Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato: 28.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

John I Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

I St.meld.nr.25 (1996-1997) foreslo departementet at det skulle nedsettes et utvalg for å se på ulike sider ved drap og alvorlige voldshandlinger begått av sinnslidende.

Er dette utvalget nå i arbeid, og når kan en forvente et resultat av undersøkelsene?

Statsråd Dagfinn Høybråten: I forbindelse med departementets oppfølging av psykiatrimeldingen ble Statens helsetilsyn anmodet om å følge opp dette arbeidet i samsvar med opplegget som er skissert i meldingen. I den anledning har Helsetilsynet engasjert psykiater Randi Rosenqvist, som er medlem av Rettsmedisinsk kommisjon, som prosjektleder til å foreta den første gjennomgangen av foreliggende materiale. Gjennomgangen tar utgangspunkt i de erklæringer som er avgitt til Rettsmedisinsk kommisjon hvor konklusjonen er « sinnssyk i gjerningsøyeblikket », og der siktelsen er alvorlig.

I forbindelse med gjennomgangen av dette svært viktige og alvorlige saksforholdet vil det bli etablert et eget utvalg bestående av representanter fra helse- og sosialsektoren, justismyndighetene og utlendingsmyndighetene, som skal kunne gå gjennom materialet og vurdere det ut fra ulike synsvinkler. Utvalget skal foreta en vurdering av om de rutiner og de tiltak som har vært satt i verk, har vært tilstrekkelige, eventuelt hvilke tiltak som burde vært satt inn eller som kunne ha redusert risikoen for drap eller alvorlig voldshandling. Sosial- og helsedepartementet er i disse dager i kontakt med berørte departementer med sikte på å opprette et faglig bredt utvalg.

Utvalget bør komme med sin vurdering og eventuelle tilråding i løpet av høsten 1998.

John I Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret. Jeg er glad for at arbeidet nå er satt i gang, og at vi får en fasit på dette i løpet av inneværende år.

Jeg tok opp denne saken i en tidligere interpellasjonsdebatt, og anførte der at etter at man la ned Reitgjerdet, som var et spesialsykehus for voldelige alvorlig sinnslidende, har svært mange menneskeliv gått tapt ved drap begått av sinnslidende. Jeg foreslo da en undersøkelseskommisjon som skulle arbeide på samme måte som Flyhavarikommisjonen. Det fikk ikke gjenhør i departementet, men man skulle nedsette dette utvalget.

Det er veldig viktig at det blir gjort noe her, for vi ser tragiske drap altfor ofte, og det er ikke mange ukene siden vi hadde et slikt. Jeg håper derfor at dette arbeidet forseres, og at vi får et svar.

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg bare helt kort bekrefte at jeg deler representanten Alvheims vurdering av alvoret i denne problemstillingen og nødvendigheten av den gjennomgang som nå er iverksatt. Så får vi komme tilbake til tilrådingene fra dette utvalget i forhold til eventuelle politikkendringer.

John I Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

Det er like mye av hensyn til de sinnslidende pasientene som av hensyn til deres familie at det her er viktig å få gjort noe. Jeg er personlig ikke i tvil om at når så mange sinnslidende er involvert i slike voldelige handlinger, skyldes det også svikt i den psykiatriske helsetjenesten.

Mitt siste oppfølgingsspørsmål er kanskje litt på siden av mitt hovedspørsmål, men like fullt - jeg hadde dette også med i interpellasjonsdebatten: Hvordan ser helseministeren på å etablere en egen institusjon, ikke en tilsvarende Reitgjerdet, som skal gjøre samme jobben overfor farlige, voldelige alvorlig sinnslidende?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror jeg vil avstå fra å ha oppfatninger om konkrete tiltak i forlengelsen av det utredningsarbeidet som er igangsatt. Jeg vil bare si at jeg tar problemstillingen meget alvorlig og vil i forbindelse med oppfølgingen av utvalgets arbeid og i og for seg også i forbindelse med planen for opptrapping av psykiatrien vurdere ulike tiltak for å møte et samfunnsproblem som vi må erkjenne at vi ikke har løst godt nok i dag.