Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato: 28.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Einar Olav Skogholt (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

Stortinget har vedtatt at Oslo og Akershus skal tilhøre samme helseregion. Hedmark, Oppland og Oslo, som tilhører samme helseregion, har igangsatt arbeidet med den regionale helseplanen.

Når vil Regjeringen legge fram forslag til regioninndeling for Sørøst-Norge?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Arbeidet med regioninndelingen på Sør-Østlandet satte jeg i gang i fjor høst.

Inndelingen av helseregionene i denne delen av landet har vært et problemfelt siden regionaliseringsprinsippet ble vedtatt midt på 1970-tallet. Saken har vært tema i en rekke utredninger og stortingsmeldinger. Regionsykehustilbudet for begge regionene, dvs. Ullevål sykehus, Rikshospitalet og Radiumhospitalet, er samlet i Oslo. Dette kompliserer muligheten for å trekke regionsgrenser som i tillegg tar tilstrekkelig hensyn til geografiske og befolkningsmessige forhold. Dagens inndeling ble fastlagt i St.meld.nr.57 (1981-1982) om regionhelsetjenesten i helseregion 1 og 2.

For helseplanleggingen i regionene på Sør-Østlandet har det vært en åpenbar svakhet at Oslo og Akershus er plassert i forskjellige regioner. Dette har ført til at man ikke har vurdert en større grad av samordning og funksjonsfordeling mellom sykehusene på tvers av fylkesgrenser i hovedstadsområdet. Fagfolk som har deltatt i den regionale helseplanleggingen, har, i likhet med Stortingets sosialkomite, påpekt at dette har begrenset muligheten for å utvikle et best mulig sykehustilbud for befolkningen.

For det videre arbeidet som skal skje i regi av de regionale helseutvalgene, haster det derfor med en avklaring av helseregioninndelingen på Sør- og Østlandet.

Det er lagt opp til en bred tilnærming i utredningsarbeidet, der ulike regioninndelinger gjennomgås. Det blir nå avholdt møter med fylkesordførerne i de berørte fylkeskommunene underveis i prosessen for å få en drøfting av ulike alternativer.

Vi arbeider med sikte på at forslaget til regioninndeling vil bli presentert for Stortinget i løpet av vårsesjonen.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er helt enig med statsråden når han i sitt svar sier at det haster med en avklaring av helseregioninndelingen på Sør- og Østlandet.

Som statsråden er klar over, danner Oslo, Oppland og Hedmark én helseregion. Disse fylkeskommunene arbeider nå aktivt og intenst med den regionale helsemeldingen for dette området. Stortinget vedtok i forbindelse med behandlingen av Innst.S.nr.237 (1996-1997) at Oslo og Akershus skal tilhøre samme helseregion, uansett valg av regionmodell for Sør-Østlandet. Dette må innebære en endring av nåværende inndeling, og det er lite ønskelig at f.eks helseregion 1 fører sitt arbeid for langt før den endelige inndelingen blir fastlagt. Jeg håper derfor at statsråden kan fremme forslaget til regioninndeling snarest mulig i vårsesjonen.

Presidenten: Presidenten vil gjere merksam på at den reglementsmessige tida snart er ute. Presidenten vil foreslå at formiddagsmøtet held fram til dagens kart er ferdigbehandla - og ser det som vedteke.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er enig med representanten Skogholt i at det er ønskelig med en rask avklaring. Men jeg må minne om at det er ikke noe enkelt spørsmål vi her står overfor. Det har betydning ikke bare for den regionen vi snakker om, men også for resten av landet. Man kan her tenke seg ulike alternativer som er mer eller mindre kompliserende i forhold til helseplanarbeidet. At det blir nødvendig å ta opp igjen helseplanarbeidet i etterhånd av en slik avklaring, er åpenbart. Det kan bli mer eller mindre komplisert, avhengig av om man velger den ene eller den andre modellen. Det kan tenkes modeller som vil innebære ganske omfattende omfordeling av oppgaver mellom sykehus, og det er som kjent ikke enkelt. Jeg tar sikte på at en skal avklare grensene i forkant av en slik prosess, og så må man følge opp med en etterfølgende planlegging.