Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Petter Løvik (H): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til finansministeren:

Oppslag i media fortel at Finansdepartementet vil foreslå å erstatte produktavgifta i fiskeria med arbeidsgiveravgift.

Vil finansministeren bidra til at ein eventuell slik overgang ikkje er med på å skape regionale forskjellar i kostnadene i fiskeria?

Statsråd Gudmund Restad: Finansdepartementet arbeider for tiden med en odelstingsproposisjon om skatte-, avgifts- og trygdeforholdene for fiskere.

Regjeringen vil i den forbindelse vurdere om man skal videreføre de ulike særordningene som gjelder for fiskere på skatte- og trygdeområdene. Det vil også bli vurdert om den særskilte ordningen med produktavgift skal avvikles og erstattes med ordinær folketrygdavgift, herunder den vanlige regionalt differensierte arbeidsgiveravgiften. Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til dette spørsmålet, og jeg kan derfor ikke nå gå inn i en diskusjon om virkningene av en slik eventuell overgang til ordinær arbeidsgiveravgift.

Petter Løvik (H): Eg vil takke statsråden for svaret sjølv om det ikkje kom så veldig mykje ut av det.

Det som har skapt litt uro, er dei lekkasjane som kjem frå finansministeren sitt departement, om at departementet vil gå inn for ein slik overgang. Alle som kjenner systemet med arbeidsgivaravgift, veit at vi har opptil 14 % i somme delar av landet og null i andre delar av landet. Konsekvensane vil f.eks vere at ein banklinebåt frå Sunnmøre med 14 % arbeidsgivaravgift vil få ein auke i årleg kostnad på ein halv million kroner, medan andre delar av landet får tilsvarande lette. Marginane er små i eit gjennomsnittsår.

Eg vil be om at finansministeren i alle fall ved ei eventuell omlegging ikkje gir enkelte delar av landet store konkurranseulemper i forhold til det dei har hatt tidlegare, og at ein tek omsyn til dette ved utforminga av eit nytt system, same kva system ein dett ned på.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg er selvsagt klar over at en eventuell overgang fra produktavgift til ordinær arbeidsgiveravgift vil kunne få de vridningseffekter som Petter Løvik nå påpekte. Men som jeg sa: Det er ikke tatt noe standpunkt til spørsmålet i departementet ennå. Rykter som verserer via media, får man ta som rykter inntil man ser de konkrete forslag som måtte bli framlagt. Utover det kan jeg ikke si noe annet enn at jeg selvfølgelig har de momenter som spørreren nettopp trakk fram, med i de vurderinger som gjøres i departementet.