligere tidspunkt. Spørsmålet må igjen bli: Mener statsråden at Senterpartiets standpunkt tidligere overhodet ikke var basert på fakta nok til at Senterpartiet kunne gå inn i en så alvorlig og tung problemstilling, og at Senterpartiets ledelse i realiteten har avgitt populistiske uttalelser knyttet til en så viktig sak?

Statsråd Lars Sponheim: Jeg har registrert i samfunnsdebatten at det i flere partier enn Senterpartiet har vært delte oppfatninger om hvilken konklusjon som bør trekkes på hvilket tidspunkt. Det er ikke tvil om, etter at representanten Kristiansen i dag har stått fram i Dagens Næringsliv og gitt uttrykk for sitt synspunkt, at det også i et annet stort parti er flere ulike standpunkter. Det er heller ikke tvil om at mange har fremført sine konklusjoner her i ganske tidlige faser av den lange prosessen som departementet har vært i.

Nå er det to statsråder fra Arbeiderpartiet før meg som så å si har slitt med dette spørsmålet, og jeg tror det har vært fornuftig å bruke lang tid, for det dreier seg om vanskelige spørsmål. Det er kanskje også viktig å legge vekt på at selve tiden og den prosessen og dialogen som har vært mellom departementet og selskapet i oppfølgingen av konsesjonsvilkårene, hvor en har gått grundig inn i konsesjonsvilkårene, har vært nødvendig og til det gode for bedriften.

Jeg forstår at representanten Kristiansen gjerne vil ha konklusjonen på det som sannsynligvis blir framført i morgen. Men departementet arbeider på spreng med saken i dag også, og konklusjonen vil altså ikke komme før tidspunktet er riktig.