Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Tønsberg skolekorps ønsker å spe på sine inntekter med et lotteri. Faren til en av musikantene ønsket å hjelpe til i lotteriet og gav sin bil, en Buick Riviera 1984-modell, til korpset. Problemet er bare at bilen må fortolles. Selv om avgiftene er gått ned som en følge av Fremskrittspartiets gjennomslag i statsbudsjettet, utgjør avgiften til staten fremdeles et betydelig beløp.

Vil finansministeren ta initiativ til at avgiften frafalles eller nedsettes slik at korpset, og ikke staten tjener på denne gaven?

Statsråd Gudmund Restad: Søknaden fra Tønsberg skolekorps har vært til behandling i Toll- og avgiftsdirektoratet uten at direktoratet fant å kunne innvilge den. Direktoratets vedtak er påklaget til Finansdepartementet, og saken er nå til behandling i departementet.

Jeg finner det ikke riktig å kommentere den konkrete saken så lenge den ikke er ferdigbehandlet. Vårt svar vil imidlertid foreligge innen kort tid.

Når det gjelder dagens regelverk, kan jeg imidlertid opplyse at alle varer som innføres til Norge, også biler, skal fortolles. Videre skal det som hovedregel betales engangsavgift ved innførsel av alle motorvogner, også kjøretøy som er gitt eller skal gis i gave.

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg synes det er beklagelig at direktoratet har hatt den holdningen til det frivillige kulturlivet som de har hatt. Spesielt er det å beklage når en vet hvor høyt regjeringspartiene har holdt fanen når det gjelder å hjelpe kulturlivet. Men det gjelder tydeligvis først og fremst den nasjonale satsingen på operabygg.

For øvrig kan jeg opplyse at lotteriet allerede er avholdt. Bilen var en del av dette lotteriet, men på grunn av avgiften var salget av lodd så lavt at inntektene fra loddsalget verken vil dekke lotteriavgiften til staten eller utgiftene i forbindelse med utlodningen. Nå ble denne bilen trukket ut på et usolgt lodd, slik at finansministeren fremdeles har muligheten til å hjelpe et skolekorps som prøver å få endene til å møtes.

Mitt spørsmål blir da på nytt: Har finansministeren tenkt å utnytte den muligheten som nå har åpnet seg, for å hjelpe et fattig skolekorps slik at skolekorpset og ikke staten får inntekten fra lotteriet? Jeg tror at skolekorpset har større behov for disse inntektene enn staten.

Statsråd Gudmund Restad: La meg først si at jeg har all sympati for skolekorpsenes og andre frivillige organisasjoners arbeid, så mitt svar må ikke tolkes i retning av at jeg misunner dem de inntektsmuligheter de har. Men prinsipielt er det galt å gi svar fra Stortingets talerstol på en klagesak som er til behandling i departementet.

Men som jeg sa i mitt opprinnelige svar: Departementets svar vil foreligge om kort tid. Avgjørelsen i departementet vil bli tatt om relativt kort tid.