Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998

Dato: 14.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Borghild Tenden (V): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Den store og voksende biltrafikken på E18 gjennom Asker og Bærum fører til store støy- og luftforurensningsproblemer for befolkningen. Også næringslivet i området rammes av utilfredsstillende trafikkforhold.

Hvilke tiltak vil statsråden gjennomføre for å bøte på problemene?

Statsråd Odd Einar Dørum: I St.meld.nr.37 (1996-1997) Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1998-2007, er det gitt en oversikt både over forurensningssituasjonen og investeringsplanene knyttet til E18 gjennom Asker og Bærum. Investeringsplanene vil oppfylle forurensningslovens krav.

Gjennom flere år har det pågått en integrert veg- og jernbaneplanlegging. En detaljert konsekvensutredning etter bestemmelsene i plan- og bygningsloven for vegsystemet vil bli lagt ut til høring i løpet av første halvår i 1998.

Det vil neppe være aktuelt å starte utbyggingen før mot slutten av vegplanperioden 1998-2007. I mellomtiden er det aktuelt å gjennomføre støydempingstiltak på mindre deler av strekningen.

Borghild Tenden (V): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg skjønner at støyproblematikken vil bli ivaretatt med det første. Dette avhjelper ikke den økende luftforurensningen på nevnte strekning, som allerede overskrider forurensningslovens krav, eller rettere sagt forskrift av 1. juli 1997. Et viktig miljøtiltak vil være å vri persontrafikk fra vei til bane. Det foreslåtte dobbeltsporet fra Skøyen til Asker vil bli viktig i så måte.

Deler statsråden mitt syn på dette? Kan statsråden antyde når dobbelsporet i så fall vil stå ferdig?

Statsråd Odd Einar Dørum: Stortinget har i eget vedtak bedt om å få vurdert muligheten for en særskilt organisering av dobbelsporet mellom Skøyen og Asker.

I budsjettproposisjonen for 1998 sa departementet at det ville komme tilbake til den saken tidlig i 1998, og det vil vi også gjøre. Vi vil se på hvordan vi kan sikre en framdrift for dette dobbelsporet. Det er ingen tvil om at det er viktig som et tiltak i denne delen av landet. Og jeg vil gjerne tilføye: Det er særdeles viktig nå å få avklart planene for Fornebu, virkningene for samferdselsinvesteringene og for Lysaker-krysset. Jeg har nevnt dette tidligere i dag: Vi kan ikke risikere en så omfattende utvikling på Fornebu at samferdselsinvesteringene på det sentrale østland drukner i Lysaker-krysset. Dette ble tatt opp i forbindelse med spørsmålene om Telenor tidligere i dag. Jeg har sagt klart fra om at jeg vil ha konsekvensene på bordet, om arbeidsplassutviklingen på Fornebu er slik som den var i kommunedelplanen behandlet i Oslo bystyre og Bærum kommunestyre, eller opp til 33.000 arbeidsplasser. Jeg vil rett og slett ha tallene på bordet og vite hva de er. Jeg synes at dette er det viktig å avklare som det første skritt både for å forebygge miljøproblemer og for å løse det vi står overfor nå.

Borghild Tenden (V): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Jeg er glad for at han vil prioritere kollektivtrafikk av miljøhensyn. Det er viktig at kollektivtrafikken legges best mulig til rette slik at vi som ikke er avhengig av bil i jobbsammenheng, kan bruke kollektivtrafikk. Mye av trafikken på E18 er imidlertid tungtransport og gjennomkjøring - næringsdrivende som er avhengig av bil i jobbsammenheng. Dersom ikke kollektivtrafikken greier å løse de store problemene på E18, deler statsråden mitt syn på at det kan bli nødvendig med en tunnelløsning på enkelte sterkt belastede strekninger?

Statsråd Odd Einar Dørum: Tunnel er et av de alternativene som vil gå ut til høring. Begrunnelsen for det er nettopp å ta hensyn til det lokale miljø. Slik sett vil jeg si at jeg er sympatisk innstilt til det, men jeg vil ikke trekke konklusjoner før høringen er gjennomført. Det jeg imidlertid vil benytte sjansen til å si fra denne talerstol, er at for å få avbøtt de problemene vi har i Oslo og Akershus er det særdeles viktig at Stortingets invitt til Akershus fylkesting og Oslo bystyre om en forsert kollektivtrafikkutbygging, blir oppfulgt. Det vil si at det spleise- og dugnadslag som administrativt er foreslått, får tilslutning politisk både i Oslo og Akershus. Så nå er ballen spilt tilbake lokalt, og kommer den tilbake til staten, blir det spleis og dugnad.