Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998

Dato: 14.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Grethe Fossli (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

En person som har et års ulønnet permisjon etter arbeidsmiljøloven § 31, for å ta hånd om et barn på ca 1 år fordi de ikke har barnehageplass, har nå fått innkalling til repetisjonsøvelse. Søknad om utsettelse er avslått med den begrunnelse at dette ikke er vektig velferdsgrunn etter vernepliktloven § 18.

Mener forsvarsministeren at det er rimelig å se permisjon etter arbeidsmiljøloven § 31 i sammenheng med vernepliktloven § 18, og at omsorg for små barn er vektig velferdsgrunn?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg forstår at saken det henvises til, er identisk med den sak som Asker og Bærums Budstikke omtaler i gårsdagens avis.

Omsorg for små barn er i høyeste grad vektig velferdsgrunn. Likestilling mellom kjønnene har ført til at fedre i større utstrekning enn tidligere har et omsorgsansvar som kan begrense deres mulighet til å ivareta sine forpliktelser i forbindelse med verneplikten. Dette har Forsvaret tatt konsekvensen av og har innført egne bestemmelser for vernepliktige med omsorgsansvar.

I henhold til bestemmelser i « Reglement for utskrivning og verneplikt » får vernepliktige som benytter sin rett til lovfestet omsorgspermisjon fra sitt arbeid, utsettelse med all militærtjeneste så lenge omsorgspermisjonen varer.

I tilfellet som representanten Fossli tar opp, dreier det seg om omsorgspermisjon etter arbeidsmiljøloven § 31 og er således en lovfestet omsorgspermisjon som etter den bestemmelsen jeg nevnte, gir rett til utsettelse så lenge omsorgspermisjonen varer. Avslaget som er nevnt, beror derfor på en beklagelig misforståelse. Jeg er for øvrig orientert om at vernepliktsforvaltningen nå har behandlet en klage over avslaget, og at brev med innvilget utsettelse med repetisjonsøvelse er underveis til den vernepliktige.

Grethe Fossli (A): Jeg takker forsvarsministeren for svaret. Jeg er veldig glad for at det første svaret den vernepliktige fikk, berodde på en beklagelig misforståelse, og at dette nå blir rettet opp.

Jeg registrerer også det gledelige at Forsvaret følger opp både den likestillingspolitikk og den familiepolitikk som Stortinget gjennom flere år har jobbet for og vedtatt.