Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Ivar Kristiansen (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Ifølge oppslag i pressen og annen informasjon vil øvelsesaktiviteten i Heimevernet bli sterkt redusert i inneværende år, blant annet slik at hele heimevernsområder ikke får trent sine mannskaper i det hele tatt. Dette gjelder for eksempel Bodø HV-område, som bare får anledning til å trene befalet.

Hva vil forsvarsministeren gjøre for å sørge for at denne uholdbare situasjonen blir rettet opp?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvarsdepartementet har i sitt Iverksettingsbrev for 1997 forutsatt at alle heimevernsområder, dvs. alle avdelinger, skulle trenes eller øves i fem dager. Ved eventuell ytterligere aktivitet utover disse fem dagene skulle befal prioriteres foran mannskaper. Dette må forstås dit hen at alle i Heimevernet, både befal og menige, skulle vært innkalt til minimum fem dagers tjeneste i 1997. For 1998 er det lagt opp til at øvingsvirksomheten skal videreføres på samme nivå som i fjor.

Det er på det rene at Stortinget har bevilget nok midler til at øvingsvirksomheten i Heimevernet kan gjennomføres etter forutsetningene.

På den korte tiden som er gått siden spørsmålet ble stilt, har det ikke vært mulig å fastslå årsaken til at f.eks Bodø HV-område ikke får trent sine mannskaper. Jeg lover imidlertid å sørge for en full gjennomgang av saken og har som et klart mål at alle i Heimevernet skal få den øving og trening som er forutsatt.

Ivar Kristiansen (H): Jeg takker statsråden for svaret og er fornøyd med det på den måten at statsråden lover en full gjennomgang av denne saken.

Via egen lov om Heimevernet er det fra Stortingets side nedfelt hva slags øvingsaktivitet som årlig skal gjennomføres. Jeg vil bare konstatere at dette ikke blir fulgt opp, og det står faktisk også i grell kontrast til de bevilgninger som Stortinget har gitt for 1998. Mitt tilleggsspørsmål går da først og fremst på om statsråden har det inntrykk at det her skjer geografiske vurderinger med hensyn til hvilke områder som skal bli tatt ut for å gjennomføre en fullverdig og forsvarlig øvingsaktivitet. Kan det i denne sammenhengen tenkes at noen geografiske områder - som nordpå - er blitt nedprioritert?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statsråden har ikke grunn til å tro at det er foretatt geografiske vurderinger som skulle tilsi at Nord-Norge og Nordland er blitt nedprioritert. Det bør vel også nevnes at for inneværende år har det HV-distriktet vi nå har snakket om, fått ca 700.000 kr mer til øvingsformål enn i fjor. La meg også si at det er distriktssjefene som foretar den lokale prioriteringen. Jeg er kjent med at det for inneværende år planlegges en ganske omfattende trenings- og øvingsvirksomhet, men vil gjerne - som jeg nevnte i mitt første svar - få lov å komme tilbake til en nærmere gjennomgang på et senere tidspunkt.

Ivar Kristiansen (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Jeg tror faktisk at Forsvaret nå er i den situasjon at det som skal være vårt førstelinjeforsvar - altså den beredskap som er ute, med våpen og utstyr i de tusen norske hjem - nå begynner å smuldre bort. Det er en situasjon som må være fullstendig uakseptabel for det store flertall, ikke bare for det norske storting, men for samfunnet for øvrig. Samtidig må jeg si, når man ser på hvordan Heimevernet forvalter sine ressurser, at den samme institusjonen er blitt pålagt noen tilleggsytelser som man ser seg nødt til å ivareta, og som kan synes å gå direkte ut over den primære jobb som Heimevernet i egen lovs form er satt til å ivareta. Jeg er glad for at statsråden lover å ta aktivt hånd om denne saken og gå gjennom den, sånn at han sørger for at det mannskap og det befal som er satt til å utøve denne jobben, får lov til å gjennomføre den så godt som mulig.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det statsråden kan bekrefte, er at den øvings- og treningsvirksomhet som Stortinget har forutsatt, og som det er bevilget midler til, vil bli gjennomført, og det vil bli planlagt deretter. Vi kan av og til - også i Forsvaret og Heimevernet - få overraskelser når det gjelder antall fremmøtte til treninger og øvinger, og dette vil i perioder kunne innvirke på oppleggene både i øyeblikket og i tiden framover. Men fra Forsvarsdepartementets side er det en klar forutsetning at de midler som er stilt til rådighet, skal brukes. De planer Stortinget har vedtatt, skal følges, og dette vil det også bli gitt klare signaler om ut til organisasjonene.