Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 1998

Dato: 04.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

For å demme opp mot fraflytting, er det viktig med levende regionale sentra. Post, buss, drosje, jernbane og vinmonopol, i nær tilknytning til et aktivt handelssentrum, bidrar til dette.

På Tynset er disse institusjonene i ferd med å fjerne seg fra det tradisjonelle sentrum, blant annet fordi Posten ikke vil delta sammen med NSB, Østerdal Billag Feriebussen, drosjene og kommunen.

Vil statsråden bidra til å samordne de statlige interessene?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg er helt enig med representanten Hernæs i at sterke lokale og regionale sentra er viktig for å demme opp for fraflyttingen fra utkantene. Aktive og attraktive lokalsentra er en helt avgjørende faktor om kommunene skal oppnå en positiv utvikling i jobbskaping og bosetting.

Senterutviklingen er kommunenes selvstendige ansvar. Jeg har tiltro til at kommunene er seg sitt ansvar bevisst på dette punktet og fanger opp de ulike interessene som blir berørt av lokale planer og arealdisponering. Posten Norge er et selvstendig selskap som opererer ut fra de rammebetingelser som Stortinget har lagt. Dette bør imidlertid ikke være til hinder for at Posten støtter opp om utviklingsplaner og tiltak lokalt.

Jeg er av den klare oppfatning at viktige aktører innenfor både offentlig og privat virksomhet må være seg sitt lokale ansvar bevisst. Skal kommunene kunne lykkes i sitt arbeid med å skape levende lokale sentra, må instanser som post, televerk, Statens vegvesen og andre være villig til en tett og god dialog med kommunene. Hvis ikke viktige aktører i et lokalsamfunn kan trekke i samme retning, blir det vanskelig å få til en ønsket utvikling lokalt.

Kommunal- og regionaldepartementet har en klar samordningsrolle. Vi har tatt initiativ overfor Miljøverndepartementet, Kulturdepartementet, Samferdselsdepartementet og Sosialdepartementet for å vurdere hvordan vi fra statens side generelt kan stimulere til aktive og levende lokalsentre i kommunene.

Bjørn Hernæs (H): Jeg takker for svaret. I svaret er det mye gledelig enighet, og generell stimulans er viktig. Mitt spørsmål gjelder imidlertid en konkret og aktuell sak på Tynset. Spørsmålet var om statsråden i denne saken vil bidra til å samordne de statlige interessene. Det spørsmålet har jeg ikke fått svar på. La meg understreke at det stilles spørsmål om å « bidra til å samordne ». Det er selvsagt ikke noe forsøk fra min side på å antyde at statsråden skal foreta diktat overfor noen som helst. Spørsmålet er: Er det noe som kan gjøres i denne aktuelle saken for å bidra til en samordning?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: I og med at Kommunal- og regionaldepartementet har den samordnende rollen, vil vi selvfølgelig ta opp også dette spørsmålet med Samferdselsdepartementet, og jeg regner med at min kollega her i salen kan bekrefte det.

Ellers må jeg få lov å si at det er litt underlig at et slikt ønske om at vi fra statens side skal blande oss inn i hvordan Posten etablerer sine postkontor, kommer fra en representant fra et parti som ønsket enda større fristilling av Posten enn det flertallet faktisk gikk inn for. Den fristillingen av Posten har jo gjort - jeg må få lov til å si det - at vi har mindre mulighet til å gå inn og styre Posten nå enn vi hadde tidligere. Og da er det ganske ironisk, syns jo jeg, at en som representerer et parti som hadde ønsket enda større frihet for Posten, nå mener det er nødvendig at vi skal gå inn og styre.

Bjørn Hernæs (H): Jeg beklager selvfølgelig at jeg har skuffet statsråden, men jeg prøvde så godt jeg kunne å gjøre det helt klart at det ikke er styring jeg er ute etter. Det er vel også i statsrådens språkbruk en viss forskjell på å samordne og å styre. Poenget er at man her har forsøkt å få til et aktivt regionsenter i Tynset i samarbeid med de andre trafikale aktører og kommunen og en samlet handelsstand - det er samlet inn 1.700 underskrifter - og så skjærer det seg på grunn av at én instans trekker seg etter at den tidligere har tilkjennegitt at den ønsker å delta. La meg spørre statsråden: Istedenfor å påpeke politiske forskjeller i utrengsmål, kunne det ikke her være mulig å prøve å få til en løsning? Jeg har lyst til å nevne at Østlendingen, en avis som statsråden kjenner, på lederplass i dag skriver at Bjørn Hernæs har en god sak. Det er ikke alltid jeg får det skussmålet fra Østlendingen, og jeg håper at oppslaget i morgen blir at statsråden har reagert positivt på en god sak.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg kjenner situasjonen på Tynset - kanskje like godt som Hernæs. Men situasjonen er altså at Posten har fått en fristilling - det har et flertall i Stortinget vedtatt - selv om den fristillingen ikke ble fullt så stor som det Høyre primært gikk inn for. Det gjør at den eneste muligheten vi har, er å prøve å få til en samordning. Og det gjør vi. Men som Hernæs så klart gav uttrykk for, oppstod problemet fordi Posten ikke ønsket å være med i en slik samordning. Vi kan selvfølgelig igjen gi uttrykk for at vi ønsker at Posten skal være med i en slik samordning, men som Hernæs utmerket godt vet, kan vi altså ikke diktere Posten. Det har stortingsflertallet avskåret muligheten for.