Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato: 28.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg vil gjerne få stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

Veistandarden på E18 gjennom Aust-Agder er flere plasser meget dårlig. Samtidig er mesteparten av togmateriellet på Sørlandsbanen og dens sidespor lite tidsmessig og nedslitt. I tillegg til dette rammes Sørlandet av spesielle flyseteavgifter. Samlet sett gir dette et svekket og dårlig samferdselstilbud overfor næringsliv, innbyggere og reisende ellers til landsdelen.

Vil samferdselsministeren love å se nærmere på de samferdselsmessige problemene Sørlandet har, og konsekvensene det kan få?

Statsråd Odd Einar Dørum: Den samlede transportpolitikken for inneværende planperiode ble drøftet av Stortinget våren 1997 i forbindelse med en rekke planmeldinger.

Det framgår av disse planmeldingene at det i tiårsperioden legges opp til en betydelig forbedring av bl.a E18 Oslo-Kristiansand og Sørlandsbanen, bl.a med tilrettelegging for innføring av krengetog. Ellers vil jeg peke på at den omtalte flyseteavgiften ikke bare gjelder for flypassasjerer mellom Oslo og Kristiansand, men også mellom Oslo og Trondheim, Bergen og Stavanger samt for utenlandstrafikken. Avgiften er først og fremst fiskalt begrunnet.

Som samferdselsminister er jeg selvsagt opptatt av de samferdselsmessige utfordringene i alle deler av landet, inkludert Sørlandet. For i enda sterkere grad å synliggjøre behovet for samordning av transportpolitikken i landets ulike korridorer og byområder, og å se tiltak mellom de ulike transportsektorene veg, jernbane, luft og sjø i sammenheng, vil det ved neste revisjon av langtidsplanene bli lagt fram for Stortinget ett samlet plandokument for norsk transportpolitikk. I denne sammenheng vil også de samferdselsmessige problemene Sørlandet har, bli behandlet.

Jeg vil i tillegg fortsette mitt reiseopplegg, der jeg håper å nå de fleste fylkene i løpet av første halvår. Et besøk i Aust-Agder og Vest-Agder er en naturlig del av dette opplegget.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil følge opp med å si at det er min klinkende klare påstand at Aust-Agder gjennom flere årtier har blitt skammelig nedgradert med hensyn til bevilgninger til landsdelens samferdselssektor. Vi sørlendinger er kjent for å finne oss i mye, men nok er nok også for oss. Vi krever nå at det satses langt mer på samferdselssektoren på Sørlandet. Og husk: Få steder i dette landet vil forholdet mellom kost og nytte være bedre enn ved å investere i en bedre E18 gjennom Agder. Dyre flyseteavgifter, gamle skrangletog og en E18 som stedvis er rene kjerreveien, er dagligdagse samferdselsproblemer for sørlendingene.

Jeg håper samferdselsministeren vil innse at det trengs et krafttak på samferdselssektoren i denne landsdelen, og at St.meld.nr.37 (1996-1997) om veibevilgninger for landsdelens vedkommende minst følges opp. Jeg håper og tror at samferdselsministeren kan tilkjennegi at han har forståelse for det spesielle problemet vi har på Sørlandet innen samferdsel.

Statsråd Odd Einar Dørum: Som ferierende i Aust-Agder i en årrekke har jeg innsikt i situasjonen i fylket. Jeg antar at når representanten Andersen sier Sørlandet, inkluderer han også Vest-Agder - jeg gjør i hvert fall det. Selvfølgelig er jeg opptatt av dette, som jeg er opptatt av hele landet.

Men når man reiser Norge rundt, finner man jo berettigede krav overalt, og i enhver situasjon er det antakelig akkumulert minst 150 milliarder kr i gode tiltak som ikke finnes i noe budsjett. Så det er kampen om prioriteringene som avgjør dette, og den foregår ved budsjettbehandlingen. Representanten Andersen ber meg være rimelig rettferdig i en slik sammenheng, og det bestreber jeg meg selvfølgelig på å være.

Jeg har også hvilende på meg hva et flertall i Stortinget sa ved budsjettbehandlingen, at det var et mål å følge opp det som flertallet sa i sine merknader både når det gjelder veiplanen og jernbaneplanen. For min del stoler jeg selvfølgelig også på at Arbeiderpartiet i denne salen er med, spesielt når det gjelder krengetogtiltak, etter den iherdige innsatsen de gjorde i forbindelse med den saken rett før jul.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker for svaret.

Senest i gårsdagens utgave av Agderposten, Aust-Agders største avis, kunne en lese at til og med den stedvis pågående E18-utbyggingen nå er i fare i Aust-Agder. Tempoet i utbyggingen av E18 trappes nå ned på grunn av manglende bevilgninger, og man må finne nye arbeidsoppgaver for innleide maskiner og mannskap. Dette medfører en forsinkelse og en meget uheldig stans i en viktig veiutbygging og er ikke noe godt signal å sende til et fylke der behovet for en bedre E18 er av vital betydning.

Jeg håper at samferdselsministeren ikke bare vil sitte og se på at til og med en påbegynt utbygging av E18 mellom Temse og Rannekleiv nærmest stanser opp, for her er det tale om et fylke som har et prekært behov for en bedre veistandard. Kan samferdselsministeren love å se på om det er noe han kan gjøre i denne konkrete saken?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Andersen snakket med en slik styrke at jeg nesten var forberedt på en partiovergang. Men det er slik at vi som har bakgrunn i misjonen, er glad for alle gode tilslutninger, uansett hvordan de kommer, og de oppriktige lytter vi alltid til.

Jeg er selvsagt også klar over problemene på den strekningen representanten Andersen nevner. Jeg skal med glede ta med meg representanten Andersen og mange andre for at de skal få se på Rv5 mellom Førde og Flora - det likner på avansert motorsport når to trailere møter hverandre. Vi kan finne mange slike veier i Norge på steder hvor det f.eks foregår en betydelig verdiskaping, og hvor det er en utfordring å gjøre noe. Men jeg skjønner gjennom dette engasjementet at samferdselsministeren kan få bred støtte når han slåss for sine krav ved senere anledninger her i salen.