Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

Det er planlagt et pilotprosjekt for utkantkommuner i regi av Kommunal- og regionaldepartementet.

Kan departementet tenke seg å legge prosjektledelsen til en utkantkommune, for eksempel Dønna kommune i Nordland?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Først vil jeg få bemerke at pilotprosjektet for utkantkommuner som det her siktes til, er ett element i en større satsing som departementet har foretatt overfor kommuner med stor nedgang i folketallet. Jeg vil kort nevne at samarbeidet med andre departementer for å finne nye muligheter for sysselsetting, service og utdanning er et annet viktig element. Pilotprosjektet er rettet mot kommuner som tar fatt i uttynningsproblemene på en utradisjonell måte.

Statens innsats overfor utkantkommunene setter store krav til bl.a samhandling og samordning på sentralt nivå, ikke minst mellom sektordepartementene. For å få dette arbeidet gjennomført på en effektiv måte har vi funnet ut at prosjektlederstillingen må plasseres i Kommunal- og regionaldepartementet. Prosjektlederen skal ha ansvaret for å koordinere arbeidet internt i departementet samt mellom departementene. Blant annet vil vedkommende ha sekretæransvaret for en interdepartemental koordineringsgruppe. Stillingen er utlyst, og intervjuer av søkere settes i gang i disse dager.

Jeg vil imidlertid presisere at en del andre oppgaver knyttet til utkantsatsingen er det mulig å gjennomføre andre steder enn i departementet. Dette gjøres også i dag, da vi er oss meget bevisst den problemstillingen som representanten Bastesen tar opp. Det vil bl.a dreie seg om utredningsprosjekter som et ledd i utkantsatsingen.

Utkantsatsingen er et prosjekt som går over flere år. 1998 er det første operative året for denne satsingen. Vi vil aktivt søke etter å få igangsatt delprosjekter som det er aktuelt å få gjennomført av personer som ikke er ansatt i departementene. Hvilket miljø eller hvilken kommune som det kan være aktuelt å plassere slike deloppgaver i, vil avhenge av oppgavens karakter og de kompetansekrav som den vil sette til gjennomføringen. I en slik sammenheng vil også Dønna bli vurdert.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret. Det heter i et gammelt ordtak at den som har skoen på, kjenner best hvor skoen trykker. Det er min oppfatning at hvis man skal sette seg inn i utkantproblemene, ville det uomtvistelig ha vært en fordel om prosjektledelsen hadde ligget i en distriktskommune, en utkantkommune - hos dem som virkelig har problemene, i og med at pilotprosjektet vitterlig dreier seg om disse forholdene. Med den teknologi vi har i dag, med Internett og dataoppkobling, skulle ikke det være noe problem. Spesielt Senterpartiet har i flere sammenhenger tatt opp og diskutert spørsmålet om å flytte statsinstitusjoner ut fra Oslo og til distriktene. Her er muligheten til stede, for her skal det opprettes noe nytt. Da er spørsmålet: Hvorfor ikke ta i bruk ny teknologi, flytte ut og legge dette til en utkantkommune?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg kan egentlig bare gjenta avslutningen på svaret mitt, at når vi nå ser på hvordan vi skal følge opp de forskjellige satsingene vi har i utkantene, kommer vi til å gå nøye gjennom og se på hvilke oppgaver vi kan legge ut til de forskjellige kommunene, og på hvilken måte vi kan sikre at vi får kvalifiserte løsninger. Jeg er helt enig med Bastesen i at den som har skoen på, kjenner best hvor den klemmer. Vi er veldig opptatt av at vi skal klare å følge opp dette på en skikkelig måte framover.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Det er gledelig å høre at en er opptatt av muligens å opprette større prosjektgrupper ute i kommunene. Men jeg tror fremdeles at det måtte gå an å finne løsninger der en legger selve prosjektledelsen også til en utkantkommune. Jeg håper at statsråden tar med seg de rådene hun har fått fra representanten. Vi får se hva som kommer ut av dette.