Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998

Dato: 04.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Erik Solheim (SV): Jeg skal få stille dette spørsmålet til justisministeren:

I en rapport til EU-parlamentet heter det at « innenfor Europa blir all e-mail, telefon og telefax kommunikasjon rutinemessig avlyttet av United States National Security Agency ». Justisministeren har kjent til rapporten i mange uker.

Hva har norske myndigheter foretatt seg overfor USA?

Statsråd Aud-Inger Aure: I spørsmål til skriftlig besvarelse av 9. januar 1998 bad representanten Solheim om opplysninger vedrørende den samme rapporten. Spørsmålet lød den gang slik:

Ifølge opplysninger som framkommer i en rapport forelagt for EU-parlamentet driver USA ekstensiv avlytting av satellittbasert kommunikasjon i Europa. Rapporten sier blant annet: « Innenfor Europa blir all e-mail, telefon og telefax kommunikasjon rutinemessig avlyttet av United States National Security Agency. » Har Norske myndigheter opplysninger som bekrefter at USA driver utstrakt overvåkning/avlytting av europeiske, herunder norske borgere, og hva vil en i så fall gjøre med dette?

I mitt brev av 20. januar 1998 ble dette besvart slik:

« Utviklingen av nye kommunikasjonssystemer og -metoder, frembringer også den teknologi som muliggjør avlytting. Det er alminnelig kjent at teknisk sett kan all slik kommunikasjon som ikke er kryptert avlyttes.
Det må antas at alle med tilgang til nødvendig teknologi kan avlytte kommunikasjon som ikke er kryptert. Dette er bakgrunnen for at det for tiden arbeides aktivt - både her i Norge og i andre land - med å finne fram til hensiktsmessige sikkerhetsløsninger i elektroniske kommunikasjonssystemer, så som kryptering.
Det er ikke kjent for norske myndigheter at USA - eller andre land - driver avlytting av privat kommunikasjon i Norge. Som kjent er det etter norsk lovgivning kun adgang til å avlytte privat kommunikasjon i forbindelse med etterforskning av alvorlige narkotikasaker eller saker som gjelder rikets sikkerhet.
I den grad den omhandlede rapport dokumenterer forhold som berører norske interesser, vil det kunne være aktuelt å gi dette en hensiktsmessig oppfølging. Jeg understreker imidlertid at rapporten ennå ikke har vært vurdert av norske myndigheter. »

Med bakgrunn i foranstående og den oppmerksomhet som for øvrig er blitt rettet mot denne rapporten, har mitt departement underhånden innhentet en kopi av rapporten gjennom Norges delegasjon til Den europeiske union i Brussel. Ut fra den gjennomgang som hittil er foretatt av rapportens innhold, kan jeg ikke se at det er dokumentert at norske interesser berøres på en slik måte at det er grunnlag for å ta dette opp med myndighetene i USA.

For øvrig omtaler rapporten teknologiutviklingen på en rekke områder av betydning for politiarbeid og setter søkelys på behovet for politisk kontroll over denne. Dette er spørsmål som norske myndigheter allerede er opptatt av, og jeg vil nøye følge den videre behandling av rapporten i EUs organer og eventuelt nye undersøkelser som den kan lede til. Fra norsk side er vi selvfølgelig også opptatt av å få klarlagt om det foregår avlytting som strider mot norsk lov. Så langt har vi ikke grunnlag for å hevde dette.

Erik Solheim (SV): Stort mindre svar enn det jeg fikk nå, går det ikke an å gi, og jeg må si jeg er ganske sjokkert over det.

Det rapporten dokumenterer, er at det finnes et omfattende overvåkingssystem for å kunne avlytte elektronisk post, telefon og telefaks over hele Europa. Norge er en del av Europa, og det er ingen grunn til å tro at denne avlyttingen ikke skulle gjelde Norge. Med andre ord angår det norske interesser i aller høyeste grad.

Det som videre står i rapporten, er at dette også er en form for økonomisk spionasje. Dette er ikke rettet bare mot terrorister og lignende formål - hvilket man kan ha en viss sympati for - men man innhenter også økonomisk informasjon på denne måten, bl.a i tilknytning til GATT-forhandlingene. Amnesty International er blant de organisasjoner som man har skaffet seg informasjon om gjennom dette. Jeg må få lov til å spørre justisministeren om hun virkelig ikke finner grunn til å reagere hvis det innhentes økonomisk og annen informasjon om norske borgere gjennom slike apparater. Da må det være grunnlag for å ta opp dette med amerikanerne for det første for å få klarhet i om det er riktig, og dernest for å få stoppet det hvis det er riktig.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg må bare få vise til det jeg sa i mitt første svar, at vi fra norsk side selvfølgelig er svært opptatt av å få klarlagt om det foregår en avlytting som strider mot norsk lov, men så langt har vi ikke grunnlag for å hevde dette.

Siden representanten Solheims spørsmål kan oppfattes som at den rapporten det er referert til, er en offisiell granskingsrapport, vil jeg avslutningsvis få lov å påpeke at den såkalte rapporten er et arbeidsdokument som er distribuert for konsultasjon bl.a til EU-parlamentets medlemmer. Arbeidsdokumentet representerer, så vidt jeg kan se, ikke noe offisielt syn innenfor EUs organer. Men igjen: Er det noe i denne rapporten som berører norske borgere og norske interesser, vil vi følge opp det svært nøye.