Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til finansministeren:

Regelverket for pensjonister og trygdede fungerer slik at de taper pensjon/trygd dersom de arbeider og tjener over et visst beløp.

Vil finansministeren gå inn for at arbeidsinntekt i tillegg til pensjon beskattes på vanlig måte og uten tap av pensjonsutbetalinger og likestilles med kapitalinntekter?

Statsråd Gudmund Restad: Inntekt av arbeid beskattes som personinntekt, dvs. med brutto- og nettoskatt. Dette gjelder også arbeidsinntekt som opptjenes i tillegg til pensjon. Jeg kan ikke se noen grunn til at denne inntekten skal beskattes på en annen måte enn øvrig lønnsinntekt. At skattyteren er både pensjonist og lønnsmottaker, gir ingen grunn til å anse arbeidsinntekten som kapitalinntekt uten bruttobeskatning. Bortfall av bruttoskatt på arbeidsinntekten ville medføre store og helt ubegrunnede skattelettelser for disse.

Jeg forstår det også slik at bakgrunnen for spørsmålet er et ønske om at pensjonister ikke skal få avkortet trygdeytelser, selv om de ved siden av pensjonen har en arbeidsinntekt som overstiger dagens fastsatte grenser. Uførepensjon m.v. og alderspensjoner i alderen under 70 år blir avkortet mot løpende arbeidsinntekt. Disse avkortningsreglene har en noe ulik utforming for de ulike pensjonistgruppene. En person som står i arbeid fram til folketrygdens pensjonsalder på 67 år, får f.eks et fribeløp på ett grunnbeløp, altså 1G. Utover dette nedsettes pensjonen med 40 % av den overskytende arbeidsinntekten. Alderspensjonister over 70 år får ikke ervervsprøving, altså ingen reduksjon. Pensjonister med særaldersgrenser og enkelte andre kan ha betydelige lønnsinntekter i tillegg til pensjonen.

Det er nedsatt et offentlig utvalg som gjennomgår skatte- og trygdeytelsene og annet regelverk for førtidspensjonsordninger, med sikte på å øke den enkeltes motivasjon og mulighet til å stå i arbeid. Partene i arbeidslivet er også representert i utvalget, som har frist til november i år. Endringer i regelverket for førtidspensjonsordninger vil bli vurdert når utredningen foreligger.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker finansministeren for svaret. Det er jo greit at det er en utredning på gang. Det er klart at det føles veldig urettferdig når folk som førtidspensjonerer seg og gjerne skjøter på inntekten, blir fratatt pensjon hvis de tjener penger på vanlig arbeid. Hvis de derimot har store renteinntekter, blir de ikke fratatt pensjon.

Vi har i dag behov for mer folk i arbeid, og det er snakk om å importere folk som kan delta i arbeidslivet. Det må jo være rart at vi lager et system som gjør det lite motiverende for friske og førtidspensjonerte folk å delta i arbeidslivet, når en kan gjøre det uten å få redusert pensjon når en blir 70 år. Vi har vel mer bruk for folk som førtidspensjonerer seg når de er 62 år? Jeg vil be om at finansministeren påser at dette blir tatt alvorlig og blir skikkelig vurdert i den utredningen som kommer. Vil han gjøre det?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg ser de paradokser som Bastesen peker på, at det er forskjell på om pensjonisten har lønnsinntekter eller renteinntekter. Jeg ser også at det kan virke litt ulogisk at det skal være forskjell på om pensjonen skal reduseres i forhold til lønnsinntekt avhengig av om pensjonisten er under eller over 70 år. Men siden det nå er nedsatt et utvalg, syns jeg i hvert fall vi får ha tålmodighet til å vente på utvalgets utredning før det eventuelt gjøres endringer. Men det er et poeng å forsøke å stimulere folk til å stå lenger i arbeid, fordi mangel på arbeidskraft i dagens konjunktursituasjon er et problem.