Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Erik Dalheim (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til finansministeren:

Yrkesopplæring i bilfag har behov for biler med ny teknologi i opplæringen. Stortinget har gjentatte ganger gått inn for at engangsavgiften på bil skal innbetales ved registrering. Dette vil blant annet tilrettelegge for avgiftsfrie biler i yrkesopplæringen.

Når vil den forutsatte omleggingen av innbetalingstidspunkt for engangsavgiften finne sted?

Statsråd Gudmund Restad: På bakgrunn av Stortingets anmodning om å legge om engangsavgiften på motorvogner til en registreringsavgift, har departementet bedt direktoratet igangsette et arbeid med sikte på en slik omlegging.

Direktoratet arbeider under forutsetning av at en omlegging ikke bør finne sted før en har funnet fram til gode praktiske løsninger for en slik avgift. Det tas sikte på en utstrakt bruk av informasjonsteknologi for å sikre et effektivt og rasjonelt system. Gjennomføringen er også avhengig av et nært samarbeid med Vegdirektoratet.

Så snart det er utarbeidet en plan for omleggingen, vil direktoratet komme tilbake med en skisse til framdrift der både de økonomiske og administrative konsekvensene er klarlagt. Direktoratet antar at dette kan skje i løpet av høsten. Noen nærmere tidsangivelse er det vanskelig å gi nå. Arbeidet er imidlertid prioritert.

Erik Dalheim (A): Det er i og for seg gledelig å registrere at arbeidet nå er prioritert, men det var altså allerede høsten 1995 at departementet for sin del gav uttrykk for at dette var en ønsket omlegging, og det har tatt noe tid. I påvente av en prosess som tydeligvis da fortsatt vil ta noe tid, vil jeg spørre finansministeren direkte: Kan finansministeren ta initiativet til en noe mer lempelig behandling av dispensasjonssøknader, slik at nyere biler til undervisning i yrkesskolene våre kan komme til bruk uten for mye byråkratisk saksbehandling?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg er enig i at denne saken dessverre har tatt en del tid. Det har nok bl.a med omlegginger til nye IT-systemer i direktoratene å gjøre. Saken har ligget fra 1995, men det er jo da fristende - siden det er en arbeiderpartirepresentant som spør - å peke på at frem til 17. oktober i fjor var det en arbeiderpartistatsråd som hadde ansvaret for framdriften av saken.

Jeg vil så snart som mulig sørge for at det blir fortgang i arbeidet. De signaler jeg har fra direktoratet så langt, tilsier at det kan skje en avklaring i løpet av høsten. Hvis det er mulig å få dette til før, vil jeg be om det. Og så skal jeg vurdere om det i mellomtiden kan være en løsning med en noe lempeligere behandling hvis det skulle oppstå konkrete saker.