Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Bjørnar Olsen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Nok en gang er det skapt usikkerhet omkring byggingen av bru til Sundøya i Leirfjord kommune i Nordland. I St.prp.nr.1 (1997-1998) heter det at departementet vil arbeide for å få til oppstart i 1998.

Kan statsråden fjerne den usikkerheten som er skapt, blant annet gjennom uttalelser fra politisk rådgiver Atle Hamar, og love at planene vil bli gjennomført som forutsatt?

Statsråd Odd Einar Dørum: I St.meld.nr.37 (1996-1997) , Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, ble det på grunn av de stramme økonomiske rammene ikke funnet rom for bevilgninger til Sundøybrua i første fireårsperiode, 1998-2001.

I St.prp.nr.1 (1997-1998) , som ble lagt fram av Jagland-regjeringen, heter det at Samferdselsdepartementet likevel tar sikte på å foreslå statlige tilskudd til prosjektet, Bru til Sundøya i Leirfjord kommune i Nordland, fordelt over budsjettene for 1999, 2000 og 2001, og at departementet vil arbeide for å få til en avtale om forskuttering slik at anleggsstart kan skje allerede i 1998. Departementet har videre varslet at vi vil komme tilbake til saken i forhold til Stortinget.

Det foreligger foreløpig ikke utkast til forskutteringsavtale. Vegdirektoratet opplyser imidlertid at dette vil foreligge om kort tid.

Jeg vil derfor ta endelig standpunkt først når slik avtale foreligger, og som forutsatt komme tilbake til saken i budsjettet for 1999.

Bjørnar Olsen (A): Rådgiver Atle Hamar sier at det ligger en rekke samferdselsprosjekter i deponi, som Regjeringen nå gjennomgår med sikte på å se på hva man skal gjøre med dem. Det er vel flere enn jeg som har grunn til å tro at antallet prosjekter i deponi kommer til å øke i stedet for å minke i årene framover. Dette er knyttet til at det ser ut som nåværende regjering bruker midlene på helt andre ting enn samferdsel.

Derfor er det grunn til å spørre: Hvis St.prp.nr.1 gir en oversikt over hvilke saker av denne karakter som er i deponi, er det da grunn til å tro at statsråden vil følge denne listen, der bl.a bru til Sundøya i Leirfjord er nevnt?

Statsråd Odd Einar Dørum: Min politiske rådgiver har vel lært av tidligere samferdselsministre at summen av merknader innenfor samferdsel i Stortinget til enhver tid utgjør tre samferdselsbudsjetter - og som generell uttalelse holder det selvfølgelig.

Når det gjelder det konkrete spørsmålet, har jeg sagt at jeg avventer forslag til forskutteringsavtale. Jeg har kvittert ut det som stod i Jagland-regjeringens budsjett, og sagt at det skal vurderes når det gjelder budsjettene for 1999, 2000 og 2001, og at jeg vil komme tilbake i 1999.

For øvrig vil jeg tørt bemerke at Bondevik-regjeringens vedtatte budsjett har en større samferdselsramme enn det som var framlagt fra Jagland-regjeringen når det gjelder vegtiltak og utbedring av vegnettet.