Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til forsvarsministeren:

Det er av fleire grunnar viktig å ha ein viss forsvarsaktivitet i dei forskjellige delane av landet. I sør er det mest berre Evjemoen att. Stortinget har vedteke at mellom anna HV-utdanninga skal skje der. Likevel er det på nytt uro om Evjemoens framtid. Denne kontinuerlege uroa om framtida er svært uheldig.

Kva er statsråden sine planar for Evjemoen?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvarsdepartementet er nå i sluttfasen av arbeidet med en ny langtidsmelding for Forsvaret. Basert på det politiske grunnlaget for Regjeringen vil langtidsmeldingen beskrive hovedtrekk i Regjeringens sikkerhets- og forsvarspolitikk for perioden 1999-2002 og gi politiske retningslinjer for utviklingen av Forsvaret i et 20-årsperspektiv. Evne og vilje til endring preger utviklingen av et moderne og effektivt forsvar. Forsvarsplanlegging krever imidlertid også langsiktighet og Forsvarets virksomhet et minimum av stabilitet. Den omfattende omstillingsprosessen som pågår i Forsvaret, er et viktig virkemiddel for å sikre Forsvarets evne til å løse sine oppgaver innenfor de ressursrammer som forsvarsplanleggingen skal baseres på. Dette behovet vil bli bekreftet i den nye langtidsmeldingen.

Jeg er kjent med at Forsvaret i regi av Hærstaben i Forsvarets overkommando har påbegynt vurderinger av Hærens garnisoner. Evjemoen er blant de garnisoner som blir vurdert. Dette fagmilitære arbeidet er i en innledende fase, og eventuelle konkrete planer om endringer for bl.a Hærens ulike garnisoner vil måtte vurderes som ledd i oppfølgingen av den nye langtidsmeldingen for Forsvaret. Omstilling skal skje i åpenhet og i nært samarbeid mellom alle som blir berørt. Statsråden har i dag ingen andre planer for Evjemoen enn de som tidligere er forelagt for og drøftet i Stortinget.

Ingvald Godal (H): Eg takkar statsråden for eit for så vidt greitt svar. Eit minimum av stabilitet er viktig av mange grunnar, ikkje minst for personellet i Forsvaret. Med dei personellproblema ein har, er ein stadig utryggleik om vedkomande garnison f.eks som arbeidsplass i framtida eit veldig negativt moment.

Eg har berre eitt tilleggsspørsmål: Når desse vurderingane er klare, vil det som då gjeld Evjemoen si framtid, bli lagt fram for Stortinget?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er enig med representanten Godal i at det er vesentlig å takle personellutfordringer i Forsvaret, både nå og i tiden framover. Jeg er videre enig i at usikkerhet knyttet til framtidig arbeidsplass og til omorganisering kan være en utfordring for en rekke personer som måtte være eller bli berørt. Det ligger imidlertid i mitt første svar ingen spesiell grunn til at de som er knyttet til Evjemoen, skulle handle annerledes enn mannskap og øvrig personell som er knyttet til andre garnisoner og andre områder.

Stortinget vil få seg forelagt de endringer som måtte bli foreslått, det være seg store omorganiseringer eller nedlegginger. Jeg regner i tillegg med at Stortinget vil berøre en rekke av de ting som representanten Godal tar opp, gjennom sin behandling av langtidsmeldingen, som etter de signaler statsråden har fått, vil passere Stortinget i løpet av våren, og som fra Regjeringens side vil bli presentert innen utgangen av denne måned.