Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato: 28.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Mimmi Bæivi (A):

Arbeiderpartiets sametingsgruppe har reagert mot annonser i Fiskeribladet angående kvotesalg. Den norske fiskeripolitikk har vært at det ikke er anledning til å selge fiskekvoter. Kvoterettigheter i torskefiskeriene er av vital betydning for bosetningen i kyst- og fjordstrøk, særlig i Nord-Norge.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre salg av fiskekvoter?

Statsråd Peter Angelsen: Det er i henhold til norsk fiskerilovgivning ikke adgang til å selge fiskekvoter. I en situasjon hvor deltagelsen når det gjelder de viktigste fiskeslag, er begrenset, blir imidlertid adgangen til å delta av stor verdi. Når det kommer fram annonser i Fiskeribladet om at kvoter er til salgs, er dette et resultat av at noen som deltar i fisket med et fartøy som har adgang til å delta i fisket etter torsk, ønsker å selge fartøyet og gi fra seg deltageradgangen som fartøyet har. Siden deltagelsen i fisket er begrenset, slipper ingen inn i fisket uten at andre går ut. En fisker som har tenkt å gå ut av fisket, vil normalt, uten unntak, selge båten sin med kvote, eller mer presist gi fra seg adgangen til å delta i fisket etter torsk og avertere fartøyet til salgs med kvoter. Kjøper av båten vil søke myndighetene om å få selgers deltageradgang overført til seg. Dersom kjøperen tilfredsstiller krav om å være aktiv fisker og har bodd i selgers fylke i de siste 12 måneder, vil dette normalt bli innvilget. Det er imidlertid ikke mulig for en kjøper å kjøpe selgerens deltageradgang uten at fartøyet følger med på kjøpet.

Den strenge praksis som etter hvert er lagt til grunn, har redusert mulighetene for å spekulere i kjøp og salg av kvoteadgang, og dette representerer ikke i dag noe særlig problem. Et annet spørsmål som synes å representere et større problem, er hvorvidt utskifting og forlengelse av et fartøy skal føre til økt kvote. Med bakgrunn i dette spørsmålet har departementet foreløpig bestemt at fartøyforlengelse og utskiftning til større fartøy ikke skal gi økt kvote. Departementet har nedsatt en arbeidsgruppe bestående av representanter fra fiskeriforvaltningen og Norges Fiskarlag som skal foreta en gjennomgang av dette spørsmålet. Arbeidsgruppen tar sikte på å ha klar sin innstilling i løpet av andre halvdel av februar. Jeg vil i den sammenheng foreta en totalgjennomgang av alle spørsmål som vedrører overføring av rettigheter i torskefisket.

Mimmi Bæivi (A): Jeg takker ministeren for svaret, men vil si at jeg ikke er helt overbevist om at vi er kommet helt til bunns i denne saken og har fått klarhet i hva som er realiteten i den annonseringen som verserer bl.a i Fiskeribladet. Vi har fått stadig flere annonser om salg av torskekvoter. Arbeiderpartiet vil ikke at torskekvoter skal bli en varig salgsvare. Derfor var det viktig for meg å få bekreftet om ministeren ville sette i gang tiltak for å få dette kvotesalget stoppet. Vi har fått informasjon om at bl.a fiskerinemndene rundt i kommunene er klar over at dette foregår, og at fiskere, etter at kvotesalget er foretatt, også selger sin båt videre umiddelbart etterpå. Mener ikke fiskeriministeren at fiskerirettigheter er en felles nasjonal ressurs som alle som oppfyller kravene, skal kunne ha? Nå blir det altså et verdipapir som lar seg regnskapsmessig avskrive og i neste omgang gir skattefritak. Er ministeren enig i at vi må motvirke dette?

Statsråd Peter Angelsen: Som jeg nevnte i mitt innlegg, er det ikke tillatt å selge fiskekvoter, og det er forvaltningen innforstått med. Fra forvaltningens side er det ikke gitt tillatelse til salg av kvoter. Men en del situasjoner som har oppstått spesielt siste året, har vist at det regelverk som var laget av den forrige regjering, ikke har vært tilfredsstillende. Det har vært hull i systemet som har gjort at det har foregått overføring av kvoter fra fartøy der man fiskeripolitisk egentlig ikke har ønsket det. Blant annet har fartøy som egentlig var tatt ut av torskefisket, fått rettigheter igjen ved at man har kjøpt mindre fartøy og fått overført kvotene. Og det har ikke regelverket fanget opp. Det er med bakgrunn i de situasjonene at departementet nå har foretatt endring i reglene for deltagelse i torskefisket for 1998, hvor man har satt stopp for slik overføring. Den arbeidsgruppen som er nedsatt, skal se på hvordan man skal tilpasse regelverket slik at man får nødvendig fleksibilitet for å få rekruttering til næringen.

Mimmi Bæivi (A): Ministeren sier at det ikke er adgang til kvotesalg, men det er ingen garanti for at det ikke skjer allikevel. Jeg vet hvordan systemet er lagt opp, og jeg er glad for at statsråden her påpeker regelverket. Jeg tror nemlig ikke at vi klarer å forme et regelverk som hindrer at noen setter seg ned og ser på om det finnes andre muligheter til smutthull.

Statsråd Peter Angelsen: Som sagt ser jeg det som viktig fiskeripolitisk at det er mulig å overføre kvoter fra det ene fartøyet til det andre ved salg og kanskje også i forbindelse med fornying av flåten for å ha en viss fleksibilitet. Et slikt regelverk ønsker vi derfor å opprettholde, men vi ønsker at regelverket skal være tett, slik at uønsket overføring av kvoter - ut fra fiskeripolitiske målsettinger - ikke skjer. Det er med bakgrunn i det at vi har satt et strammere regelverk for overføring av kvoter for inneværende år, inntil den arbeidsgruppen som ser på hele regelverket, kommer med sin innstilling. Så vil vi ta en total gjennomgang og fastsette et regelverk som er tilpasset de fiskeripolitiske mål.

Men la meg nå også gjøre oppmerksom på at når man snakker om salg av kvoter, knytter man det ofte til pris på et fartøy. Men man må være oppmerksom på at et fiskefartøy som er til salgs uten å ha fiskerettigheter, ikke kan anvendes som fiskefartøy og har derfor ikke noen markedsverdi og ut fra dette en veldig lav pris. Hvis man så sammenligner den prisen med hva en får for fartøy som har fiskerettigheter, blir det egentlig en urimelighet i utgangspunktet. Så det er uriktig å kalle det pris på kvoter.